Videokonferencija

Kako je Vukovar spojio hrvatske mališane iz domovine i iseljeništva

Vukovar
Foto: Iva Lugarić
1/13
19.11.2017.
u 14:17

Dok su djeca iz Chicaga pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje

Svake godine brojni Hrvati iz domovine i svijeta na razne načine odaju počast Vukovaru – mjestu koje je u Domovinskom ratu podnijelo najveću žrtvu.

Ni jučer nije nedostajalo novih ideja pa je u Gradu heroju održan projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Riječ je o videokonferenciji na kojoj su prvi put sudjelovale čak četiri škole – vukovarska Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, iz Širokog Brijega Prva osnovna škola te dvije čikaške škole – Hrvatska škola Kardinal Stepinac i Hrvatska škola pri Hrvatskom kulturnom centru.

Dok su djeca iz Chicaga pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj. 

Ovo je samo početak projekta kojemu je cilj povezati djecu iz iseljeništva s njihovim vršnjacima diljem Hrvatske te Bosne i Hercegovine. 

Daleko od domovine mnogi naraštaji rasli su gajeći ljubav prema dalekoj hrvatskoj grudi, uz ponos na svoje korijene. Kroz djelovanje škola, kulturno-umjetničkih društava, centara i crkve čuvaju hrvatsku tradiciju od zaborava.

Dodajmo na kraju kako su svoj doprinos vukovarskom projektu dali Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Lidija Miletić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije