Seminar

Profesori hrvatskog jezika iz domovine pomažu dijaspori

Foto: Miro Marcikić
1/23
22.03.2018.
u 09:25

Ideja je izbjeći klasičan oblik nastave koji se svakako ne preporučuje s obzirom na to da se radi o školama koje djeca pohađaju izvan redovnog nastavnog programa, a i hrvatske škole trebale bi biti mjesto zabave i veselih susreta

Hrvatske škole na području Sjedinjenih Američkih Država uglavnom su vođene ljubavlju i željom da jezik, tradicija i kultura iz domovine ostanu dio identiteta onih najmanjih. 

Kako je rad u njima često volonterskog karaktera, a predavači nisu profesori hrvatskog jezika, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirao je seminar za učitelje i radionice za učenike. 

Cilj projekta je unaprijediti njihov rad stručnim metodama, te idejama za jezične vježbe koje ċe učitelji rado usvojiti u provođenju nastave, kako bi djeca što više toga naučila kroz igru. 

Naime, ideja je izbjeći klasičan oblik nastave koji se svakako ne preporučuje s obzirom na to da se radi o školama koje djeca pohađaju izvan redovnog nastavnog programa, a i hrvatske škole trebale bi biti mjesto zabave i veselih susreta.

Ovaj model usavršavanja učitelja razvijen je od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskom maticom iseljenika. 

Stručni tim pod vodstvom koordinatora Milana Bošnjaka, savjetnika s posebnim položajem u Središnjem državnom uredu, čine još: izv. dr. sc. Lidija Cvikić, izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih, Biljana Petljak Zekić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje i doc. dr. sc. Tade Jurić, sveučilišni nastavnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Stručni tim od 9. do 17. ožujka 2018. posjetio je hrvatske škole u Milwaukeeju, Clevelandu i Chicagu.

Zahvaljujući Davorki Kirinčiċ, članici Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Sanji Lakoviċ, generalnoj hrvatskoj konzulici u Chicagu i fra Jozi Grbešu, koji su pomogli u organizaciji cijelog posjeta, možemo reći da ovaj susret nije samo polučio dodatnim znanjima, već i nekim novim prijateljstvima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije