Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Gradišćanski Hrvati pozivaju na proslavu jubileja i 'Uličnu feštu' i 'Dan mladih'

Tradicionalna Ulična fešta ove godine se održava pod geslom "100 godina Hrvatskog društva u Beču", a s obzirom na spajanje dviju tradicionalnih manifestacija promocija i slavlje će se održati četiri, a ne kao dosad dva dana. I to od 22. do 25. 09.”, rekla je za Večernji list glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabriela Novak Karall
15. rujna 2022. u 12:27 0 komentara 18 prikaza
Gabriela Novak Karall
Foto: Peter Tyran

Kako je medije izvijesti Hrvatski centar u Beču, ove će godine gradišćanski Hrvati po po prvi s godišnjom “Uličnom feštom”, na kojoj Centar svake godine predstavlja širokoj i raznolikoj austrijskoj publici svoja glavna područja djelovanja i aktivnosti, te nudi uživanje u hrvatskim kulinarskim specijalitetima i vinu, spojiti i “Dan mladih”, najveću manifestaciju Hrvatskog akademskog kluba, koja se je dosad održavala samo u Gradišću ili gostovala izvan Austrije, u hrvatskim selima u Slovačkoj i Mađarskoj.

“Tradicionalna Ulična fešta ove godine se održava pod geslom "100 godina Hrvatskog društva u Beču", a s obzirom na spajanje dviju tradicionalnih manifestacija promocija i slavlje će se održati četiri, a ne kao dosad dva dana. I to od 22. do 25. 09.”, rekla je za Večernji list glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabriela Novak Karall. “Cilj spajanja je pružiti potporu mladim naraštajima gradišćanskih Hrvata i ukazati i na značaj urbane sredine, dakle gradova i velegradova za opstanak i razvoj narodne manjine, kroz njegovanje svog jezika i kulture.

Posebno jer se znade da je autohtono područje gradišćanskih Hrvata Gradišće i to seoska, ruralna sredina”, istaknula je Novak Karall. Napomenula je kako Hrvatski centar s “Uličnom feštom” otvara svoja vrata svima, pa tako i Austrijancima koji žive ili rade u susjedstvu Centra “da vide tko smo i što radimo, a što je bitno za dobar suživot”. “Mnogi od njih će sigurno biti iznenađeni kada čuju da ove godine proslavljamo jubilej, 100 godina kako gradišćanski djeluju u Beču.

Prva udruga gradišćanskih Hrvata koji su došli u Beč osnovana je 1922. godine. Radila je samo nekoliko godina, a onda je registrirana tek 1934. Čitavu tu povijest od 1922. do danas i današnjeg Hrvatskog centra u Beču, koji je osnovan 1964. godine, moći će se vidjeti i na prigodnoj izložbi”, rekla je glavna tajnica Centra, koji “Uličnom feštom”, nakon ljeta, započinje novu radnu sezonu. I to uz zabavu, pjesmu i niz kulturno-informativnih sadržaja za sve uzraste, uključujući djecu. Naravno, i uz omiljene hrvatske kulinarske specijalitete i poznata vina. “Dođite i slavite s nama” poziv je Gabriele Novak Karall.

gostovanje Zagrebačka “Komedija” u Beču s “Cabaretom Zagrepčanke i statičar” ZNANSTVENO-KULTURNI PROGRAM Tradicionalna posjeta Napretkovaca Veleposlanstvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Beču kulturna nagrada hrvatskog centra “Mini Metron” za 2021. uručen Adrijani Markon Jurčić i njenom “Obzoru”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.