Naslovnica Vijesti

Danas počinje Škola hrvatskog folklora

Značaj projekta ovog ljeta prepoznalo je više od 80 polaznika iz Hrvatske i svijeta pa tako osim iz svih krajeva Lijepe Naše sudjeluju i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Češke, Srbije, Italije, Australije, Mađarske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država
02. kolovoza 2018. u 07:55 0 komentara 39 prikaza
Foto: Hrvatska matica iseljenika

Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika, započinje danas i trajat će se deset dana u Omladinskom hostelu Zadar HFS u Boriku. Kroz ovaj projekt ostvaruje se očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture te nacionalnog i etničkog identiteta.

Folklor Pogledajte raspored Nastupi naših folkloraša iz Australije i Amerike diljem Europe

Stručni program prije 50-ak godina osmislio je i postavio dr. sc. Ivan Ivančan, uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreolog. Škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava. Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program je ugradio trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja. Njezino pohađanje i polaganje ispita jedan je od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.   

Folklor talijanska turneja Večer hrvatskoga folklora u Rimu

Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje, tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka te folkloristički utemeljena reinterpretacija ovog segmenta tradicijske umjetnosti. 

Ovog ljeta podučavat će se nošnje, pjesme i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskog jadranskog područja, odnosno plesovi i glazba otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, Šolte, Brača, Hvara, Korčule, Mljeta, Lastova, Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, Dubrovačke kontradance te plesovi šibenskoga uzmorja i otoka.

Norval Nikad veći i nikad ljepši folklorni festival. Domovina mora biti ponosna na svoju dijasporu

Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju jadranskom području, podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine te plesovi Hrvata Boke kotorske.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske "Lado", Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj prisutan na kulturnoj sceni. Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Gost predavač je maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi te renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Tonči Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Heusenstamm U Njemačkoj nastupilo 15 folklornih skupina iz hrvatskog iseljeništva

Značaj projekta ovog ljeta prepoznalo je više od 80 polaznika iz Hrvatske i svijeta pa tako osim iz svih krajeva Lijepe Naše sudjeluju i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Češke, Srbije, Italije, Australije, Mađarske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. 

Svečani završni koncert održat će se u subotu 11. kolovoza 2018. u 21 sat na terasi OH Zadar u Boriku. Ulaz je besplatan!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.