ANKETA

Hoće li Hrvatska, poput Irske, uskoro zabilježiti povratak svoje dijaspore?

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
16.07.2018.
u 00:07

Državni tajnik Milas naglasio je kako Lijepa Naša ima neupitan potencijal u hrvatskom iseljeništvu. Dodao je i da se samo kontinuiranim radom na jačanju i razvijanju pozitivne gospodarske klime mogu stvoriti kvalitetni uvjeti te dugoročne i učinkovite mjere povratka naše dijaspore, a jedan od najboljih primjera na tom putu je upravo i Irska

Državni tajnik Zvonko Milas održao je sastanak s NJ.E. Olive Hempenstall, veleposlanicom Irske u Republici Hrvatskoj.

Uz riječi dobrodošlice, državni tajnik istaknuo je nedavni radni posjet delegacije Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Irskoj te je iskazao zadovoljstvo vrlo konstruktivnim sastancima, kao i sudjelovanjem NJ. E. Seana Ó Fearghaila, predsjednika Donjeg doma parlamenta Irske, u pilot-projektu "Korijeni" na prvoj videokonferenciji druge mreže osnovnih škola iz Irske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Nj.E. Hempenstall potvrdila je podršku veleposlanstva Irske u spomenutom projektu.

Tijekom susreta razgovaralo se o važnosti i potencijalima iseljeništva za obje države, nedavnim posjetima veleposlanice Irske gradu Vukovaru te brojnim otvorenim pitanjima hrvatske društvene i političke scene, poput iseljavanja mladih, posebice s područja Slavonije, kao i rada na demografskoj revitalizaciji Republike Hrvatske. 

Državni tajnik Milas naglasio je kako Lijepa Naša ima neupitan potencijal u hrvatskom iseljeništvu. Dodao je i da se samo kontinuiranim radom na jačanju i razvijanju pozitivne gospodarske klime mogu stvoriti kvalitetni uvjeti te dugoročne i učinkovite mjere povratka naše dijaspore, a jedan od najboljih primjera na tom putu je upravo i Irska. 

Nadalje, veleposlanica Irske napomenula je kako je negativan trend iseljavanja posljedica otvaranja područja tržišta rada s kojim su se suočavale brojne nove članice EU, no isto tako da se kroz određeni vremenski odmak bilježi i javljanje popratnog trenda, a to je povratak u matične države. 

U ozračju razmjene pozitivnih praksa povratka iseljeništva iz brojnih zemalja EU, državni tajnik Milas i Nj.E. Hempenstall iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i održanim sastancima.

[PITAMO VAS] Hoće li Hrvatska, poput Irske, uskoro zabilježiti povratak svoje dijaspore?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije