Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatska dječja škola u Veleposlanstvu RH u Beču obilježila kraj 19. školske godine

Sve učenike i njihove roditelje uvodno je pozdravio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, obrativši im se prigodnim riječima
25. lipnja 2021. u 14:42 0 komentara 154 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Unatoč pandemiji koronavirusa, povremenom zatvaranju škola i nastavi od kuće 150 učenika Hrvatske dječje škole u Beču, koju već gotovo dva stoljeća s velikom ljubavi i profesionalnošću vodi profesorica hrvatskog jezika Đurđica Vučković, uspješno je završilo ovu školsku godinu. Zbog čestih lockdowna i strogih korona mjera ograničenja, ne baš jednostavnu školsku godinu, kako za đake, tako i za njihove učiteljice i roditelje, koji su zajedno sa svojom djecom bili „prisiljeni“ otkriti novi, digitalni svijet.

posjetili muzej Predsjednik Milanović susreo se s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj

„Od srca vam veliko hvala dragi roditelji, da ste pomagali svoju djecu u radu od kuće i s nama sjajno surađivali. A vama draga djeco hvala da ste i meni nekada pritekli u pomoć kada sam zapela na internetu“, rekla je prof. Vučković  na podjeli đačkih knjižica i završnih svjedodžbi u četvrtak navečer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču dodavši:

„Dragi roditelji, nakon ove školske godine možete biti uvjereni da kod kuće imate male, ali prave digitalne stručnjake, na koje svi zajedno moramo biti ponosni“.

Kako je rekla voditeljica Hrvatske dječje škole, učenici su podijeljeni po dobnim skupinama od 5 do 18 godina, a vodi se i računa da u jednoj skupini budu djeca s otprilike istom razinom znanja hrvatskog jezika.

Sve učenike i njihove roditelje uvodno je pozdravio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, obrativši im se prigodnim riječima. Veleposlanik je učenicima poručio „da uče, jer im učenje i obrazovanje svugdje, kod kuće i u svijetu, širom otvara vrata kada će jednoga dana biti u potrazi za poslom“.

Glunčić je posebno naglasio kako je hrvatski materinski jezik veliko bogatstvo, kojeg moraju i dalje brižno njegovati i razvijati, ne zaboravljajući svoje hrvatske korijene. 

SURADNJA Veleposlanik Glunčić s dogradonačelnikom Beča o integraciji i hrvatskom jeziku

Đačke knjižice i svjedodžbe učenicima su zajednički uručili veleposlanik Glunčić i prof. Vučković, koja nije zaboravila nagraditi ni roditelje za njihov trud. Roditelji su dobili prigodnu kompjutorsku zahvalu na papiru kao uspomenu na koronakrizu i online nastavu i međusobno komuniciranje. 

Svaki učenik dobio je i prigodni poklon, pa veselju nije bilo kraja. I to u sve tri skupine učenika, koje su zbog korona mjera, ulazile u Veleposlanstvo s vremenskim pomakom, jedna za drugom.

„Danas je Hrvatska dječja škola u Beču obilježila kraj svoje 19. školske godine. U nastavu na hrvatskom materinskom jeziku, koju nudimo već gotovo 20. godina, uloženo je mnogo truda i nije baš uvijek sve bilo jednostavno kako sada izgleda“, rekao je za Večernji list ing. Perica Mijić predsjednik Austrijsko-hrvatske krovne udruge za obrazovanje, kulturu i socijalno „Anno 93“ u Beču,  u čijem sklopu djeluje Hrvatska dječja škola istaknuvši:

„Ono što je posebno važno da roditelji znanju je da učenici Hrvatske dječje škole sa svojim đačkim knjižicama mogu svuda dalje nastaviti školovanje. One su priznate ne samo u Austriji nego i u Hrvatskoj i šire“.

Mijić je napomenuo kako je udruga „Anno 93“ osnovana 2002. godine i  ima osim Hrvatske škole i druge Sekcije kao primjerice, glzbenu, folklornu, multimedijsku itd.

PUT U AMERIKU Pastirski put fra Ilije Puljića: Skromni svećenik koji službu obavlja već 51 godinu

„ Radimo po obrazovnom planu Ministarstva znanosti i  obrazovanja Republike Hrvatske, a knjige i udžbenici usklađeni su s kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu, a u Hrvatskoj dječjoj školi u Beču zaposlene su dvije učiteljice, ja i kolegica Kristina Malbašić. “, istaknula je prof. Vučković, koja je posebno zahvalila Perici Mijiću na njegovoj podršci, ali i približavanju djece glazbi, folkloru i raznim drugim aktivnostima.

A to da djeca Hrvata, Austrijanaca i ostalih doseljenika s jugoistoka Europe, ali i šire, jer Hrvatsku školu pohađaju i djeca iz mješovitih brakova, čiji je jedan od roditelja iz Francuske, Ekvadora i drugih zemalja, imaju mogućnost učiti hrvatski materinski jezik u austrijskom glavnom gradu, prije svega treba zahvaliti „entuzijastičkom dvojcu“ prof. Vučković 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.