Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Postavljena spomen-ploča Đuri Frankoviću

Đuro Franković rođen je u Foku 9. veljače 1945. Napustio nas je iznenada, nakon kratke i teške bolesti
05. ožujka 2018. u 15:02 0 komentara 423 prikaza
Foto: Branka Pavić Blažetin
Pogledajte galeriju 1/6

U organizaciji Hrvatske samouprave grada Pečuha, u dvorištu Hrvatskoga kluba Augusta Šenoe, 23. veljače otkrivena je spomen-ploča novinaru, etnologu i književniku Đuri Frankoviću, koju je postavila pečuška Hrvatska samouprava. 

Valentinovo s ljubavlju Osječki bikeri toplog srca

Predsjednik Hrvatske samouprave grada Pečuha Ivan Gugan rekao je okupljenima da su odlučili postaviti spomen-ploče zaslužnim Hrvatima koji su pridonijeli očuvanju hrvatskoga jezika i kulture u Pečuhu, županiji i šire. 

A prva spomen-ploča postavljena je u čast Đuri Frankoviću koji nas je naglo napustio 9. listopada 2016. godine. Spomen-ploču otkrila je njegova supruga Kata i predsjednik Hrvatske samouprave grada Pečuha Ivan Gugan, a stihove Đure Frankovića čitao je njegov unuk Mirko. Svečani govor održao je dr. sc. Ernest Barić, zemljak pokojnog Frankovića. Svečanost je nastupom obogatio i Ženski pjevački zbor Augusta Šenoe s prigodnim pjesmama. 

Đuro Franković rođen je u Foku 9. veljače 1945. Napustio nas je iznenada, nakon kratke i teške bolesti. Poslije završene osnovne škole u rodnom selu Lukovišću, srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u hrvatsko-srpskoj gimnaziji u Budimpešti. 

Diplomirao je povijest te hrvatsko-srpski jezik i književnost na Visokoj učiteljskoj školi u Pečuhu. Nakon diplome od 1970. do 1972. godine radi u hrvatsko-srpskoj gimnaziji u Budimpešti. Od 1973. godine novinar je u hrvatsko-srpskom uredništvu Radija Pečuh, a poslije predavač na Visokoj učiteljskoj školi u Pečuhu.

Jedan je od utemeljitelja Saveza Hrvata u Mađarskoj i njegov prvi predsjednik od 1991. do 1993. godine. Uređivao je zbornik Etnografija Hrvata u Mađarskoj, i časopis za kulturu i društvena pitanja Hrvata u Mađarskoj – Pogledi. 

Objavio je više od 500 studija, članaka, prikaza iz kulture, povijesti i etnologije, prikaze iz povijesti školstva Hrvata u Mađarskoj na mađarskom i hrvatskom jeziku. Autor je desetak knjiga. 

Postaje i razgranato djelovanje na bogatome životnom putu Đure Frankovića su brojne. Od veljače 1992. do prosinca 1992. godine bio je v. d. glavnog i odgovornog urednika Hrvatskoga glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj. Bio je neumoran istraživač svijeta priča i vila koje su ga slijedile tijekom cijelog života. 

Đuro Franković, hrvatski književnik, etnograf, povjesničar i publicist, u svom je istraživačkom radu obuhvatio brojne subetničke skupine Hrvata u Mađarskoj. 

Dražen Petrović Počast Dražen Petrović dobio spomen-ploču u Mađarskoj Barč Barč Održana sjednica za suradnju Koprivničko-križevačke županije s podravskim Hrvatima Hrvatski kalendar 2018. Pogan U Mađarskoj predstavljen 'Hrvatski kalendar 2018.'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.