Naslovnica Vijesti

Dobra ideja predstavila kreativne potencijale mladih Hrvata domovine i dijaspore

Ravnatelj Marić vjeruje kako je, vidjelo se i čulo, hrvatstvo u sigurnim rukama mladih Hrvata izvan Hrvatske, a državni tajnik Milas je, otvarajući izložbu, rekao da je ovaj projekt poruka i živi dokaz hrvatskog zajedništva
05. prosinca 2018. u 08:53 1 komentara 77 prikaza
Foto: Snježana Radoš

U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je 4. prosinca multimedijska izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske na natječaju u kojem je sudjelovalo više od 200 djece i 40-ak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Švedske i Njemačke.

Igračka u srcu Projekt koji je izazvao veliki interes među Hrvatima u iseljeništvu

Naime, Igračka u srcu multimedijski je međunarodni program nadahnut hrvatskom tradicijskom kulturom koji provodi Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija) s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim izvandomovinskim institucijama. Cilj mu je poticanje i razvoj kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanje hrvatskoga jezika, međusobno povezivanje i umrežavanje te povezivanja s domovinom Hrvatskom.

Na zagrebačko otvorenje došla su djeca iz Bačkoga Monoštora, Čitluka, Sovića, Dubrovnika, Ljubuškoga, Bregane i Zagreba, a održale su se i radionice HAI – ''Hrvatske autentične igračke'' te ''Drvu u čast''. Izloženi radovi sudionika natječaja, suradničkih škola iz Hrvatske te polaznika Male škole hrvatskoga jezika i kulture obuhvaćeni su u četiri kategorije radova (likovna, fotografska, multimedijska i literarna). Otvaranju su prisustvovali i studenti Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Prvi dio projekta realiziran je natječajem koji su provela sva tri koordinatora, odnosno organizatora. Sjajna završnica bila je izložba u zgradi HMI-ja. Program otvaranja i radionice "HAI – Hrvatske autentične igračke" mogle su se pratiti i u realnome vremenu putem
interneta.

Nadahnut hrvatskom tradicijskom kulturom Donosimo rezultate natječaja 'Igračka u srcu'

Događanja u Matici započela su nastupom dječje skupine HKUD-a "Bodrog" iz Bačkog Monoštora u narodnim nošnjama, a nastavljen je pozdravnim slovom voditeljice projekta, prof. Lade Kanajet Šimić. Prisutnima se potom nadahnutim govorom obratio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, prof. Mijo Marić. Među uzvanicima na otvaranju izložbe bili su izaslanica predsjednice Republike Renata Margetić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Zvonko Milas, izaslanica ministrice za kulturu Maja Zrnčić, predsjednik UO Matice Milan Kovač i više predstavnica zagrebačkog Ureda za kulturu. 

Uslijedio je ulomak iz nagrađenog rada koji je pročitala Gabrijela Dugančić iz Čitluka i božićni napjev odsviran na tamburici Karoline Šoić iz Bregane. Prisutnima se uime organizatora obratila i rukovoditeljica Odjela za kulturu prof. Snježana Jurišić, autorica koncepta izložbe. 

Utemeljena 1951. Hrvatski sabor donio Zakon o Hrvatskoj matici iseljenika

Uz pozdravne govore izaslanice predsjednice Grabar-Kitarović i državnog tajnika Zvonka Milasa, prisutnima su se i videoporukom javili polaznici HN iz Helsingborga u Švedskoj s učiteljicom hrvatskoga jezika Martinom Mihalić. Pozdrav Zagrebu uputili su prisutnima i učenici iz Australije. 

Prije dodjele nagrada, govorile su i direktorica Etnografskog muzeja – institucije partnera Goranka Forjan i članica ocjenjivačkog suda Natječaja, književnica Nada Zidar Bogadi. Nagrade i priznanja sudionicima Natječaja iz Hercegovine, Vojvodine i Hrvatske podijelio je u srdačnoj atmosferi, uz darove i puno fotografiranja, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. Posljednju točku programa –gangu izvele su oduševljenoj publici Marija Spajić, Petra Spajić, Marija Bušić i Lana Galić iz OŠ Fra Stipana Vrljića Sovići.

Izložba i projekt veliki su i novi uspjeh Matice – najviše rukovoditeljice Odjela za školstvo, znanost i šport i rukovoditeljice Odjela za kulturu. U to se plodonosno uklopila i dugogodišnja suradnja s Irenom Stanić Rašin, ravnateljicom Hrvatske škole – Boston i Jasnom Novak Milić, tajnicom Zaklade za hrvatske studije – Sydney. 

Irena Stanić Rašin, ravnateljica Hrvatske škole - Boston: Novi projekt HMI-ja Igračka u srcu

Tako je dobra ideja objedinila tri kontinenata i predstavila kreativne potencijale mladih Hrvata domovine i dijaspore. Uostalom, ravnatelj Marić vjeruje kako je, vidjelo se i čulo, hrvatstvo u sigurnim rukama mladih Hrvata izvan Hrvatske, a državni tajnik Milas, otvarajući izložbu, rekao je da je ovaj projekt poruka i živi dokaz hrvatskog zajedništva. Očekujemo da će i "Igračka" svoj put do srca, baš poput ostalih Matičinih vrijednih i dugovječnih projekata, nalaziti još desetljećima.


Diana Šimurina-Šoufek

  • MarionSanborn:

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti=====++++>>>>>>>> www.WebJob33.Com