Ante Glibota

'Tuđman je htio dijasporu, no mnogi ljudi oko njega nisu željeli dijasporu u domovini'

Ante Glibota
Screenshot
09.01.2018.
u 10:06

Urednika i voditelja Romana Bolkovića zanimalo je, među ostalim, zašto se naše iseljeništvo nevoljko uključuje u život Hrvatske

Gostujući sinoć u emisiji HRT-a "1 na 1", jedan od najuglednijih članova hrvatske dijaspore Ante Glibota komentirao je odnos domovine prema svojem iseljeništvu.

Urednika i voditelja Romana Bolkovića zanimalo je, među ostalim, zašto se naše iseljeništvo nevoljko uključuje u život Hrvatske.

"Vi znate da je dijaspora bila dominantan element pobjede u Domovinskom ratu, ali ona je na neki način prevarena. Tuđman je htio dijasporu, no cijeli krug oko njega je želio sve ostalo, ali ne i dijasporu u domovini. Prema tome, ona je oplindrana, pokradena i poslana natrag. Gdje god je htjela nešto napraviti, svuda je bila zaustavljena. Nemojmo se zavaravati. Ta dijaspora i danas je otvorena", odgovorio je Glibota, čiji je novi život u Parizu počeo 1974. nakon što ga je UDBA dvije godine prije uhitila zbog "kontrarevolucionarnog rada".

"Počeo sam studirati, oboružavati se znanjem, a istodobno sam radio fizičke poslove, bojio sam i radio na instalacijama kako bih si mogao osigurati egzistenciju i studiranje", prisjetio se Glibota u intervjuu koji je dao Večernjem listu prije godinu dana.

Na Sorbonni je pohađao francuski jezik, ekonomiju i političke znanosti, a na Collège de France slušao je predavanja intelektualne elite. 

"Imao sam široke interese, mnogo sam čitao i pisao, posjećivao muzeje, pretvarao sam se u selektivnu spužvu krčeći putove kroz filozofiju, etiku, povijest umjetnosti. U kratkom vremenu stekao sam velik broj poznanika, značajnih francuskih intelektualaca", naglasio je naš sugovornik.

Cijeli intervju iz Večernjeg lista možete pročitati ovdje, a dodajmo na kraju kako će Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. svoje priznanje Osoba godine 2017. ovog četvrtka dodijeliti upravo Anti Gliboti.

Komentara 5

ŽU
žuti
09:29 10.01.2018.

Sretnu i uspješnu Novu 2017. godinu želim svim AVATARIMA ovoga svijeta! Eto, nisam zaboravio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije