Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

I ove godine se održava Zimska škola hrvatskog folklora

Škola će se održati 30. i 31. siječnja i 6. i 7. veljače 2021. putem Zooma. .
23. prosinca 2020. u 13:46 0 komentara 62 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iako smo prisiljeni biti doma kako bi zaštitili svoje najbliže i tako smanjili moguću transmisiju, nevjerojatne su prilike koje nam nudi moderna tehnologija. Ove zime Zimska škola hrvatskog folklora održat će se online pod vodstvom prof. Andrije Ivančana i mr. sc. Snježana Jurišić, Hrvatska matica iseljenika. 

OBAVIJEST Zbog korone poseban režim rada Konzularnog odjela Veleposlanstva RH u Beču

Škola će se održati 30. i 31. siječnja i 6. i 7. veljače 2021. putem Zooma. . 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Na Zimskoj školi folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOG PODRUČJA, odnosno narodni plesovi podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otok Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. Uz to, jedno posebno predavanje će biti posvećeno dječjem folkloru, učit će se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesnom pismu (kinetografija), o scenskoj primjeni folklora te o metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama te reproduktivnim ansamblima.

Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih  kulturno-umjetničkih društava, folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. ) a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Predavanja će održati  hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Miroslav Šilić, Goran Knežević, Nenad Milin, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün te Vjekoslav Martinić

Prijaviti se možete za :

PLES (voditelj Andrija Ivančan) 2. SVIRANJE TAMBURA za početnike (voditelj  Tibor Bün) 3. SVIRANJE HRVATSKIH TRADICIJSKIH GLAZBALA  (voditelj Vjekoslav Martinić)

OBAVIJEST Veleposlanstvo RH u Austriji izvijestilo o produljenju Odluke o ograničenju ulaska u Hrvatsku do 15. siječnja

Budući su predavanja online, polaznici mogu prema rasporedu nazočiti svim predavanjima, a radionice za glazbala se dogovaraju s voditeljem. Nazočnost se bilježi i temelj je za dobivanje potvrde.

Školarina:  Hrvati izvan RH članovi hrvatskih kulturno-umjetničkih društava oslobođeni su plaćanja školarine (za njih plaća HMI), a svi ostali plaćaju 300,00 kn (PDV uključen) po  dobivenom računu.

Prijave: potrebno je popuniti prijavni listić i poslati ga na e-mail snjezana.jurisic@matis.hr  najkasnije do 18. siječnja 2021. Za sva dodatna pitanja: snjezana.jurisic@matis.hr", navodi se u priopćenju, prenosi Moja-domovina.net

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.