Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatska bratska zajednica proslavila 125. rođendan

Predsjednica je poručila kako Hrvatska nikada ne smije zaboraviti koliko su hrvatski iseljenici pomogli svojoj državi tijekom Domovinskog rata
23. rujna 2019. u 11:47 0 komentara 183 prikaza
Foto: predsjednica.hr
Pogledajte galeriju 1/5

U prigodi obilježavanja 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je svetoj misi u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu te se susrela s hrvatskim iseljenicima kojima je poručila kako je Hrvatska bratska zajednica svojom organizacijom, trajanjem, zajedništvom i solidarnošću postala simbol hrvatskog iseljeništva na američkom kontinentu, ali i šire, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

ACAP Predsjednica s hrvatskom dijasporom u Clevelandu: Želimo da pridonesete jačanju hrvatsko-američke suradnje

"Priča o stvaranju ove zajednice priča je o hrvatskom iseljeništvu kroz povijest", rekla je predsjednica, istaknuvši kako je za naraštaje naših iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala.

Navela je da kao hrvatska predsjednica posebnu pozornost posvećuje hrvatskim iseljenicima te je istaknula osobno iskustvo diplomata i ministrice vanjskih poslova, a posebno svoj rad u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, gdje je stekla iskustvo života u novoj sredini, pri čemu je upoznala naše iseljenike.

Tamburaški festival Veličanstvenom festivalskom priredbom započelo slavlje 125. godišnjice HBZ-a

"Tijekom svog mandata posjetila sam više puta Hrvate u Americi i Kanadi, u Australiji, i Južnoj Americi kao prva hrvatska predsjednica nakon posjeta dr. Franje Tuđmana tim udaljenim hrvatskim zajednicama", naglasila je Grabar-Kitarović, poručivši kako to smatra iznimno važnim jer Hrvatska nikada ne smije zaboraviti koliko su hrvatski iseljenici pomogli svojoj državi tijekom Domovinskog rata te im je zahvalila na materijalnoj i moralnoj podršci, na pojedinačnim i organiziranim angažmanima kojima su dali svoj doprinos u izgradnji Hrvatske.

"Danas je naša dužnost i odgovornost poticati jačanje nacionalnog zajedništva, ojačati pretpostavke za afirmaciju i promicanje naše kulture, identiteta i hrvatskog imena. Za postizanje tih ciljeva trajno nam je potrebno nacionalno zajedništvo i istinsko domoljublje", priznala je predsjednica Grabar-Kitarović. "Zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u samom je temelju politike predsjednika Tuđmana, odnosno projektu i procesu stvaranja moderne hrvatske države kojom se ponosimo", dodala je.

Konferencija Predsjednica: U hrvatskom iseljeništvu krije se gospodarski, znanstveni, kulturni i demografski potencijal

Zahvalivši naraštajima Hrvata koji su svojim radom u Hrvatskoj bratskoj zajednici osnažili viziju njezinih osnivača o potrebi zajedništva i solidarnosti, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala im je 125 godina rada uz čvrsto uvjerenje kako će u budućnosti i dalje biti čuvari hrvatskog identiteta i bratskog zajedništva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.