PRIZNANJE

Dr. Erhardu Buseku u Beču uručeno visoko hrvatsko državno odličje „Red kneza Branimira s ogrlicom“

Foto: Snježana Herek
1/4
12.07.2021.
u 23:13

Dr. Busek ispričao različite dogodovštine vezane uz njegov politički i znanstveni rad, kojim se i danas bavi kao 80-godišnjak

Sukladno odluci bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, uručio je u ponedjeljak navečer u Veleposlanstvu RH u Beču odličje „Red kneza Branimira s ogrlicom“ dr. Erhardu Buseku, bivšem austrijskom potkancelaru, ministru znanosti i obrazovanja te bivšem posebnom koordinatoru Pakta stabilnosti EU za jugoistočnu Europu i aktualnom predsjedniku austrijskog Instituta za Podunavlje i srednju Europu (IDM).

Odlikovanje je dodijeljeno za Busekov međunarodnoj promociji položaja i ugleda Republike Hrvatske te poticanja i jačanja bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Austrije.

U prigodnom obraćanju veleposlanik Glunčić naglasio je kako je bilateralna suradnja između dviju zemalja tradicionalno na visokoj razini, te je iskoristio priliku zahvaliti se dr. Buseku, kao prijatelju RH, na neprocjenjivoj potpori koju je pružao Hrvatskoj kada joj je bila najpotrebnija, posebice pri njenom osamostaljenju, kao i pri ulasku naše zemlje u EU.

„Poseban doprinos dali ste na intenziviranju međunarodne promocije Republike Hrvatske u borbi za njeno osamostaljenje, i imena dvojice Europejaca i dokazanih hrvatskih prijatelja dr. Erharda Buseka i dr. Aloisa Mocka Hrvatima su dobro poznata“, rekao je veleposlanik Glunčić. U uvodnom pozdravnom govoru i kratkom laudaciju Glunčić se je osvrnuo na Busekov životni put i njegovo opredjeljenje od malih nogu za politiku, zajedništvo i dijalog.

„Dr. Busek uvijek ističe da je srednjoeuropejac, pa tako nikome nije bilo čudno da je rijeka Dunav postala poveznica država srednje Europe i šire, kada je došao na čelo austrijskog Instituta za Podunavlje i Srednju Europu IDM u Beču. Potvrda da je prepoznato njegovo praktično, ciljano i učinkovito usmjerenje prema EU i Europi, te jačanju gospodarstva kao glavne poveznice među državama bio je i njegov izbor za predsjednika Europskog Foruma Alpbach“, istakao je hrvatski veleposlanik još jednom se zahvalivši dr. Buseku na svemu što je napravio i što će još napraviti za Hrvatsku.

„Hvala na odličju koje mi je dodijelila bivša hrvatska predsjednica, hvala i aktualnom hrvatskom predsjedniku i svima koji su me predložili ili se založili da ga dobijem. Dugo je potrajalo dok mi je uručeno, ali sada je ovdje u mojim rukama kao potvrda da su prepoznati napori koje sam uložio kako bi Hrvatska postigla ono što si je zacrtala, punopravno članstvo u EU, rekao je dr. Busek dodavši:

„Kao koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu radio sam na uspostavi suradnje između država jugoistočne Europe, kako bi se povećao interes ulagača za to područje, a time i gospodarski rast. Naravno da nije uvijek bilo lako i da je bilo dosta problema i različitih mišljenja i svađa, kao primjerice spada li ili ne Hrvatska na europski Jugoistok. Za tadašnjeg hrvatskog predsjednika Tuđmana je Hrvatska bila, kako mi rekao, srednjoeuropska, mediteranska i katolička zemlja“.

Potom je dr. Busek ispričao različite dogodovštine vezane uz njegov politički i znanstveni rad, kojim se i danas bavi kao 80-godišnjak. Posebno je istakao sjajnu suradnju sa Sveučilištem u Rijeci na obrazovanju mladih naraštaja akademika. Najavio je da će vezano uz to Ljetno sveučilište Europskog Foruma Alpach preseliti iz Beograda u Hrvatsku, na otok Cres.

Svečanom uručenju visokog hrvatskog odličja dr. Buseku bili su nazočni, u skladu s korona mjerama, uz predstavnike hrvatskog diplomatskog zbora i austrijski politički i kulturni djelatnici i diplomati, te njihovi hrvatski i gradišćanskohrvatski prijatelji.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije