Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hitovi Petra Graše hipnotizirali publiku u Beču

Okupljenima su predstavljene mnogobrojne selekcije djece, prva momčad te njihova sportska ostvarenja tijekom ove godine, a sve zajedno Uprava kluba darovala je i prigodnim poklonima
26. studenoga 2018. u 08:46 1 komentara 152 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/12

Prepuna dvorana, oduševljenje više od 1200 posjetitelja i urnebes na rasplesanom podiju na kojem se doslovce tražio centimetar više za njihanje u ritmu muzike za ples hrvatske glazbene zvijezde Petra Graše najbolja su potvrda nezaboravnog sportsko-glazbenog spektakla koje je Sportsko i kulturno društvo Cro Vienna upriličilo u subotu navečer u Beču, u sklopu svoje već tradicionalne "Božićne zabave". 

Revizor Najpoznatija i najbolja društvena komedija uskoro u Beču

U fantastičnom ambijentu goste i uzvanike uvodno je pozdravio sjajno uigrani voditeljski par Ruža Stjepanović i Mladen Mikić, a potom i predsjednik Cro Vienne Mato Stojanović u svoje osobno ime i uime čelništva ovog uspješnog Društva i Kluba, čiji je idejni začetnik i sportski direktor Andrija Bubalović. Tu je i nezaobilazna Ruža Stjepanović, koja je ne samo sjajna voditeljica priredbi nego i požrtvovna tajnica i trenerica.

Predsjednik Stojanović, zahvalio je svima koji na bilo koji način pomažu Klub, kao i onima koji već godinama nesebično pomažu u organizaciji ove zahtjevne godišnje priredbe, i bez kojih, kako je naglasio, "ne bi bilo Božićne zabave ni mnogih drugih sportsko-kulturnih priredbi koje Cro Vienna organizira". Posebno je zahvalio hrvatskoj veleposlanici u Austriji dr. Vesni Cvjetković na pomoći i suradnji.

Među uzvanicima, uz hrvatsku veleposlanicu dr. Cvjetković, među nazočnima su bili i prof. dr. Rudolf Karazman, gradišćanski Hrvat iz Fileža, inače poznati austrijski psihijatar, neurolog i stručnjak za medicinu rada te psihoterapeut, fra Josip Koren, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču i među vjernicima omiljena sestra Dragana te don Ivica Stanković, župnik župe Fischamend, Ružica Kopačević Miličević iz austrijske organizacije za pomoć izbjeglicama i migrantima "Volkshilfe" u Bad Ischlu, kao i novinarka Večernjeg lista i Fenix-magazina u Njemačkoj Katarina Pejić, zatim fotograf Tomislav Josipović "Nane" i drugi. 

Predavanje Zanimanje Bečana za hrvatskog filologa i povjesničara Josipa Nagya

Dvorana je inače bila krcata članovima kluba, djecom i igračima različite dobi (njih 172), kao i njihovim roditeljima, pokroviteljima i sponzorima te ostalim bečkim Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima. Okupljenima se obratila i hrvatska veleposlanica dr. Vesna Cvjetković, čestitajući SK Co Vienni na "uspješnom i izuzetno važnom radu s djecom i mladim naraštajima".

"Cro Vienna jedna je od najaktivnijih hrvatskih udruga u Austriji koja brine o mladima i po tome može biti uzor mnogima. Iz njenih su redova ponikle i neke poznate hrvatske nogometne zvijezde. Možda će netko od njih i u naše Vatrene", istaknula je dr. Cvjetković, iznijevši mnoštvo pohvala za ovo sportsko i kulturno društvo.

Riječi hvale klubu uputio je i prof. Karazman posebno istaknuvši važnost rada s mladima "za razvoj njihove samosvijesti te njegovanje vlastitog identiteta, jezika i kulture u austrijskom društvu".

