Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Kanadski Hrvati pripremili predsjednici dalmatinski ručak, tortu i uštipke

Za ovaj su događaj u dvorani ispunjena sva mjesta, a uvodnu riječ imao je Danny Pehar, pisac i stručnjak za medije
21. studenoga 2016. u 12:58 56 komentara 11282 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ana Bačić
Pogledajte galeriju 1/3

Nad pozeblim poljem kukuruza uzdižu se dva osvijetljena tornja velebne crkve. Uska cesta nastavlja do dvorane Hrvatskog centra. Nedjelja je, 20. studenoga. Na parkiralištu je neobično živo, očekuje se dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Youth Mentorship event u organizaciji Kanadsko-hrvatske gospodarske komore. 

Norval je Hrvatska u malom ili, bolje reći, iseljena domovina u malom. Tu se okupljaju obitelji iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Od samoga osnutka predvode ga franjevci američke i kanadske kustodije sa središtem u Chicagu, odakle dolazi župnik fra Marko Puljić. Domar Šime iz srednje je Bosne. 

Ručak su pripremili Dalmatinci (Dalma catering i gospodin Budiša). Naravno, ništa bez dobre spize! Tortu za predsjednicu ispekla je Iva, porijeklom iz Metkovića, a uštipke Iva, Anđelka, Ana i Ivanka, članice Društva krunice.

Norval se nalazi sedamdesetak kilometara od Toronta, u blizini grada Halton Hillsa. To je mjesto za koje sam i sama vrlo vezana jer su tu moja djeca primila sakramente pričesti i krizme, zaigrala nogomet te krenula u hrvatski vrtić.

Za ovaj su događaj u dvorani ispunjena sva mjesta, a uvodnu riječ imao je Danny Pehar, pisac i stručnjak za medije. 

Nakon što je najavljen ulazak Kolinde Grabar-Kitarović u dvoranu, počeo je spontani pljesak i fotografiranje. 

Učenici u dobi od 14 do 22 godine uzbuđeni su što će imati prilike slušati o obrazovanju mladih iz perspektive predsjednice kao majke i državnice. 

Kolinda Grabar-Kitarović s prisutnima je podijelila svoje ideje o moći znanja i važnosti školovanja. Rekla im je da je i ona također studentica na doktorskom studiju Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu jer vjeruje u cjeloživotno usavršavanje. 

Govoreći o sustavu obrazovanja u Hrvatskoj, naglasila je kako je nužna cjelovita kurikularna reforma te da je potrebno prilagoditi školstvo potrebama dvadeset prvog stoljeća. Umjesto velikog broja knjiga, učenicima su nužnija računala u školama. 

Također je otkrila da njezina djeca prolaze kroz prilagodbu obrazovnom sustavu u Hrvatskoj nakon što su većinom bila u školama u inozemstvu. 

Predsjednica je istaknula kako je suvišno temeljiti obrazovanje na memoriranju podataka, potrebno je okrenuti se kreativnim načinima usvajanja novih znanja. 

Spomenula je nejednakost spolova u Hrvatskoj, gdje su djevojčice vrlo uspješne u školi, ali se poslije ne uključuju u društveni, politički i gospodarski život sukladno svojem obrazovanju.

Razgovarala sam sa svojim bivšim učenicima iz hrvatske srednje škole koji su redom oduševljeni njezinim govorom.

Šuma Lov Zabrinuti Hrvati u Kanadi: Plašimo se odlazaka u parkove i šume Alen Vukobrad Hrvatski trener u Barceloninoj akademiji U Kanadi ostvario životni san i nakon 12 godina ostaje mu još samo jedan izazov

"Bila mi je čast upoznati gospođu predsjednicu i čuti njezin inspirativni govor", rekla je Danijela Hajdinjak, šesnaestogodišnja studentica iz Mississauge. 

Izgleda da je ova grupa mladića i djevojaka također oduševila Kolindu Grabar-Kitarović svojom spontanošću i entuzijazmom.

Dok mnoge iseljeničke zajednice diljem svijeta izumiru, zajednica Hrvata u Ontariju bogata je mladim generacijama.

Današnji dan predviđen je za susret predsjednice s premijerkom Ontarija i guvernerkom te s hrvatskim poslovnim ljudima. 

No jedno je nedjeljno popodne provela u Norvalu u društvu mladih. Ta djeca ne znaju za podjele, jedino što su im roditelji usadili jest ljubav za Hrvatsku i poštovanje izabranih predstavnika vlasti. 

  • Diana72:

    S obzirom na činjenicu da djeca iz ovog "društva" su druga, treća i četvrta generacija u Kanadi, neki iz mješovitih brakova, dobro govore hrvatski. Da, oni imaju naglasak i njihov riječnik nije tako bogat kao Hrvatima u Hrvatskoj, ali ta ... prikaži još! djeca nisu okružena hrvatskim jezikom na tv, u novinama, u školi ili s glazbom na dnevnoj bazi. Umjesto da se njima ismijavamo zbog naglasaka ili riječima koje koriste, zašto im se ne pokaže podrska, tako da imaju dalje želju učiti hrvatski i da im nije neugodno kada posjećuje Hrvatsku.

  • sestrićna:

    al su se ovi sinovi yugića raspisali po portalu..draža im srbadija nego hrvati iz dijaspore..

  • zelenakrava:

    Predsjednica Kitarović bila je i u posjetu pokrajini Ontario. Tu su je primili i predstavnicu Vukova s Ontarija na najvišem nivou-Komandant Mark,Blaf i Žalosna Sova. Razgovor je protekao u srdačnoj atmosferi.