Santiago

Karen Muller Turina dobila veliko priznanje Čileanske akademije za jezik

Matica
16.10.2019.
u 11:12

Kao stručnjakinja, Muller Turina pronosila je kulturne vrednote Čilea i izvan granica domovine – u Ekvador, Peru, Urugvaj i Argentinu – a njezini su radovi tiskani i u Španjolskoj

Karen Muller Turina, kći je Pepite Turine, čileanske književnice hrvatskog porijekla i Cesara Octavia Mullera, čileanskog akademika koji je pisao pod pseudonimom Oreste Plath. Pepita Turina bila je rođena u Punta Arenasu, u vrijeme kada su se žene malo školovale, ali budući da je već u srednjoj školi počela primati nagrade za pisanje, već tada je bilo jasno kako njezin talent neće proći nezapaženo. Iza nje su ostale priče i eseji, a uvijek će biti zapamćena i kao suosnivačica Eksperimentalnog kazališta na Universidad de Chile. Oreste Plath cijeli se život bavio tradicionalnom kulturom i običajima, što je objavio u brojnim knjigama. Bračni par imao je blizance Karen i Karola, a baš Karen posvetila je svoj život očuvanju djela svojih roditelja.

Čileanska akademija za jezik ustanovila je priznanje koje nosi ime Oreste Plath, a ove godine odlučili su ga dodijeliti baš njegovoj kćeri Karen. Ceremonija je održana 23. rujna, u zgradi Akademije u Santiagu, a priznanje joj je uručila predsjednica Adriana Valdes. Karen Muller Turina nije skrivala koliko joj je ovo priznanje važno, ne samo profesionalno već i emocionalno. Na dodjeli je govor održala Patricia Stambuk, članica Akademije i prva čileanska novinarka, ali i prva čileanska književnica hrvatskog porijekla kojoj je dodijeljena ta titula.

Obraćajući se prisutnima, Stambuk je izrazila divljenje Muller Turini za sav trud i posvećenost očuvanju uspomene na djelo dvaju književnika koji su obilježili jedno razdoblje čileanskog kulturnog života. Radila je to kroz brojna okupljanja, radionice, predavanja profesorima i studentima, surađujući s brojnim institucijama i izdavačima, za što je bilo potrebno mnogo znanja, ljubavi i strpljenja.

Kao stručnjakinja Muller Turina pronosila je kulturne vrednote Čilea i izvan granica domovine – u Ekvador, Peru, Urugvaj i Argentinu – a njezini su radovi tiskani i u Španjolskoj. Pokrenula je digitalnu igru putem Interneta pod geslom Igrati se i učiti u koju se može uključiti cijeli svijet. Stambuk je citirala Muller Turinu kazavši da se ne može biti dobar roditelj ako nisi u stanju zabaviti vlastito dijete bez IPada ili sličnih pomagala.

Karen Muller Turina pritom je mislila i na vlastito djetinjstvo provedeno s majkom koja je nju i brata odgajala po vlastitim pravilima i u čijoj kući ništa nije bilo zabranjeno, a koja je imala veliki utjecaj na njihovo duhovno i kulturno oblikovanje. I sama Pepita Turina u svojoj knjizi "Tko je tko u čileanskoj literaturi" objasnila je da nije željela opterećivati ni siliti svoju djecu da rade nešto što ne žele, jer oni nisu bili ona. Patricia Stambuk svoj govor završila je zahvalom Karen Muller Turini i riječima Miguela de Cervantesa: "Kada napraviš dobro, nikad ne nedostaje nagrada".

 

Branka Bezić Filipović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije