Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Profesori hrvatskog jezika iz domovine pomažu dijaspori

Ideja je izbjeći klasičan oblik nastave koji se svakako ne preporučuje s obzirom na to da se radi o školama koje djeca pohađaju izvan redovnog nastavnog programa, a i hrvatske škole trebale bi biti mjesto zabave i veselih susreta
22. ožujka 2018. u 09:25 0 komentara 870 prikaza
Foto: Miro Marcikić
Pogledajte galeriju 1/23

Hrvatske škole na području Sjedinjenih Američkih Država uglavnom su vođene ljubavlju i željom da jezik, tradicija i kultura iz domovine ostanu dio identiteta onih najmanjih. 

Akcija za djecu Afrike Hrvati iz Chicaga spremni pomoći od malih nogu

Kako je rad u njima često volonterskog karaktera, a predavači nisu profesori hrvatskog jezika, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirao je seminar za učitelje i radionice za učenike. 

Cilj projekta je unaprijediti njihov rad stručnim metodama, te idejama za jezične vježbe koje ċe učitelji rado usvojiti u provođenju nastave, kako bi djeca što više toga naučila kroz igru. 

Naime, ideja je izbjeći klasičan oblik nastave koji se svakako ne preporučuje s obzirom na to da se radi o školama koje djeca pohađaju izvan redovnog nastavnog programa, a i hrvatske škole trebale bi biti mjesto zabave i veselih susreta.

Ovaj model usavršavanja učitelja razvijen je od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskom maticom iseljenika. 

Stručni tim pod vodstvom koordinatora Milana Bošnjaka, savjetnika s posebnim položajem u Središnjem državnom uredu, čine još: izv. dr. sc. Lidija Cvikić, izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih, Biljana Petljak Zekić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje i doc. dr. sc. Tade Jurić, sveučilišni nastavnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Stručni tim od 9. do 17. ožujka 2018. posjetio je hrvatske škole u Milwaukeeju, Clevelandu i Chicagu.

Zahvaljujući Davorki Kirinčiċ, članici Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Sanji Lakoviċ, generalnoj hrvatskoj konzulici u Chicagu i fra Jozi Grbešu, koji su pomogli u organizaciji cijelog posjeta, možemo reći da ovaj susret nije samo polučio dodatnim znanjima, već i nekim novim prijateljstvima.

Korijeni Što spaja Vukovar, Široki Brijeg i Chicago? Druženje i opuštanje Čikaške Hrvatice na kušanju vina iz domovine Za seljačkim stolom Kakva gurmanska senzacija u Chicagu! Iseljenici pripremili jela iz domovine
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.