Beč

Panonske jaslice iz hrvatske crkve u Beču odlaze u križevačku župu Đurđić

Foto: Snježana Herek
1/5
12.12.2019.
u 13:54

Riječ je o Panonskim jaslicama napravljenim u drvenom panju, koje je dojmljivo izradio gradišćanski Hrvat Toni Robica

Austrijsko-hrvatsko društvo (AHD) u Beču, na čelu s predsjednikom mag. Markusom Prennerom i ove je godine, već po ustaljenom običaju, postavilo u Hrvatskoj crkvi Am Hof u Beču božićne jaslice.

„Kao most povezivanja Austrije i Hrvatske, naše je Društvo ove godine prvi put odlučilo božićne jaslice koje smo danas izložili u Hrvatskoj crkvi u Beču, darovati 22. prosinca na prigodnoj svečanosti župnoj crkvi Đurđić u Križevcima, domovini sv. Marka Križevčanina. Radi se o Panonskim jaslicama napravljenim u drvenom panju, koje je dojmljivo izradio gradišćanski Hrvat Toni Robica“, rekao je Prenner.

Jaslice je u sklopu večernje sv. mise, koju je glazbeno uveličao Napretkov tamburaški sastav AKroBiH pod vodstvom prof. Blage Zloušić, u kojem i njen otac Filip, inače bivši dugogodišnji predsjednik bečkog ogranka HKD Napredak, također svira i pjeva, blagoslovio voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču fra Josip Koren. Fra Josip je rekao kako je autor jaslice smjestio o drveni panj, koji karakterizira korijene, identifikaciju i budućnost.

Autor jaslica Robica je rekao da je počašćen da upravo njegove jaslice odlaze u Hrvatsku.

„Za mene i moju obitelj je Hrvatska naša stara domovina“, napomenuo je. Istakao je kako ga kad god ide u vinograd i šumu uvijek iznova privlače panjevi neobičnih oblika koji nose svoju simboliku jer i kada se drvo sruši ili osuši, dio su koji uvijek ostaje uz korijen.

Nakon sv. mise u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Beču održan je prigodni božićni domjenak u organizaciji Austrijsko-hrvatskog društva i suradnji Napretka Beč.

Svečanosti je bila nazočna i Katarina Dorkin-Križ iz hrvatskog Veleposlanstva, te članovi AHD-a, među njima i glavna tajnica Društva dr. Susan Milford-Faber, predsjednica Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću Klaudia Paulić i ostali. 

Sve goste i uzvanike, u ugodnoj atmosferi zabavljao je sastav AKroBiH hrvatskim božićnim i zabavnim pjesmama, a božićne stihove čitali su predsjednik AHD-a i jedna od članica Društva. Božićnom domjenku bio je nazočan i fra Josip Koren.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije