Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predstavljen 73. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata. Osmišljen i poseban svečani program

Promovirane su poznate „Startas“ tenisice s posebnim balskim sloganom koje su rezultat suradnje Hrvatskog centra s tvrtkom „Borovo“ iz Vukovara
25. studenoga 2019. u 09:45 0 komentara 115 prikaza
Foto: Petar Tyran
Pogledajte galeriju 1/5

Prepuna dvorana, dobro raspoloženje i primamljivi kulinarski specijaliteti i dobra vina na predstavljanju 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata u Hrvatskom centru u Beču najbolje su potvrda da ova njihova najprestižnija kulturna manifestacija iz godine u godinu sve više dobiva na društveno-kulturnom i političkom značaju i privlači brojnu međunarodnu publiku.

Petar Tyran Sve je spremno Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata ove godine posvećen Slavoniji, koju su, usput, svi drugi zaboravili

Organizira ga Hrvatski centar u Beču s Hrvatsko-gradišćanskim kulturnim društvom u Beču.

„I ovogodišnji bal održat će se u prestižnom bečkom Parkhotelu Schönbrunn i to 18. siječnja 2020. godine pod uobičajenim geslom -Hrvati meet Schönbrunn- i uz dodatni slogan „Na poprik-Crossover“ kako bi stavili naglasak na nama važnu multikulturalnost i multijezičnost“, rekao je za Večernji list koordinator bala i čelnik tvrtke za njegovu organizaciju i realizaciju Petar Tyran.

Istakao je kako se očekuje da će Hrvatski bal, koji se temelji na kulturi, diplomaciji, gospodarstvu i politici ove godine okupiti oko 1.300 gostiju, ne samo iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Italije i Hrvatske nego i iz Belgije i Norveške.

Najavljujemo Hrvatski bal u Beču ovaj put u znaku startasica

Napomenuo je da će Hrvatski bal biti partner 2. Svečanom balu Varaždinske županije 24. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te se na Hrvatskom balu u Beču očekuju i brojni Varaždinci predvođeni varaždinskim županom Radimirom Čačićem i dodao: „Isto tako očekujemo politički vrh Grada Zagreba, hrvatske veleposlanike iz zemalja u susjedstvu Austrije, koji već tradicionalno dolaze na naš Bal, te društveno-političke i kulturne predstavnike Grada Beča i Austrije“.

Tyran je rekao da je u skladu s gostima osmišljen i poseban svečani program.

Bal će s naglasom na slogan „Na poprik-Crossover“ otvoriti glazbena skupina „Da Blechhaufen“ s posebnim balskim aranžmanom, uz potporu domaćih glazbenica i glazbenika Družica i Basbaritenora, te FG Graničara iz Fileža, pojasnio je Tyran, pobrojivši i ostale sudionike cjelovečernjeg glazbenog programa koji svake godine traje do sitnih jutarnjih sati. A to su Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije, The Frajle, Paxi, Koprive, Cimbalovka Kuštarovci, KroaTarantata, WhatsUpCi, Dj Scooby Duo itd.

Tyran je posebno istakao i dva balska vina sa sjevera i juga Gradišća koja će se ove godine točiti na Hrvatskom balu, „Sunca sjaj“, koje dolazi iz Ehrlich vinarije u Uzlopu (Velike Hovajne) te Uhudler „Pinkovac edition“ iz vinarije Pfeiffer u Pinkovcu. Već po tradicionalnom običaju gradišćanskih Hrvata balska je vina u Beču blagoslovio njihov dušobrižnik Tome Krojer. 

Hrvatski bal Jedna od 110 kulturnih priredbi U Beču održan 26. Hrvatski bal

Glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabriela Novak-Karall rekla nam je kako je Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata postao međunarodna priredba koja ne samo da ukazuje nego i potvrđuje povijesnu i kulturnu povezanost Austrije i Hrvatske, a što je vidljivo i iz glavnog balskog gesla „Hrvati meet Schönbrunn“. Posebno je naglasila da je Hrvatski bal mjesto susreta različitih kultura i jezika, a Hrvatski centar mjesto okupljanja svih Hrvata, kako gradišćanskih tako i suvremenih hrvatskih doseljenika.

I na ovogodišnjem predstavljanju bala promovirane su poznate „Startas“ tenisice s posebnim balskim sloganom, koje su rezultat suradnje Hrvatskog centra s tvrtkom „Borovo“ iz Vukovara, a koje se, kako je rekla Gabriela Novak-Karall mogu kupiti i naručiti u Hrvatskom centru u Beču i na Balu.

Petar Tyran Nastavak tradicije Tyran: Sve je spremno za jubilarni 70. hrvatski bal u Beču

Glazbeni okvir svečanom predstavljanju Hrvatskog bala u Beču dala je Klapa Šara iz južnogradišćanskih Stinjaka koja je oduševila sve nazočne.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.