Naslovnica Vijesti

Kardinal Cupich predvodit će misu za domovinu

Djed i baka rođeni su mu nedaleko od Slavonskog Broda, odnosno Varaždina te su jedno prije, a drugo poslije Drugog svjetskog rata otišli u Ameriku
05. lipnja 2018. u 09:54 0 komentara 1061 prikaza
Blase Cupich
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske u srijedu, 6. lipnja 2018. u 18 sati, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu misu za hrvatsku domovinu predvodit će kardinal Blase Joseph Cupich, nadbiskup i metropolit Chicaga.

Blase Joseph Cupich Nadbiskup Chicaga Kardinal Cupich: Srce mi je ganuto kad se sjetim vlastitih korijena

Cupich je rođen u Omahi, 19. ožujka 1949., te je jedno od devetoro djece Blase i Mary (rođ. Mayhan) Cupich. Za nadbiskupa Chicaga imenovao ga je papa Franjo 2014., dok je za kardinala izabran 19. studenoga 2016.

Pohađao je Sveučilište sv. Tome u Minnesoti u gradu Saint Paulu, na kojem je stekao prvostupničku diplomu iz filozofije 1971. Zatim je u Rimu studirao na Papinskom sjevernoameričkom sveučilištu i Papinskom sveučilištu Gregorijani. Zaređen je 16. kolovoza 1975.

Cupich je pohodio, od 15. do 18. listopada 2012. BiH, a prethodno je bio u Hrvatskoj. Djed i baka rođeni su mu nedaleko od Slavonskog Broda, odnosno Varaždina te su jedno prije, a drugo poslije Drugog svjetskog rata otišli u Ameriku.

Omaha Nebraska U Omahi osvanuo mural posvećen hrvatskoj zajednici Hrvati u Americi Autora Vladimira Novaka U travnju izlazi monografija o Hrvatima u Americi. Otkrit će sve tegobe života u iseljeništvu, ali i neke povijesne trenutke Blase Cupich Blaž Čupić Hrvatski kardinal prkosi Trumpu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.