Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Kakav je život na Solomonskim Otocima?

Istaknuta je velika uloga misije koja za žene organizira tečajeve raznih vještina korisnih za zapošljavanje, posebno šivanja, a angažirana je bila i pri otvaranju edukacijskog centra.
19. travnja 2019. u 09:25 0 komentara 70 prikaza
Foto: IKA

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Ogulinu 17. travnja organizirano je predavanje s. Jasne Plavac iz Družbe milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koja je ujedno i medicinska sestra, o njezinu misijskom djelovanju na Solomonskim Otocima.

Nova opera Upoznajte sestre zbog kojih su Kanađani zapjevali na hrvatskom

S. Jasna u Ogulinu je odnedavno zaposlena u Domu za stare i nemoćne "Biskup Srećko Badurina" nakon što se vratila iz misije na Solomonskim Otocima, gdje je djelovala od godine 2011. Kroz slikovne zapise i osobne dojmove približila je brojnim prisutnima tu daleku pacifičku zemlju. Djelovala je na otoku Malaita u župi Duha Svetoga, a osim pastoralnog rada, isticala se uz sestre milosrdnice u medicinskoj skrbi za mjesno stanovništvo kao i u pokušajima poboljšanja uvjeta života vezano uz školovanje, prehranu i zdravstvenu zaštitu. Najveću inozemnu pomoć milosrdnice na Salomonskim Otocima dobivaju iz Australije, a u jednoj donaciji iz Sydneyja istaknuo se Ogulinac Lončarić.

More Misija Dvije časne sestre iz domovine odlaze na Solomonske otoke

U drugom dijelu svoja svjedočanstva iznijeli su liječnici, ginekolog i oftalmologinja, bračni par Mirko i Tigrena Csik, koji su nakon umirovljenja u Koprivnici osam mjeseci radili u sklopu misije na Solomonskim Otocima, nakon čega su došli raditi u Opću bolnicu i bolnicu branitelja Domovinskog rata Ogulin. Oni su predstavili sliku Solomonskih Otoka kroz niz geografskih podataka, demografske pokazatelje, klimu, zdravstvenu sliku, a iznijeli su i mogućnosti školovanja. Istaknuta je velika uloga misije koja za žene organizira tečajeve raznih vještina korisnih za zapošljavanje, posebno šivanja, a angažirana je bila i pri otvaranju edukacijskog centra.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.