2.500 eura po obitelji

Hrvati iz Kölna i Kölnska nadbiskupija prikupili 140.000 eura za Banovinu

Ilustracija
Pixabay/ilustracija
09.03.2021.
u 09:55

Zagrebački će Caritas u dogovoru s msgr. Vladom Košićem i sisačkim Caritasom podijeliti novac potrebitim obiteljima

Kölnska je nadbiskupija, nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, odlučila priskočiti u pomoć s iznosom u visini od 50.000 eura, no nije sve ostalo na tome. Hrvati iz Kölna i Kölnska nadbiskupija prikupili su 140.000 eura za Banovinu, a svaka stradala obitelj dobit će po 2.500 eura.

Hrvatska matica iseljenika objavila je pismo organizatora prikupljanja humanitarne pomoći za Banovinu fra Vuka Buljana, voditelja HKM Köln, u kojem objašnjava kako je iznos prikupljen. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"I naša se misija istoga dana uključila u skupljanje pomoći za potresom pogođeno područje te je dogovoren je sastanak IKS-a (Internationale Katholische Seelsorge) i hrvatskih katoličkih misija u nadbiskupiji Köln. Sastanku su nazočili msgr. Dominikus Schwaderlapp – voditelj IKS-a, Ingbert Mühe – njegov zamjenik, Nadim Ammann – voditelj 'Weltkirche-Weltmission' u nadbiskupiji, fra Tomislav Dukić – voditelj HKM Düsseldorf, fra Marko Domazet Lošo – voditelj HKM Wuppertal i ja osobno.

Kad je msgr. Schwaderlapp čuo, da je HKM Köln u tako kratkom vremenu već prikupila 60.000,00 €, ostao je iznenađen te je odmah rekao da će onda i nadbiskupija svoju pomoć povećati na 60.000,00 €. Ammann je iznio svoj prijedlog da se novac koji će dati nadbiskupija i koji će prikupiti naša misija uplati na tekući račun 'Missionszentrale der Franziskaner e. V'. Missionszentrali je povjerena koordiniranje pomoći za potresom pogođeno područje. Stupio sam u kontakt s fra Matthiasom, predsjednikom 'Missionszentrale der Franziskaner e. V.' i dao mu e-mail zagrebačkoga Caritasa.

Zagrebački će Caritas u dogovoru s msgr. Vladom Košićem i sisačkim Caritasom podijeliti novac potrebitim obiteljima. Donijeli su takvu odluku poučeni primjerom potresa u Zagrebu. Svaka će obitelj dobiti 2.500,00 €.

Kad sam rekao fra Matthiasu da će naša misija više od 70.000,00 € uplatiti za projekt 'Potres u Petrinji, Sisku i okolici', on je dodao, da će onda i 'Missionszentrele' uz nadbiskupijsku pomoć od 60.000,00 €  pridodati i svoj obol tako da će ukupna pomoć za Banovinu iznositi 140.000,00 €. Naša je misija iznos od 72,188,67 € uplatila na tekući račun 'Missionszentrale', a s 1.000,00 € potpomogla jednu obitelj koja je s Banovine doselila u NRW", poručio je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije