SOLIDARNOST AUSTRIJANACA

Gradišćanski vatrogasci iz Pandrofa i Novog Sela donirali Banovini građevinski materijal

Foto: Mucky Korlath
1/4
01.02.2021.
u 14:45

Dr. Wolfdieter Skodler iz  Vatrogasnog društva Novo Selo je rekao kako neki Pandrofci potječu iz Gline i kako je sve počelo kada su svojim austrijskim kolegama pokazali slike o posljedicama potresa u Hrvatskoj i njihovom rodnom kraju. Naglasio je kako je to bio povod za akciju, no da su Vatrogasna društva uvijek spremna na pomoć svim ljudima u nevolji.

Širom austrijske pokrajine Gradišće pokrenute se mnoge humanitarne akcije za pomoć stradalima od potresa na širem području Siska, Petrinje i Gline o kojima izvještavaju i austrijski mediji.

Jedna od njih je i humanitarni konvoj  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pandrof i Novog Sela u sjevernom Gradišću koji je 23. siječnja, pod vodstvom pandrofskog zapovjednika vatrogasaca Geralda Kammerhofera i novoselskog zapovjednika Maria Raucha dopremio pomoć za sanaciju posljedica katastrofalnog  potresa u Banovini, o kojoj izvještavaju, između ostalih, pokrajinski Studio austrijske televizije ORF Gradišće kao i tjednik gradišćanskih Hrvata „Hrvatske novine“.

„Humanitarna pomoć je sadržavala građevinski materijal, a za doniranih 39.000 eura kupljeno je, a neka su poduzeća darovala čak 40 kubičnih metara drvene građe koju su vatrogasci zajedno s motornim pilama, čavlima, kablovima, agregatima, ali i kuhalima i grijalicama za stambene kontejnere itd. dopremili u Glinu i Novo Selo Glinsko za obnovu teško oštećenih kuća i stanova“, rekao je za Večernji list glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran, rodom također iz Novog Sela u Gradišću.

Tyran je istakao kako se je konvoju od 20-tak vozila po stizanju iz Gradišća u Banovinu pridružio i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Markus Vuketić, koji je prethodno s organizatorima humanitarnog konvoja iz Gradišća koordinirao ovu akciju.

Foto: Mucky Korlath

Dr. Wolfdieter Skodler iz  Vatrogasnog društva Novo Selo je rekao kako neki Pandrofci potječu iz Gline i kako je sve počelo kada su svojim austrijskim kolegama pokazali slike o posljedicama potresa u Hrvatskoj i njihovom rodnom kraju. Naglasio je kako je to bio povod za akciju, no da su Vatrogasna društva uvijek spremna na pomoć svim ljudima u nevolji.

„Ono što je bilo dobro je da su ljudi iz Gline mogli vatrogascima  opisati što je točno potrebno nastradalima u njihovom kraju, jer su imali informacije direktno s terena, što je pomoglo da se je pomoć skupljala ciljano, to jeste ono što je ljudima najpotrebnije“, rekao je Tyran. Napomenuo je kako je njegovo Novo Selo u Gradišću inače već preko 20 godina ima partnerstvo s  Novim Selom Glinskim u Hrvatskoj.

„Gradišćanski Hrvati iz Gradišća i Beča su nakon završetka Domovinskog rata u Hrvatskoj već jednom humanitarno pomogli Novom Selu Glinskom. Dopremili su im rabljeno vatrogasno vozilo,koje je i danas još uvijek u upotrebi, a pomogli su i izgradnju u ratu razrušene mjesne crkve odnosno njenog zvonika. Mještanima smo za crkveni zvonik poklonili posebno vrijedno crkveno zvone jednog od najpoznatijih austrijskih i europskih ljevača povijesnih crkvenih zvona Grassmayera iz Innsbrucka. Nažalost kako nam je javljeno iz Novog Sela Glinskog u nedavnom je potresu stradalo i zvono. Da li je oštećeno i koliko još se ne zna, jer je palo na tlo i pod ciglama je i šutom“, istako je Petar Tyran.

Vezano uz humanitarnu akciju pomoći gradišćanskih vatrogasaca iz Pandrofa i Novog Sela mediji navode kako je Austrijancima čast što mogu pomoći Hrvatskoj u koju dolaze na ljetovanje i dobro ju poznaju. Pogotovo gradišćanski Hrvati čija je pradomovina.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije