Životne priče bračkih iseljenika

Dođite na promociju dokumentarnog serijala o Hrvatima u Čileu

General Black
Mirko Luka Lissa Vodanovic
30.05.2019.
u 10:25

Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a

Hrvatska matica iseljenika poziva na promociju dokumentarnog serijala Hrvatske radiotelevizije, "Hrvatska zajednica u Čileu", koja će se održati 6. lipnja u 11 sati u multimedijalnoj dvorani Matis Absolute Longue.

Televizijski serijal "Hrvatska zajednica u Čileu" snimljen je u produkciji Hrvatske radiotelevizije – Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sastoji se od pet dokumentarnih epizoda u kojima su dokumentarističkim stilom obrađene brojne zanimljive životne priče bračkih iseljenika. Procjenjuje se da danas u Čileu živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Prva emisija nosi naslov "Do kraja svijeta i natrag" i obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku, još od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske prisutnosti u Čileu.

Druga epizoda "U potrazi za bijelim zlatom" i govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni "bijelim zlatom", odnosno natrijevim nitratom koji se tada upotrebljavao kao gnojivo, u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama.

U trećoj emisiji "Hrvatski grad na kraju svijeta" tema su prvi Hrvati na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni "zlatnom groznicom". Danas žive uglavnom u Punta Arenasu, gradu s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu.

Četvrta epizoda "Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu" obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Vrlo su istaknuti i u kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima.

U petoj emisiji pod naslovom "Čileanski pisci hrvatskoga podrijetla" spomenut je i podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima i šest redovnih te četiri dopisna člana hrvatskog podrijetla, a svi potječu upravo s otoka Brača.

Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a. Tekstove su čitali istaknuti spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić. Producentica je Dragica Blank, a urednik serijala ujedno je i urednik Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a Ivo Kujundžić. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije