100 GODINA U BEČU

Gradišćanski Hrvati pozivaju na proslavu jubileja i 'Uličnu feštu' i 'Dan mladih'

Gabriela Novak Karall
Peter Tyran
15.09.2022.
u 12:27

Tradicionalna Ulična fešta ove godine se održava pod geslom "100 godina Hrvatskog društva u Beču", a s obzirom na spajanje dviju tradicionalnih manifestacija promocija i slavlje će se održati četiri, a ne kao dosad dva dana. I to od 22. do 25. 09.”, rekla je za Večernji list glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabriela Novak Karall

Kako je medije izvijesti Hrvatski centar u Beču, ove će godine gradišćanski Hrvati po po prvi s godišnjom “Uličnom feštom”, na kojoj Centar svake godine predstavlja širokoj i raznolikoj austrijskoj publici svoja glavna područja djelovanja i aktivnosti, te nudi uživanje u hrvatskim kulinarskim specijalitetima i vinu, spojiti i “Dan mladih”, najveću manifestaciju Hrvatskog akademskog kluba, koja se je dosad održavala samo u Gradišću ili gostovala izvan Austrije, u hrvatskim selima u Slovačkoj i Mađarskoj.

“Tradicionalna Ulična fešta ove godine se održava pod geslom "100 godina Hrvatskog društva u Beču", a s obzirom na spajanje dviju tradicionalnih manifestacija promocija i slavlje će se održati četiri, a ne kao dosad dva dana. I to od 22. do 25. 09.”, rekla je za Večernji list glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabriela Novak Karall. “Cilj spajanja je pružiti potporu mladim naraštajima gradišćanskih Hrvata i ukazati i na značaj urbane sredine, dakle gradova i velegradova za opstanak i razvoj narodne manjine, kroz njegovanje svog jezika i kulture.

Posebno jer se znade da je autohtono područje gradišćanskih Hrvata Gradišće i to seoska, ruralna sredina”, istaknula je Novak Karall. Napomenula je kako Hrvatski centar s “Uličnom feštom” otvara svoja vrata svima, pa tako i Austrijancima koji žive ili rade u susjedstvu Centra “da vide tko smo i što radimo, a što je bitno za dobar suživot”. “Mnogi od njih će sigurno biti iznenađeni kada čuju da ove godine proslavljamo jubilej, 100 godina kako gradišćanski djeluju u Beču.

Prva udruga gradišćanskih Hrvata koji su došli u Beč osnovana je 1922. godine. Radila je samo nekoliko godina, a onda je registrirana tek 1934. Čitavu tu povijest od 1922. do danas i današnjeg Hrvatskog centra u Beču, koji je osnovan 1964. godine, moći će se vidjeti i na prigodnoj izložbi”, rekla je glavna tajnica Centra, koji “Uličnom feštom”, nakon ljeta, započinje novu radnu sezonu. I to uz zabavu, pjesmu i niz kulturno-informativnih sadržaja za sve uzraste, uključujući djecu. Naravno, i uz omiljene hrvatske kulinarske specijalitete i poznata vina. “Dođite i slavite s nama” poziv je Gabriele Novak Karall.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije