Naslovnica Vijesti

Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. svečano proslavilo utemeljenje

U svome obraćanju skupu državni tajnik Milas rekao je kako je prekrasno čuti da hrvatske pjesme tako lijepo i punog srca pjevaju solisti i zbor u kojemu je više od stotinu pjevača, ali i cijela dvorana, što najbolje pokazuje snažnu povezanost Hrvata koji žive u Gradišću s Hrvatskom
09. listopada 2018. u 09:03 0 komentara 237 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U subotu je u Željeznom održan koncert zbora Pax et bonum na kojem je svečano obilježeno utemeljenje Gradišćanskog društva Hrvat S.A.M.

Imerzija Gradišćanskim školama nedostaje hrvatskih učitelja

Zbor ima oko 150 članova gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Mađarske i Slovačke, a iz njega je ove godine "izrasla" i udruga čiji su članovi također Hrvati iz sve tri spomenute države. Nakon četiri godišnja koncerta u Filežu, ovaj peti i iznimno uspješan događaj pod ravnanjem maestra Ive Šeparovića održan je u poznatoj Haydnovoj dvorani u dvorcu Esterházy u Željeznom, gdje se okupio veliki broj gradišćanskih Hrvata, njihovih gostiju i visokih uzvanika.

Prisutni su bili biskupi iz svih biskupija u kojima žive gradišćanski Hrvati, biskup hvarski mons. dr. sc. Petar Palić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i brojni svećenici, kao i važni predstavnici društveno-političkog života iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske. Prisutna je bila i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Austriji dr. sc. Vesna Cvetković, a među visokim gostima iz "stare domovine" bili su državni tajnik Zvonko Milas, ministrica kulture i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Olivera Majić, a domaćin događanja i spiritus movens cijelog projekta bio je biskup željezanski mons. dr. sc. Egidije Živković.

Trodnevna priredba Gradišćanski Hrvati napravili feštu u središtu Beča

U svome obraćanju skupu državni tajnik Milas rekao je kako je prekrasno čuti da hrvatske pjesme tako lijepo i punog srca pjevaju solisti i zbor u kojemu je više od stotinu pjevača, ali i cijela dvorana, što najbolje pokazuje snažnu povezanost Hrvata koji žive u Gradišću s Hrvatskom. Istaknuo je kako je vrlo korisna postojeća suradnja brojnih hrvatskih udruga, društava, općina, župa i škola iz Austrije, Mađarske i Slovačke te kako smatra da će današnje osnivanje udruge Hrvat S.A.M. dodatno poboljšati međusobnu komunikaciju.

U nedjelju je hrvatsko izaslanstvo prisustvovalo hodočašću ili, kako gradišćanski Hrvati kažu, shodišću u Željezno na Brig. Ovo hodočašće jedno je od tri godišnja hodočašća gradišćanskih Hrvata i održava se već više od 120 godina svake prve nedjelje u listopadu tijekom spomena Blažene Divice Marije od svetih očenašev. Sv. Misu predvodio je mons. dr. sc. Egidije Živković uz koncelebriranje brojnih svećenika te glazbenu pratnju Štikapronskih tamburaša i Franjevačkog zbora iz Sarajeva.

Čak 217 mjesta Posebna upisna kvota i za gradišćanske Hrvate

Istog dana u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra u Gradišću državni tajnik Milas i ministrica Obuljen Koržinek održali su sastanak s članovima Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnicima hrvatske nacionalne manjine iz Republike Austrije, gospođom Gabrijelom Novak-Karall i dr. Stankom Horvathom. Tom prigodom dr. Horvath, predsjednik HKD-a, visokim je gostima darovao primjerak knjige Povijest gradišćanskih Hrvata.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.