Tena - kronika raspada jedne ljepote

Kazališna predstava po motivima pripovijetke Josipa Kozarca stiže i u Beč

Tena - kronika raspada jedne ljepote
03.03.2023.
u 13:41

Organizator gostovanja glumačkog ansambla je Kulturno i sportsko društvo "Zagreb" iz Beča, na čelu s predsjednikom Blaškom Papićem

Tena - kronika raspada jedne ljepote, naziv je predstave Borislava Vujčića po motivima pripovijetke Josipa Kozarca, koja će u nedjelju, 12. ožujka, s početkom u 20 sati biti prikazana u kultnom kazalištu "Akzent" u Beču. Autor adaptacije i redatelj je Dražen Ferenčina. Organizator gostovanja glumačkog ansambla je Kulturno i sportsko društvo "Zagreb" iz Beča, na čelu s predsjednikom Blaškom Papićem.

Predstava je koprodukcija Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, Gradskog dramskog kazališta Gavella Zagreb, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Kulturnog centra Bjelovar.

Kako se ističe u najavi, Kozarčeva pripovijetka "Tena" je klasik hrvatske književnosti koji se "kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje raspadanje tradicionnih vrijednosti, istodobno svjestan kako bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju".

Glavni lik u predstavi, koji glumi oca Jaroslava je Filip Šovagović. Njega se, kako se navodi,  može čitati i kao metaforu  za Slavoniju za "raskoš koja se neštedimice rasipa". Predstava je nagrađena s više kazališnih nagrada i priznanja. Pobjednik je i u natjecanju za najveću medijsku nagradu "Zlatni studio".

Odlukom publike proglašena je najboljom hrvatskom kazališnom predstavom, izvedenom 2022. godine, istaknuo je Papić.
U predstavi igraju: Mateja Marušić, Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Zorko Bagić i Ivica Lučić.

Ulaznice se mogu nabaviti u bečkom kazalištu "Akzent":
www.akzent.at ( tel. 01-50165- 13306), po cijenama od 30/27/24 / 21 euro, ovisno o kategoriji. Informacije na mail: blasko.papic@gmail.com ili tel. 0699 1945 1910 odnosno Zagreb Wien.  Također i na stranicama Kazališta Vinkovci.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije