Glavu dole, ruke na leđa

Fra Jozo Grbeš: Ako nam je istina u srcu, Hrvatskoj možemo ponuditi ljubav koja liječi i diže

Foto: Ivan Ril
1/5
18.11.2019.
u 01:58

"Glavu dole, ruke na leđa" u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu nikoga nije ostavio ravnodušnim. Suze na licima okupljenih i napuštanja dvorane zbog nemogućnosti gledanja određenih scena dokaz su da sjećanja ne blijede čak ni daleko, daleko od domovine

Hrvatske zajednice diljem svijeta obilježile su Dan sjećanja na Vukovar – sjećanje na tragediju, vrijednosti i znakovitosti za nastanak hrvatske države. 

I naša dijaspora u Chicagu u ponedjeljak se okupila u Hrvatskom kulturnom centru na izvedbi dokumentarnog filma "Glavu dole, ruke na leđa", koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srbijanske koncentracijske logore. 

"Nakon Vukovara počelo je ubijanje, nastavljena su rušenja – 1426 crkvi, samostana, kapela, groblja je uništeno, oštećeno, sravnjeno sa zemljom... Skoro 16 tisuća Hrvata poginulo je u Domovinskom ratu. ALI Žrtva uvijek ima isti karakter i isti rezultat. Ona vodi pobjedi", rekao je fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatskih franjevaca za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, koji je naveo i sljedeće podatke...

Vukovar je bio pod opsadom 87 dana. Tijekom napada na grad poginulo je 86-ero djece, od kojih je 54-ero bilo mlađe od deset godina. Najmlađa žrtva bijaše beba od šest mjeseci. Dijete se zvalo Ivan Kljajić, a poginuo je od krhotina velikosrpske granate dok ga je otac Pavao držao u rukama. I otac je ranjen u tom napadu i ubrzo je umro.

Najstarija ubijena osoba imala je 88 godina. Ranjeno je 2500 osoba, od kojih su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.

Poginulo je 900 branitelja, a nakon zarobljavanja ubijeno je njih još oko 600. Tisuću hrvatskih branitelja poginulo je u borbama na širem području oko Vukovara. Poginulo je i oko tisuću civila, sveukupno 2717 ljudi. Sedam tisuća hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima. U Vukovaru je pronađena masovna grobnica s 1200 osoba. 

Dnevno je na vukovarsku bolnicu padalo od 70 do 80 granata, a bilo je i dana kada je palo i do 700 projektila (11 tisuća granata dnevno, ukupno 6,5 milijuna granata palo je na grad).

"I onda je došlo vrijeme svjedoka. Vukovar govori u svojim svjedocima. Vukovar cijeli jedan je veliki svjedok. Svjedok koji stoji uspravno i odlučno govori svoju istinu. Istina je uvijek glasnogovornica boli, patnje i neizrecive muke. Svjedoci govore... Ali mi stojimo. Ostajemo. Uspravno hodimo i ne bojimo se reći Istinu! Svima. Uvijek! STOGA: Skini kapu. Digni glavu. Šapni molitvu i kaži: Hvala. I onda idi i reci cijelom svijetu istinu. Ako nam je istina u srcu, Hrvatskoj možemo ponuditi ljubav koja liječi i diže", zaključio je fra Jozo Grbeš.

Dokumentarni film "Glavu dole, ruke na leđa" u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu nikoga nije ostavio ravnodušnim. Suze na licima okupljenih i napuštanja dvorane zbog nemogućnosti gledanja određenih scena dokaz su da sjećanja ne blijede, čak i daleko, daleko od domovine. 

Skladbe "Bože čuvaj Hrvatsku" i "Milost" izveo je mladi franjevac fra Luka Ćorić. Promociji je bila prisutna i Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu.

Bože čuvaj Hrvatsku

Milost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije