Argentina

Hrvatski zbor 'Jadran' proslavio 70 godina postojanja

Hrvatski Zbor Jadran
Foto: Stella Hubmayer
1/10
12.09.2017.
u 08:55

Pod vodstvom maestra Santiaga Cana, pjevači su otpjevali djela iz hrvatskog tradicionalnog repertoara i hrvatskih glazbenika iz dijaspore

Legendarni Hrvatski zbor ''Jadran'' iz Argentine održao je sjajan koncert slaveći svoju 70. obljetnicu u kazalištu Usina del Arte u Buenos Airesu, 27. kolovoza.

Pod vodstvom maestra Santiaga Cana, pjevači su otpjevali djela iz hrvatskog tradicionalnog repertoara i hrvatskih glazbenika iz dijaspore. Specijalni gosti bili su Ženska vokalna skupina ''Valovi'', Klapa ''BA'' i Tamburaški orkestar društva mladih.

Kada su poslije Drugog svjetskog rata političke prilike u državama istočne Europe, pa i u našoj domovini, uvjetovale nastanak velikog vala izbjeglica prema zapadu, u Italiji su engleske vlasti organizirale logore za njihov smještaj. A logor u gradu Fermo bio je za Hrvate.

Tamo je osnovan pjevački zbor Hrvata Izbjeglica iz logora Fermo, koji je uspješno nastupao u logoru, ali i u nekim gradovima Italije, pa i u Rimu, gdje se emitirala emisija preko vatikanske radiopostaje.

Pojavila se i potreba za preseljenjem izbjeglica iz Europe u prekomorske zemlje. Kada je hrvatskim franjevcima, koji su živjeli u Argentini, uspjelo da ta zemlja otvori vrata Hrvatima, većina članova zbora odlučila se za tu zemlju. Oni su stvarali jezgru Hrvatskog pjevačkog zbora "Jadran", pa je tako zbor iz logora Fermo postao preteča novoga zbora.

Ing. Davorin Poric, koji pjeva neprekidno od 1962., ispričao nam je da su se probe održavale u Hrvatskom domu i u Hrvatskom vjerskom središtu "Sv. Nikola Tavelić" u Buenos Airesu. Prvi dirigent bio je gospodin Leonard Ramljak Nola. Do danas su zbor vodila jedanaestorica Hrvata (među ostalim Marijan Kindi, Ante Kopitović, Franjo Dučmelić, Ivo Degrel, Tomislav Bulat, Josip Puches, Josip Bujanovic) jedan Slovenac i jedan Argentinac. Najdulje je zbor vodio prof. Ivo Degrel.

Uz bezbroj nastupa za Hrvatsku zajednicu, "Jadran" je nastupao i za ostalu publiku, u kazalištima, salonima, na radiopostajama i u nekoliko gradova iz Argentine. Jednom je prigodom tadašnji predsjednik Argentine, general Juan Domingo Peron, primio neke Hrvate među kojima je bilo i pjevača, koji su mu zahvalili na lijepoj gesti, a on je odgovorio kako je dolazak Hrvata dobitak za Argentinu kao zajedničku zemlju.

Na repertoaru je "Jadrana" oko 340 partitura, od klasične glazbe, hrvatske crkvene te hrvatske svjetovne i folklorne glazbe do zborskih dijelova i ulomaka iz opera. Oko 50 partitura ostvarenja su Jadranovih dirigenata i ostalih glazbenika iz dijaspore. Želja je da se te kompozicije jednoga dana objave u domovini.

Ing. Josip Puches, pjevač od 1952., a dirigent od 1979. do 1989., kazao nam je da je u redovima "Jadrana" nastupalo oko 330 pjevača i 14 dirigenata. Znalo je biti istodobno do 75 pjevača. Društveni život članova "Jadrana" i prijatelja bio je dobro organiziran i važan za zajednicu. Okupljali su se na sastancima, izletima i družili su se na brojnim manifestacijama. Unutar članstva "Jadrana" sklopio se 21 brak.

A u vezi s koncertom, dodao je: "Važno je obilježiti 70. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog zbora 'Jadran' jer je to udruga Hrvata izvan domovine na jako visokoj kulturnoj razini. Koncertom je odana počast preživjelim članovima iz prvih dana postojanja zbora, odana je počast preminulim dirigentima, kompozitorima i pjevačima. Svi su oni podržali hrvatsku glazbenu kulturu u dalekoj Argentini, ali i u srcu naše rodoljubne iseljeničke zajednice."

Komentara 2

Avatar sidhara
sidhara
10:11 12.09.2017.

Pa sta se ne vrate mucenici sada kada imaju ''slobodnu'' zemlju, sta cekaju kada su vaplili 70 godina za 'Rvackom? Ja nisam jos upoznala jedan tako kukavicki narod, sto stalno izigrava zrtvu, i stalno cmizdri sam za sobom, a uopznala sve moguce narode i kulture svijeta.

ST
Starotopoljanin
18:35 12.09.2017.

ovo ime prezime veliki je provokator,bas sam ga uocio,nista pametno i dobro da prokomentira.ime prezime tvoji su ga tadasnji otjerali ili su pred tvojima morali pobijeci,i i korijeni pusteni porodice unuci praunuci i hajde se ti vrati u neizvjesnost.covijece budi pametan ili nemoj takve gluposti pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije