New York

I 25 godina nakon osnutka imaju svoj smisao i dva goruća problema hrvatske dijaspore

Foto: Franjo Bertović
1/15
25.09.2018.
u 09:12

Organizirani američki Hrvati stvorili su klub kongresmena i drugih djelatnika u američkom vrhu

Tijekom prošlog vikenda, u prisutnosti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, svečano je proslavljena 25. obljetnica udruženja Nacionalne federacije američkih Hrvata. Ova velika američka udruga osnovana je kako bi širila istinski glas o agresiji i ratnim strahotama kroz koje je prolazio hrvatski narod u Lijepoj Našoj te u Bosni i Hercegovini. 

Kako su se brzo širila netočna tumačenja tih događanja, trebalo se brzo organizirati i što efikasnije djelovati. Mnoge naše hrvatske organizacije u Americi bile su svjesne da samo udružene i uz zajednički rad mogu biti djelotvorne i od pomoći svom napadnutom narodu. 

Tako je 1993. godine u Chicagu, na čelu s Hrvatskom bratskom zajednicom i njenim tadašnjim predsjednikom Bernardom M. Luketichem, uz bok jedna do druge stalo više od 20 organizacija. Da bi se stvorio čvrst i otvoren kišobran, udružene organizacije odabrale su svoje ime Nacionalna federacija američkih Hrvata. 

Organizirani američki Hrvati brzo su kroz svoje poveznice najprije preuzeli brigu o humanitarnim potrebama, a istodobno djelovali u medijskim i društvenim mrežama u vezi s vijestima koje su stizale o napadima na mnoga sela i gradove. Da bi bili djelotvorniji, stvorili su klub kongresmena i drugih djelatnika u američkom vrhu te putem razgovora i predočavanja dokaza s terena upućivali na stvarne događaje, tražili zaštitu, pomoć...

Po završetku rata i priznanja samostalnosti Republike Hrvatske u svijetu, tako stvorena Nacionalna federacija američkih Hrvata preuzela je i nastavila brinuti se za novostvorenu mladu demokraciju. Radila je na učvršćivanju prijateljstva između  Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske te primanju Lijepe Naše u NATO savez i Europsku uniju.

Već nekoliko godina radi se na ukidanju ulaznih viza između ove dvije prijateljske zemlje te na sklapanju ugovora o ukidanju dvostrukog oporezivanja povratnika u domovinu. To su teme koje i danas iziskuju pozornost, strpljenje i rad da bi se postigao cilj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije