Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Panonske jaslice iz hrvatske crkve u Beču odlaze u križevačku župu Đurđić

Riječ je o Panonskim jaslicama napravljenim u drvenom panju, koje je dojmljivo izradio gradišćanski Hrvat Toni Robica
12. prosinca 2019. u 13:54 0 komentara 64 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Austrijsko-hrvatsko društvo (AHD) u Beču, na čelu s predsjednikom mag. Markusom Prennerom i ove je godine, već po ustaljenom običaju, postavilo u Hrvatskoj crkvi Am Hof u Beču božićne jaslice.

Centar. Advent. Sajam Peti Adventski sajam Hrvatskog centra u Beču oduševio i mlade i stare

„Kao most povezivanja Austrije i Hrvatske, naše je Društvo ove godine prvi put odlučilo božićne jaslice koje smo danas izložili u Hrvatskoj crkvi u Beču, darovati 22. prosinca na prigodnoj svečanosti župnoj crkvi Đurđić u Križevcima, domovini sv. Marka Križevčanina. Radi se o Panonskim jaslicama napravljenim u drvenom panju, koje je dojmljivo izradio gradišćanski Hrvat Toni Robica“, rekao je Prenner.

Jaslice je u sklopu večernje sv. mise, koju je glazbeno uveličao Napretkov tamburaški sastav AKroBiH pod vodstvom prof. Blage Zloušić, u kojem i njen otac Filip, inače bivši dugogodišnji predsjednik bečkog ogranka HKD Napredak, također svira i pjeva, blagoslovio voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču fra Josip Koren. Fra Josip je rekao kako je autor jaslice smjestio o drveni panj, koji karakterizira korijene, identifikaciju i budućnost.

Klapa Tavileo Božićni koncert Hrvatske katoličke misije Düsseldorf

Autor jaslica Robica je rekao da je počašćen da upravo njegove jaslice odlaze u Hrvatsku.

„Za mene i moju obitelj je Hrvatska naša stara domovina“, napomenuo je. Istakao je kako ga kad god ide u vinograd i šumu uvijek iznova privlače panjevi neobičnih oblika koji nose svoju simboliku jer i kada se drvo sruši ili osuši, dio su koji uvijek ostaje uz korijen.

Nakon sv. mise u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Beču održan je prigodni božićni domjenak u organizaciji Austrijsko-hrvatskog društva i suradnji Napretka Beč.

Svečanosti je bila nazočna i Katarina Dorkin-Križ iz hrvatskog Veleposlanstva, te članovi AHD-a, među njima i glavna tajnica Društva dr. Susan Milford-Faber, predsjednica Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću Klaudia Paulić i ostali. 

Do 20. prosinca 2019. Hrvatski božićni sajam prvi put u Beču. Otvorenje pokazalo kakav je interes naših ljudi

Sve goste i uzvanike, u ugodnoj atmosferi zabavljao je sastav AKroBiH hrvatskim božićnim i zabavnim pjesmama, a božićne stihove čitali su predsjednik AHD-a i jedna od članica Društva. Božićnom domjenku bio je nazočan i fra Josip Koren.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.