Božićnu čestitku SK Cro Vienni i svim nazočnima uputio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, koja je pročitana na skupu, uz pljesak publike. Blagoslovljene predstojeće Božićne blagdane, mir i zadovoljstvo zaželio je i fra Josip Koren, uz zajedničku molitvu nazočnih.

Okupljenima su predstavljene i mnogobrojne selekcije djece kao i prva momčad te njihova sportska ostvarenja tijekom ove godine, a sve zajedno Uprava kluba darovala je i prigodnim poklonima. Mladi igrači pripremili su božićne darove i za svoje trenere, zahvalivši im tako na strpljenju kojim ih uče nogometnim vještinama.

Podijeljene su i zahvalnice sponzorima, predstavnicima pokrovitelja te predstavnicima medija, novinarkama Večernjeg lista i Fenix-magazina u Njemačkoj i Austriji, Katarini Pejić i meni osobno za "uspješnu i dobru suradnju" s Cro Viennom.

Cro Vienna izdaje i svoj mjesečnik Cro Vienna-Vijesti koji uređuje član kluba Željko Batarilo. U svom obraćanju nazočnima istaknuo je medijski značaj obilježavanja sportsko-kulturnih događanja ovog Društva, posebice za mlade naraštaje, kojima je to, kako je rekao, "dodatna motivacija". Zahvalio je veleposlanici dr. Cvjetković na potpori.

Četvorica virtuoza Zagrebački gitaristički kvartet oduševio Bečane

Nakon uvodnih riječi i prilično dugog službenog dijela programa, na pozornicu je izašla glazbena zvijezda večeri, Splićanin Petar Grašo. Publika je Grašu dočekala s iskrenim oduševljenjem, a cijela je dvorana pjevala uglas sve najveće Grašine hitove do ranih jutarnjih sati. Grašo je svoje, kako je istaknuo, "prvo" glazbeno putovanje s Bečanima počeo s pjesmom "Šporke riči", nakon koje je uslijedila uspješnica "Srce za vodiča" i Grašin veliki hit "Trebam nekoga" kojim je davne 1996. godine kao debitant odnio pobjedu na Zadarfestu.

U hipnotizirajućoj i emocijama nabijenoj atmosferi Grašo je razdraganu publiku proveo kroz glazbenu retrospektivu svojih najvećih hitova, pokazavši i u Beču zašto je miljenik publike već više od dva desetljeća. Grašu je zasigurno posebno oduševio trenutak kada je čuo da i bečka publika zna tekstove njegovih pjesama, i to od riječi do riječi, neumorno ih pjevajući do kraja njegova nastupa.

U glazbenom dijelu programa nastupili su i folkloraši iz Hercegovine koji su izveli splet popularnih narodnih plesova i pjesama, oduševivši publiku.

Dio nezaboravnog spektakla bila je i bogata domaća trpeza, kulinarski specijaliteti, domaći božićni kolačići i vina te izuzetno vrijedna tombola. U sklopu božićne zabave organizirano je i dobrovoljno prikupljanje novčanih priloga za Samaritansku udrugu sv. Petra i Pavla u Odžaku u Bosanskoj Posavini.

Čelnici Cro Vienne Stojanović, Bubalović i tajnica Stjepanović rekli su za Večernji list kako su posebno sretni da je prepoznat njihov rad temeljen na glavnim ciljevima Društva, a to su "briga za mlade, očuvanje materinskog jezika, zajedništvo i sportski uspjeh kao kruna svega", a potvrda je tome večerašnji dolazak više od 1200 ljudi.

Znanstveni kolokvij Hrvatski genij Faust Vrančić predstavljen i Bečanima

Sportsko i kulturno društvo Cro Vienna Beč već dvaput je dobilo "Večernjakovu domovnicu" i u njemačkom Bad Homburgu proglašeno je najboljim nogometnim klubom hrvatskog iseljeništva.

  • BrankoZuti:

    Zar ovo nije najbolji dokaz politike HDZ-SDP (udbaških stranaka) i crkve te glupih birača. Svi su u Austriji ali nitko ne skija!