Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Gradišćanski Hrvati odlikovali hrvatsku veleposlanicu u Austriji

I brojni nazočni gradišćanski Hrvati o ovoj uspješnoj i uzornoj suradnji Hrvatskog centra u Beču i veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji izrekli su mnoštvo pohvala
25. studenoga 2019. u 14:22 0 komentara 63 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/7

„Kako Hrvatski centar u Beču ove godine proslavlja 25-godišnjicu svog postojanja, odlučili smo hrvatsku veleposlanicu u Austriji dr. Vesnu Cvjetković odlikovati odličjem počasnog člana Hrvatskog centra. To je premijera i naše novo ustanovljeno odličje kojim veleposlanici, našoj dragoj Vesni, želimo izraziti zahvalnost za izuzetno dobru suradnju s nama na brojnim zajedničkim projektima tijekom protekle četiri godine“, rekao je Petar Tyran, kurator Hrvatskog centra (HC) i glavni urednik Hrvatskih novina na svečanosti upriličenoj u petak navečer u Hrvatskom centru u Beču.

Više od 200 naslova Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika predstavljena Bečanima

Prigodnu Povelju o počasnom članstvu i simboličan dar izrađen od keramike, sliku-kolaž gradišćanskohrvatskih detalja hrvatskih narodnih nošnji iz svih krajeva Gradišća, čija je autorica Anica Košćan iz Fileža, predala je hrvatskoj veleposlanici glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall.

„Srdačna hvala na suradnji i da nas ne zaboravite kada vam završi mandat“, dodali su Gradišćanci.

Na svečanom uručenju Odličja o počasnom članstvu, u dupkom punoj dvorani okupili su se uz gradišćanske Hrvate i brojni bečki Hrvati i njihovi austrijski prijatelji te gosti iz redova Hrvatske katoličke misije u Beču. Najeminentnija gošća bila je Edith Mock, udovica bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova i velikog prijatelja Hrvatske dr. Aloisa Mocka. 

Glazbeni okvir svečanosti dali su poznatim hrvatskim hitovima tamburaši „Šokadije“ iz Beča, kantautor Dubrovačkih kavaljera Josip Čenić i simpatična Grkinja Marija, koja je svojim opernim glasom, kao i svi ostali glazbenici, oduševila nazočne.

Turizam Jasenka Kranjčević održala predavanje o Jadranskoj izložbi u Beču 1913.

„Velika hvala gradišćanskim Hrvatima na počasnom članstvu. Impresionirana sam vašim dosadašnjim postignućima i naporima koje ste ulagali pet stoljeća da bi očuvali svoj hrvatski identitet, jezik, kulturu, vjeru i tradiciju. Zadovoljstvo mi je bilo raditi i surađivati s vama u Beču i u Gradišću koje sam često posjećivala. Naravno da su to nezaboravni dani“, rekla je veleposlanica dr. Cvjetković. Istaknula je kako se ne smije zaboraviti da su gradišćanski Hrvati „važan most povezivanja Austrije s Hrvatskom“. 

„Dr. Vesna Cvjetković bila je prva žena iz Hrvatske na veleposlaničkoj dužnosti u Austriji. Bila je to premijera i jedna nova dimenzija i kvaliteta suradnje i otvorenosti za sve teme. Ono što posebno želim istaći je zalaganje veleposlanice dr. Cvjetković za hrvatski jezik i uvođenje dvojezičnog školskog sustava u Beču, koji je važan ne samo za nas gradišćanske Hrvate nego i za sve ostale doseljene Hrvate iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jer to je najvažnije što nas povezuje“, rekla je glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall. 

I brojni nazočni gradišćanski Hrvati o ovoj uspješnoj i uzornoj suradnji Hrvatskog centra u Beču i veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji izrekli su pregršt pohvala. A kada smo kod pohvala onda moramo spomenuti i onu hrvatske veleposlanice upućene djelatnicima svoga tima u veleposlanstvu, posebice marljivoj i nezaobilaznoj Katarini Dorkin-Križ te opunomoćenom ministru Silviju Kusu. 

Tribina Weber uvjerila Bečane da glazbe nikada nije dosta

Uz bogatu trpezu i dobro vino, svečanost je u prijateljskom ozračju potrajala do sitnih jutarnjih sati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.