Folklorni festival

Dijaspora u Njemačkoj pokazala bogatstvo hrvatske tradicijske kulture

IKA
05.05.2019.
u 12:32

Na kraju je delegat vlč. Komadina zahvalio svim sudionicima i okupljenima, posebno obitelji Vuko na gostoprimstvu, a potom su članovi prosudbene komisije prof. Vidoslav Bagur i Iva Cvetko uručili zlatne medalje predstavnicima skupina

Tradicionalni 28. hrvatski folklorni festival, u sklopu kojeg je održan 5. dječji hrvatski folklorni festival, održan je u subotu u Kultur und Sportzentrum "Martinsee" u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskog dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Nastupilo je devet dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj.

Prije festivala slavila se Služba riječi, koju je predvodio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. U prigodnoj riječi na temelju prigodnog Evanđelja, delegat vlč. Komadina istaknuo je kako nas Isus ostavlja da se borimo, da veslamo, da se ne predajemo: "Kao roditelji koji su ponosni na uspjeh svojeg djeteta, u školi, na poslu, u sportu. "S Isusom ćemo sigurno prispjeti na drugu obalu, u sigurnu luku spasa".

U Službi riječi pjesmom i glazbom sudjelovala je skupina djece i mladih iz Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main pod vodstvom pastoralne suradnice s. Filipe Smoljo i Lovre Ivoševića. Nakon Službe riječi pozdravljena je domovina himnom "Lijepa naša" uz pratnju skupine djece i mladih HKŽ-a Frankfurt am Main.

Vlč. Ivica Komadina zahvalio je na dolasku djeci i mladima na festival u pratnji voditelja njihovih folklornih skupina, roditelja, svećenika, pastoralnih suradnica i suradnika (redovnica i laika), braće i sestara i prijatelja, te ljubitelja hrvatske folklorne baštine. U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora, stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora u Zagrebu i duša metkovskog folklora prof. Vidoslav Bagur te koreografkinja i stručna voditeljica prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja iz Zagreba Iva Cvetko.

Folklorne skupine pjesmom i plesom pokazale su bogatstvo hrvatske tradicijske kulture koja se njeguje u hrvatskim krajevima. Folklorna skupina HKM Essen izvela je "Zagorske motive za djecu". Folklorna skupina HKM Darmstadt predstavila se dječjim pjesmama i plesovima Slavonije "Ajmo cure, ajmo se okretat", folklorna skupina HKM Nürnberg izvela je pjesme i plesove Like, folklorna skupina HKM Düsseldorf pjesme i plesove Slavonije, dok se folklorna skupina HKM Offenbach predstavila dječjim igrama i pjesmama Hrvatskog zagorja "Muha v melin nosila". 

Folklorna skupina HKZ Ludwigsburg izvela je pjesme i plesove Slavonije "Tri livade", folklorna skupina HKŽ Frankfurt pjesme i plesove Posavine "Savila se bijela loza vinova", folklorna skupina HKZ Stuttgart – Bad Cannstatt pjesme i plesove Slavonije "Sjedi Janko pod Jablankom", a na kraju je folklorna skupina HKM Wuppertal izvela priču o Divi Grabovčevoj "Tamo gdje bi Divin kraj".

Na kraju je delegat vlč. Komadina zahvalio svim sudionicima i okupljenima, posebno obitelji Vuko na gostoprimstvu, a potom su članovi prosudbene komisije prof. Vidoslav Bagur i Iva Cvetko uručili zlatne medalje predstavnicima skupina. Program je vodio Mateo Vukušić. Nakon festivala članovi prosudbene komisije voditeljima folklornih skupina osobno su uputili stručnu riječ vezano uz nastup njihove skupine. U zabavnom dijelu nastupio je DJ Ivan Bilandžija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije