Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvati na misama polnoćkama u Mainzu, Berlinu, Frankfurtu, Kölnu...

Među okupljenima bili su i mnogi novodoseljeni Hrvati, ali i povratnici koji su otišli u mirovinu a sad su došli iz domovine kako bi s djecom i unucima slavili Božić
26. prosinca 2017. u 18:48 1 komentara 1626 prikaza
Polnoćka u iseljeništvu
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

U Badnju večer Hrvati u iseljeništvu ušli su u zajedništvu i molitvi i s mislima na domovinu i svoje najmilije koji su ostali u rodnom kraju. Okupljeni na misama polnoćkama, dočekali su blagdan rođenja Isusa Krista.

Hrvatske škole DOBRO RASPOLOŽENJE Božić u hrvatskim školama

Među njima bili su i mnogi novodoseljeni Hrvati, ali i oni povratnici koji su otišli u mirovinu a sad su za Božić došli iz domovine kako bi sa svojom djecom i unucima u tuđini slavili Božić. Vidjelo se to i na zajedničkim hrvatskim misama polnoćkama u Frankfurtu, Münchenu, Berlinu, Mainzu, Stuttgartu, Karlsruheu, Kölnu, Freiburgu….

U Mainzu je u zajedništvu s fra Antom Bilićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije Mainz, misu polnoćku predvodio dominikanac o.Frano Prcela.

U Berlinu, u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu gdje je prije gotovo 40 godina i započelo djelovanje Hrvatske katoličke misije u Berlinu, misu polnoću predvodio je papinski nuncij i prvi Hrvat na čelu apostolskog nuncijata u Njemačkoj, hrvatski nadbiskup dr. Nikola Eterović.

Monsinjor Eterović se kroz molitvu i propovijed založio za dostojanstvo svakog čovjeka te je izrazio svoje zadovoljstvo brojnom djecom koja su došla na misu polnoćku sa svojim roditeljima.

Prepuna crkva

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu su, osim na polnoćku u crkvi St. Eberharda, djecu mogli odvesti i na Dječju polnoćku u Möhringenu.

Mreža hrvatskih pisaca Hrvatska književnica Ines Hrain predstavljena videolinkom u Melbourneu

U Münchenu je sveta misa polnoćka po običaju okupila velik broj Hrvata u prepunoj crkvi Sv. Pavla.

Također, u frankfurtskoj Katedrali sv. Bartolomeja, u kojoj su se krunili svi carevi Svetog Rimskog Carstva njemačke narodnosti a u kojoj iseljeni Hrvati godinama slave svete mise, polnoćka je okupila više od tisuću vjernika a predvodio ju je župnik fra Željko Ćurković.

U Freiburgu je u crkvi Srca Isusova misu polnoćku predvodio voditelj Hrvatske katoličke župe Freiburg-Bad Säckingen vlč. Veselko Župarić. Među brojnim vjernicima bio je velik broj novih hrvatskih doseljenika. Vlč. je u svojoj propovijedi naglasio kako je ovaj Božić mnogima prvi Božić u tuđini.

– Zadržite svoju vjeru, zadržite ono svoje što nosite u sebi.., poručio je između ostalog vlč. Veselko Župarić.

U rodnom kraju

U svim većim njemačkim, austrijskim i švicarskim gradovima na misama polnoćkama mogao se primijetiti velik broj Hrvata koji su u novije vrijeme doselili u Njemačku.

No, ima i onih koji su odavno u tuđini ili su u njoj rođeni a koji su Badnju noć odlučili dočekati u svom rodnom kraju.

Jedna od njih je i Martina Vranješević Katuša. Ona je svojoj djeci, rođenoj u Prattelnu u Švicarskoj, pokazala uz kakve je ona male radosti odrasla u svojoj domovini, u Raštanima pored Zadra…     

Hrvatske katoličke zajednice PASTORALNA PODRUČJA Hrvatski jezik važan u zajednici, posebna pozornost posvećena hodočašćima Priznanje, Miro Gavran PRIZNANJE Miri Gavranu u Beču uručena Europska nagrada dr. Alois Mock Božićni domjenak u Veleposlanstvu RH u Beču USUSRET BOŽIĆU Dubrovčani uveličali Božićni domjenak u veleposlanstvu RH u Beču
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar neurazumljiv
    neurazumljiv:

    Dobra vam je galerija. Mislim obje fotografije.