Ekskluzivna suradnja

Hrvatski festival ušao u austrijske pretplatničke cikluse

Festival u Beču
Foto: Snježana Herek
1/2
15.11.2016.
u 11:36

Manifestacija završava "glazbenom poslasticom", u diljem svijeta poznatom bečkom hramu glazbe Musikvereinu

Festival hrvatske glazbe, koji obuhvaća 12 koncerata uglednih hrvatskih i drugih glazbenih umjetnika, u najljepšim bečkim koncertnim prostorima, održava se od 12. studenoga do 11. prosinca ove godine. 

"Austrijskoj publici želimo predstaviti hrvatsku glazbu na najvišoj umjetničkoj razini i u raznim stilovima i žanrovima, od klasične glazbe, preko jazza, popa i rocka do izvorne tradicijske i klapske glazbe", rekao je Davor Merkaš, idejni začetnik i umjetnički voditelj 12. Festivala hrvatske glazbe, istaknuvši kako su Austrijanci prepoznali vrijednost hrvatske glazbe, skladatelja i umjetnika.

"Potvrda tome je i činjenica da je festival ušao u austrijske pretplatničke cikluse pa ga tako promoviraju i važne austrijske glazbene institucije, s kojima imamo sjajnu suradnju".

Napomenuo je kako je novina ove godine ekskluzivna suradnja sa Sveučilištem za glazbu i dramsku umjetnost u Beču, koje je organizator dva projekta. 

Prvi od njih, "Exil arte", pod vodstvom poznatog austrijskog muzikologa Gerolda W. Grubera predstavlja 21. studenoga skladatelje, žrtve totalitarnih režima s područje današnje Hrvatske i Srbije – Ladislava Grinskog, Marcela Tyberga i Josipa Mandića, a drugi, "Nepoznati glazbeni svjetovi – skladateljice iz bivše Jugoslavije" publika će imati priliku čuti 7. prosinca.

Festival je u bečkoj crkvi sv. Petra otvorio 12. studenoga zbor Cappella Odak, pod ravnanjem vrsne dirigentice Jasenke Ostojić nizom sakralnih djela svjetske zborske literature. 

Dan poslije mladi dirigent Darijan Ivezić s Komornim zborom u sklopu "Projekta Lazarus" izvodio je renesansnu hrvatsku glazbu. 

Na Festivalu će biti zastupljena i glazba Slavonije te Bosne i Hercegovine, a predstavit će je vokalistica Zrinka Posavec 16. studenoga u Hrvatskom centru gradišćanskih Hrvata u Beču svojim jazz i etno izvedbama, u programu pod naslovom "Panonika & Sevdah". 

Kako je rekao Merkaš, veliko zanimanje vlada i za nastup Zagrebačkog kvarteta saksofona i njihovu svjetsku praizvedbu djela "Opus Pocus", američkog skladatelja DeBoora Canfielda, ali i za djela Haydna, Detonija i Piazolle, koje će također izvesti u cjelovečernjem programu, u palači Eschenbach, 20. studenoga. 

Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg Festivala je i nastup mladog vibrafonista Šimuna Matišića s hrvatskim pijanistom svjetskog sjaja Matijom Dedićem, 22. studenoga u auli zgrade Osiguranja austrijskih službenika (ÖBV). 

Hrvatski barokni ansambl nastupit će s djelima Muffata, Telemanna, Ivančića i Corellija, 27. studenoga u povijesnom prostoru palače Lobkowitz, gdje je 1804. izvedena Beethovenova "Eroica".

Bečko kazalište Akzent ugostit će 29. studenoga kantautora Nenu Belana s bendom Fiumens, a poznati bečki i europski jazz klub Porgy & Bess Luku Udjbinca te njegov Around Nine International Stars Orchestra s hrvatskim, američkim i austrijskim glazbenicima.

Bečkoj publici folklornu i klapsku glazbu Dalmacije predstavit će 9. prosinca u Hrvatskom centru ženska i muška klapa Škuribanda i Timbar.

Festival završava 11. prosinca "glazbenom poslasticom", u diljem svijeta poznatom bečkom hramu glazbe Musikvereinu. 

Riječ je o nastupu Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Tončija Bilića. Uz poznati ansambl Wiener Concert-Verein i hrvatske soliste, publika će imati priliku uživati u skladbama Purcella, Pärta, Parača i Mozarta.

"Hvala svima koji već niz godina potpomažu Festival hrvatske glazbe u Beču, prvenstveno veliko hvala Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Uredu za kulturu, sport i obrazovanje Grada Zagreba, Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Hrvatskom centru u Beču te svim ostalim hrvatskim i austrijskim institucijama i pojedincima", zaključio je Merkaš.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije