Sve je započelo prije 52 godine

Krajem lipnja u Zagreb dolazi 1500 hrvatskih iseljenika

Vatroslav Lisinski
Borna Filić/PIXSELL
23.03.2018.
u 11:34

Bit će to nezaboravno putovanje protkano veseljem i emocijama. Mnogi će osjetiti taj duh svojih predaka i njihovih stopa kojima su koračali i opraštali se prije odlaska u tuđinu i u nepoznato

Uzbuđenje i veselje zavladalo je mnogobrojnom djecom i roditeljima u Americi još prije godinu dana kada je Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice donijela odluku da se 52. Tamburaški festival mladeži održi u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 

San djece i roditelja jest posjetiti domovinu svojih predaka i na festivalskoj pozornici pokazati ljubav prema folklornoj i tamburaškoj baštini.

Sve je započelo prije 52 godine u Dječjem domu u Des Plaines, u saveznoj američkoj državi Illinois, gdje je održan prvi Omladinski festival HBZ-a.

Dječji dom ili sirotište osnovano je poslije Prvog svjetskog rata da bi se zbrinula djeca koja su izgubila jednog ili oba roditelja u ratu. Kad su ta djeca završila svoje školovanje i postala samostalna, izbio je Drugi svjetski rat pa je Hrvatska bratska
zajednica
odlučila Dječji dom i dalje ostaviti otvorenim te brinuti o novom valu djece koja su pristizala tijekom tih godina. 

Foto: Franjo Bertović

Evo isječka odluke konvencije HBZ-a: "Da hrvatsko sirotište ostaje onako, kako je dosad zasnovano i izgrađeno, time da se proslijedi s radom, pa da hrvatska siročad u Americi, potrebita zaštite i zakrilja, što prije i jedno i drugo, nađe u hrvatskom sirotištu u Des Plainesu".

U domu su djeca, osim skrbi, kroz kulturno-zabavne aktivnosti stjecala i školsku te drugu naobrazbu, upoznavala programe i ciljeve fraternalizma, kako bi jednog dana postala dobri članovi zajednice. 

Dom je imao pjevački zbor, a kasnije i tamburaški s kojim su nastupali diljem Amerike. Dvoje od te djece, John Gornik i Joseph Kirasich, i danas su odlični tamburaši te učitelji glazbe koji svjedoče o tom vremenu u Des Plainesu.

Ali, vratimo se festivalu. Utemeljen je 1966. od nekoliko fraternalističkih aktivista na čelu s izvrsnim vođom i vizionarom Bernardom M. Luketichem, kasnije predsjednikom zajednice. 

U pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća došlo je do osjetnog zamaha tamburaške i hrvatske narodne baštine koja se širila diljem američkog kontinenta, pa se rodila ideja da se na jednom središnjem mjestu (pozornici), održi slavlje te divne i bogate baštine. 

Tako je stvorena prilika da se djeci i roditeljima, članovima zajednice, jednom godišnje omogući festivalska priredba na kojoj bi se pokazala sva dostignuća mališana u tamburaškim i folklornim zborovima u kojima su djelovali. 

Iako festival mladeži nije natjecateljskog karaktera, ipak izbor programa i koreografije te uvježbavanja i probe, traju dugo na najvišoj razini odgovornosti i proučavanja kulturnih areala, iz kojih se program priprema. 

Narodne nošnje poglavlje su za sebe. I one se proučavaju, šivaju i pripremaju za nastup. Zato bi se sa sigurnošću moglo reći da su pripreme za festival dugotrajne, a u njima sudjeluju i djeca i odrasli. U isto vrijeme to je škola hrvatske kulturne baštine koja iznjedruje mnoge talentirane glazbenike, plesače i pjevače. Oni kasnije dolaze na čelne funkcije, a svoja znanja prenose na nove naraštaje.

Festival mladeži HBZ-a svake godine seli se iz grada u grad. To je još jedan od razloga zašto je tako prihvatljiv i popularan. Vole ga i djeca i odrasli. Festival pruža ogromnu mogućnost upoznavanja, stjecanja prijateljstava i nadahnuće je za nove pothvate.

Ove godine Tamburaški festival mladeži Kulturne federacije HBZ-a stiže u Zagreb. I to sedmi put od svog postanka. Održat će se u prekrasnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. 

U zračnu luku dr. Franjo Tuđman gosti će početi pristizati posljednjeg tjedna u lipnju. Njih nešto više od 1500! Svečani koncert za goste iz Amerike održat će 29. lipnja 2018. u Lisinskom Zagrebački folklorni ansambl.

Svečano otvorenje 52. Tamburaškog festivala mladeži Zajednice započet će u subotu 30. lipnja u 13 sati. Na pozornicu će se popeti svi sudionici festivala te pod palicom dirigentice Marije (Krpan) Kuren iz Steeltona izvesti državne himne i tri odabrane tamburaške kompozicije. 

Potom će po 12 minuta izvesti svoj program 17 kulturno-umjetničkih društava iz Amerike i jedno iz domovine – KUD Sveti Juraj iz Zagorja pokraj Ogulina. Po završetku, u prizemlju dvorane, održat će se kratki prijam za goste i domaćina, uz domaća vina i osvježujuće napitke.

U nedjelju 1. srpnja 2018., u 11.30 sati sudionici festivala prisustvovat će svetoj i tamburaškoj misi u zagrebačkoj katedrali. Potom je planiran odlazak u "Buntić klet" te poslijepodnevna zabava i druženje. 

U ponedjeljak 2. srpnja 2018. odlazi se na kružna putovanja po domovini Hrvatskoj. Svaki zbor koji će nastupiti na festivalskoj pozornici ima već razrađen plan svoje turneje po Lijepoj Našoj. To će doista biti prilika da se djeca i roditelji upoznaju s ljepotama zemlje, a poneki i sa svojom rodbinom u krajevima kroz koja će proći. Bit će to nezaboravno putovanje protkano veseljem i emocijama. Mnogi će osjetiti taj duh svojih predaka i njihovih stopa kojima su koračali i opraštali se, prije odlaska u tuđinu i u nepoznato.

Komentara 13

DU
Deleted user
01:02 24.03.2018.

slusajte..vi sta ..navodno dolazite u hrvatsku..ka prvo..trebate znati..da dolazite u drzavu..koju vode..dica i unuci udbasa ..komunista i domaci izdajica ..u drzavu..koja nije demokratska ..niti drzava prava..nego..drzava robova..gora nego sto je bila..bivsa yu drzava..vi tj.mi smo bili i ostali samo automatii za novac..iz kojih ce oni..uzimati novac..i ziviti..od njega..ne nasjedajte na njihove komunisticke balkanske trikove..oni znaju samo razgovarati..preko nisana..cijevi..pa ih se kao takve..trebamo i rijesiti..ako to vec nismo ucinili devedesetih godina..za dom spremni.

DU
Deleted user
02:07 24.03.2018.

Za Hrvate ma gdje bili..neka se ne zaboravi.. Šehidski rastanak Nahid Kulenović (1929. - München, 1969.), Hrvat islamske vjeroispovijesti, hrvatski intelektualac, emigrantski političar, revolucionar, istaknuti novinar i kolumnist, tajnik "Ujedinjenih Hrvata Njemačke". Iza ovog velikog Hrvata i domoljuba ostalo jee djelo koje se ne zaboravlja.Danas su njegovi ideali među Bosanskim muslimanima gotovo zamrli.Nigdje barem ulice niti spomenika od Sarajeva do Zagreba,ovu čistu ljubav za Domovinu još čuvaju samo rijetki! Ubijen od nekog udbaša Galića ,koji se ubacio kao njegov šofer. Taj Galić je poslije živio u Sarajevu.

DU
Deleted user
01:44 24.03.2018.

Evo zore,evo dana.. I am a American born citizen but all my family is from Croatia, every family gathering we always had this song playing in my home. Now I am older and understand why....... Heroes are never forgotten

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije