Naslovnica Vijesti

Hrvatska muzikologinja Katarina Livljanić odlazi u u Basel

Kao predavač ili rezidencijalni umjetnik redovito gostuje na Sveučilištu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama, te na drugim sveučilištima Europe, SAD-a i Kanade
05. svibnja 2019. u 12:48 0 komentara 32 prikaza
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Istaknuta hrvatska muzikologinja Katarina Livljanić od rujna 2019. priključit će se akademskom osoblju istaknute glazbene akademije Schola Cantorum Basiliensis u Baselu u Švicarskoj, kao nova profesorica pjevanja glazbe srednjovjekovlja i renesanse jedne od najznačajnijih svjetskih glazbenih visokoškolskih ustanova, priopćio je Muzički informativni centar (MIC).

Fala Najstarije hrvatsko folklorno društvo u Švicarskoj proslavilo 40. rođendan

Pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić (Zadar, 1966.) međunarodno je priznata stručnjakinja za izvedbu gregorijanskog korala i liturgijske glazbe ranog srednjeg vijeka. Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i magistrirala, doktorat je stekla na Ecole Pratique des Hautes Etudes u Parizu. Od 2000. godine predaje srednjovjekovnu glazbu na Sveučilištu Sorbonne.

Kao predavač ili rezidencijalni umjetnik redovito gostuje na Sveučilištu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama, te na drugim sveučilištima Europe, SAD-a i Kanade (Schola Cantorum Basiliensis, Fondazione Cini, Boston University, Yale...). Objavljuje članke o srednjovjekovnoj izvedbenoj praksi u specijaliziranim publikacijama širom svijeta; autorica je izdanja Antifonarija iz Montecassina, objavljenog 2014. u prestižnoj zbirci Paléographie Musicale.

Umjetnička je voditeljica i utemeljiteljica ansambla Dialogos, s kojim je od osnutka 1996. ostvarila niz originalnih glazbeno-scenskih i diskografskih projekata temeljenih na srednjovjekovnom pjevanju i liturgijskom teatru glagoljaške tradicije.

Christian Jeličić Dobitnik međunarodnih nagrada Mladi hrvatski pijanist: Školovanje ću nastaviti u Švicarskoj

Za svoj rad 2002. godine primila je odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske te, 2016., naslov Chevalier des Arts et des Lettres francuske Vlade.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.