Pittsburgh

Zlatni jubilej Phillipa Pribonića

Phillip Pribonić
Foto: Bernardette M. Luketich-Sikaras
1/5
18.01.2018.
u 15:16

Prepuna crkva vjernika, štovatelja i oko 16 svećenika, zatim svečani banket u crkvenoj dvorani, odraz su rada ovog doista divnog čovjeka i Božjeg te narodnog sluge.

Veseli nas svjedočiti mnogim okupljanjima našeg naroda u svijetu, a posebno pojedinaca koji su bili uspješni i ostavili velike rezultate svog rada u novoj domovini. 

Isto tako, ponosimo se kada su hrvatski iseljenici uspješni i dio su sveobuhvatnog društvenog i javnog života na svim razinama. Ima ih u građevinarstvu, poljoprivredi, dobrotvornim ustanovama, crkvenim službama, vodećim privrednim, društvenim i političkim položajima ili, najkraće rečeno, u svim porama društvenog i javnog života. Svih zanimanja i službi! I to vrlo uspješnih, ali uvijek svjesni svojih hrvatskih korijena i potomstva.

Jedan od njih je vlč. Phillip Pribonić koji je tijekom prosinca 2017. proslavio 50. obljetnicu svog svećeničkog rada. 

Vlč. Pribonić, sin Marka i Pauline (r. Jarnević), rodio se u McKeesportu, u predgrađu Pittsburgha, u Pennsylvaniji 21. travnja 1942. Njegovi bake i djedovi doselili su se u Ameriku iz Bosiljeva i Slunja, zato su mu ta dva mjesta i domovina Hrvatska uvijek u mislima i srcu. Vlč. Pribonić završio je pučku i župsku školu u McKeesportu, katoličko veleučilište (Gannon College) u mjestu Erie (Pennsylvania), katoličko veleučilište (St. Vincent College) u Latrobeu (Pennsylvania) i studij teologije (Pontifical Gregorian University) u Rimu.

Za vrijeme studija i boravka u Rimu, upoznao je splitskog biskupa Franu Franića, kasnije nadbiskupa Splitsko-makarske biskupije, koji ga je primio u goste i upoznao s radom biskupije. Zaređen je za svećeničku službu 21. prosinca 1967. u St. Peter Basilici. Svoju prvu svetu misu služio je u župi sv. Mavra opata u Bosiljevu, 1. siječnja 1968., u mjestu svog djeda (po majci) Jarnevića. Nakon toga vlč. Pribonić vratio se u svoj rodni McKeesport i Pittsburgh te obavljao svećeničku službu u nekoliko župa pittsburške biskupije.

Prestanak obavljanja svećeničke dužnosti obilježio je u St. Joan of Arc Church, u mjestu South Park (Pennsylvania), svečanom misom. Prepuna crkva vjernika, štovatelja i oko 16 svećenika, zatim svečani banket u crkvenoj dvorani, odraz su rada ovog doista divnog čovjeka i Božjeg te narodnog sluge. 

Društvo Bosiljevo iz Toronta poslalo je svoje zastupnike na ovu svečanost, na čelu s predsjednikom Stjepanom Jarnjevićem. Uručili su mu kao dar umjetničku sliku crkve sv. Mavra opata iz Bosiljeva. 

Nakon nekoliko prigodnih, ali zapaženih govora koji su oslikavali život i rad ovog izvanrednog čovjeka, prisutne je pozdravio slavljenik. Zahvalio je jednostavnim riječima koje su iskazale poštivanje svih uzvanika, članova njegove župe i pojedinaca koji su prednjačili u crkvenim pothvatima. 

A pothvata je bilo dosta, počevši od preuređivanja crkvenih prostorija do izgradnje dvorane za društvena okupljanja koja je nazvana "Domremy Pavillion" po mjestu rođenja Joan of Arc u Lorraine (Francuska). Crkva posjeduje i veće zemljište koje župljani dobrovoljno obrađuju te plodovima rada – povrćem iz vrta – daruju siromašne obitelji i pojedince. Humanitarni pothvat doista je hvalevrijedan i na ponos župljana.

Velečasni Pribonić član je Hrvatske bratske zajednice u Americi od rođenja i nositelj je značke za 50-godišnju pripadnost udruzi. Često je prisutan na mnogim okupljanjima našeg naroda i ljubitelj je hrvatskih kulinarskih specijaliteta. 

Na tamburaškom festivalu odraslih 2016. u Pittsburghu služio je svetu misu i zamolio da se sredstva prikupljena milodarima daruju za obnovu vodotornja u Vukovaru. Sudjelovao je u mnogim humanitarnim akcijama koje je organizirala zajednica ili pojedinci te je bio jedan od prvih koji je priložio svoj novčani dar. Eto takav je Phillip Pribonić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije