Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hoće li Hrvatska, poput Irske, uskoro zabilježiti povratak svoje dijaspore?

Državni tajnik Milas naglasio je kako Lijepa Naša ima neupitan potencijal u hrvatskom iseljeništvu. Dodao je i da se samo kontinuiranim radom na jačanju i razvijanju pozitivne gospodarske klime mogu stvoriti kvalitetni uvjeti te dugoročne i učinkovite mjere povratka naše dijaspore, a jedan od najboljih primjera na tom putu je upravo i Irska
16. srpnja 2018. u 00:07 0 komentara 132 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Državni tajnik Zvonko Milas održao je sastanak s NJ.E. Olive Hempenstall, veleposlanicom Irske u Republici Hrvatskoj.

Zvonko Milas Projekti i suradnje U irskom muzeju iseljeništva mogu se pronaći korijeni. Priprema li i Hrvatska nešto slično?

Uz riječi dobrodošlice, državni tajnik istaknuo je nedavni radni posjet delegacije Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Irskoj te je iskazao zadovoljstvo vrlo konstruktivnim sastancima, kao i sudjelovanjem NJ. E. Seana Ó Fearghaila, predsjednika Donjeg doma parlamenta Irske, u pilot-projektu "Korijeni" na prvoj videokonferenciji druge mreže osnovnih škola iz Irske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Nj.E. Hempenstall potvrdila je podršku veleposlanstva Irske u spomenutom projektu.

Hrvati u Irskoj Reportaža iz “hrvatskog” Dublina Pratim vijesti iz Hrvatske i uvijek zaključim - dobro je da sam u Irskoj Zvonko Milas Veliko iskustvo dijaspore Predsjednik Donjeg doma irskog parlamenta: Hrvati će se vraćati u svoju domovinu

Tijekom susreta razgovaralo se o važnosti i potencijalima iseljeništva za obje države, nedavnim posjetima veleposlanice Irske gradu Vukovaru te brojnim otvorenim pitanjima hrvatske društvene i političke scene, poput iseljavanja mladih, posebice s područja Slavonije, kao i rada na demografskoj revitalizaciji Republike Hrvatske. 

Državni tajnik Milas naglasio je kako Lijepa Naša ima neupitan potencijal u hrvatskom iseljeništvu. Dodao je i da se samo kontinuiranim radom na jačanju i razvijanju pozitivne gospodarske klime mogu stvoriti kvalitetni uvjeti te dugoročne i učinkovite mjere povratka naše dijaspore, a jedan od najboljih primjera na tom putu je upravo i Irska. 

Dublin Gazda nosi bič Kraj hrvatske nade u ostvarenje irskog sna? Osječanka poručila: Nemoguće je zaraditi veliki novac i vratiti se kući u Mercedesu

Nadalje, veleposlanica Irske napomenula je kako je negativan trend iseljavanja posljedica otvaranja područja tržišta rada s kojim su se suočavale brojne nove članice EU, no isto tako da se kroz određeni vremenski odmak bilježi i javljanje popratnog trenda, a to je povratak u matične države. 

U ozračju razmjene pozitivnih praksa povratka iseljeništva iz brojnih zemalja EU, državni tajnik Milas i Nj.E. Hempenstall iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i održanim sastancima.

[PITAMO VAS] Hoće li Hrvatska, poput Irske, uskoro zabilježiti povratak svoje dijaspore?

  • Hoće, stvari se mijenjaju 11,11%
  • Neće, stanje je sve gore 55,56%
  • Vjerojatno hoće, ali ne tako brzo 33,33%
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.