Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'Neke žene u svijetu ne mogu voziti ni automobil, a ja upravljam zrakoplovom'

Osnivačica projekta Caroline Spivak na otvorenju skupa istaknula je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu ili kulturi i umjetnosti, a posebice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini
12. ožujka 2018. u 10:32 2 komentara 1303 prikaza
Foto: Ivan Dabac
Pogledajte galeriju 1/6

"Učimo jedni od drugih! Podržimo jedna drugu!" geslo je treće međunarodne konferencije "Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!". Događaj je to koji je održan 8. ožujka u organizaciji Mreže hrvatskih žena.

Poslovna žena Toronto Ovo su uspješne hrvatske žene u domovini i iseljeništvu

Također, istoga dana 22 Hrvatice iz Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, Australije i domovine dobile su priznanje "Utjecajne hrvatske žene" i "Buduće liderice".

Središnja tema treće međunarodne konferencije "Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!", održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, bila je položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu, u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi, filantropiji...

Osnivačica projekta Caroline Spivak na otvorenju skupa istaknula je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu ili kulturi i umjetnosti, a posebice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Žene, budite poticaj drugim ženama jer ćete time ojačati i svoj položaj", istaknula je Spivak i dodala kako su ženska prava i muška prava, odnosno ljudska prava.

"I danas postoji velik raskorak, s jedne strane žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja, a s druge u mnogim zemljama one se čak i ne smatraju osobama. Nisu ravnopravne u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nemaju pravo glasa niti imaju pravo na nasljedstvo, a o predstavništvu u državnim, sudskim i sličnim tijelima da i ne govorimo", naglasila je Spivak.

"Ne samo da se muškarci boje žena, nego se i žene boje žena", napomenula je Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske.

Dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koji koordinira rad 187 hrvatskih katoličkih župa i misija u svijetu, podsjetio je na blaženu Mariju od Propetog Isusa Petković, koja bi danas zaslužila priznanje "Utjecajna hrvatska žena". Markić je poručio svim ženama da su obdarene talentom ili, biblijski rečeno, potencijalom – zato što su žene. 

"Uložite talent u poboljšanje društva i ne bojte se žena u politici, poduzetništvu, znanosti, sportu, pa ni u Crkvi", upozorio je.

"Neke žene u svijetu ne mogu voziti ni automobil, a ja upravljam zrakoplovom", otkrila je Antonija Trupinić, satnica Hrvatskih oružanih snaga, zahvalivši svojim roditeljima što su, unatoč odrastanju u teškim uvjetima Domovinskoga rata, stvorili neustrašivu ženu.

Dobitnica nagrade "Utjecajne hrvatske žene", ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana jest doktorica Vesna Bosanac, heroina koja je u najstrašnijim ratnim uvjetima brinula za sve ranjenike bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. 

U vrijeme kada su mnogi muškarci odbili preuzeti dužnosti u ratnim bolnicama u Hrvatskoj, a osobito u Vukovaru, ova hrabra žena to je učinila i vodila bolnicu neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar, organizirajući rad u teškim uvjetima. Kao ravnateljica ratne bolnice u Vukovaru, Vesna Bosanac postala je u hrvatskoj i svjetskoj javnosti simbol herojstva, građanske hrabrosti i humanosti. Dirljivim govorom rasplakala je sve, pa i pripadnike "snažnijeg" spola.

Zrinka Bačić, dopredsjednica Udruge hrvatsko-talijanski mozaik "Rim" i dobitnica nagrade "Utjecajne hrvatske žene" podsjetila je koliko je u vrijeme Domovinskoga rata bilo važno pomagati prognanicama koje su pristizale u Italiju. 

"Dolazile su trbuhom za kruhom, a ja sam im pomagala u pronalaženju posla", naglasila je Bačić koja je 11 godina radila u veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, a danas je zaposlena u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Italiji.

"Mi, žene, ne čekamo na promjene, mi ih stvaramo", istaknula je Ksenija Abramović, pokretačica i direktorica Laudato televizije, prve hrvatske katoličke televizije.

Među dobitnicama nagrada su i Carolina Borojević, Antonella D'Antuono, Suzana Flanz, Gloria Jurešić, Zorka Kinda-Berlakovic, Sara Kolak, Đurđica Orepić, Anita Martinac, Josipa Petrunić, Marija Perić, Marija Selak, Nikolina Sesar, Branka Salopek Sondi, Ivana Tkalčić, Kathryn Tešija, Ana Tomašković, Ana Jurinjak Tušek,Tea Žakula, Tatjana Mustač, Iva Buljan i Maja Grujić.

Međunarodna konferencija završila je panelom "Poremećaj i budućnost energetske revolucije", na kojemu su govorile Josipa Petrunić, glavna izvršna direktorica konzorcija "Canadian Urban Transit research and Innovation" i Tea Žakula, voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Upozorile su na premali postotak žena u svom sektoru te poražavajuću statistiku od samo osam od 15 posto žena koje završe Fakultet strojarstva u Hrvatskoj.

"Ohrabruje ipak podatak da je u Hrvatskoj 49 posto žena u znanosti, u odnosu na europski prosjek od 33 posto", zaključila je Žakula.

Dobitnice nagrada posjetile su i Energetski centar Bračak, objekt koji bi trebao postati centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost cijele jugoistočne Europe, Hrvatsku kuću u Preradovićevoj 31, u kojoj su se okušale u pletenju cekera od komušine pod budnim okom hrvatske etnodizajnerice Mine Petre te Hrvatsku Maticu iseljenika gdje je upriličena izložba "Tri umjetnice u mreži hrvatskih žena", a predstavile su se Iva Batistić, Ivana Tkalčić (dobitnica Nagrade "Utjecajne hrvatske žene 2018.") i Nada Franka Čakar.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu i broji više od 500 članica. Prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu.

Mreža hrvatskih žena Otvorene nominacije 'Utjecajne hrvatske žene ključ su razvoja i brend društva' Mreža hrvatskih žena Mreža hrvatskih žena Gabriela Spanic dobila priznanje "Utjecajne hrvatske žene" Poslovna žena Do 10. listopada 2016. Predložite utjecajnu hrvatsku ženu i buduću lidericu
  • slaven.zadravec:

    U katoličkoj crkvi žena ne može / ne smije obavljati svećeničku funkciju niti u najmanjem selu. To je jedina otvorena i proklamirana diskriminacija u zapadnom svijetu - dakle od toga treba početi borbu za ravnopravnost.

  • Avatar Ivan Ivic
    Ivan Ivic:

    Koje gluposti. Odavno nisam pročitao gluplji članak. U biti, nije glup, ovo će hrvatske porezne obveznike koštati jako puno novaca. Mi nikako da se riješimo komunističkog načina razmišljanja.