Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Brkić pozvao da se od Hrvata izvan Lijepe Naše ne rade građani drugog reda

Posebno je istaknuo i pravo glasa Hrvata u BiH i diljem svijeta zauzevši se za uvođenje dopisnog i elektronskog glasovanja
07. prosinca 2018. u 23:33 0 komentara 156 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je u četvrtak većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je usuglašen s Vladom u cilju da se ona donese do kraja ove godine, no u raspravi je Milijan Brkić (HDZ) upozorio kako novi tekst nije dovoljno konkretan i zatražio vraćanje dijela teksta iz prijašnje verzije te istaknuo da se mora poslati jasna i nedvosmislena politička poruka. 

Odlične vijesti Iseljenici za dobivanje državljanstva više neće morati znati hrvatski jezik

Brkić: Poslati jaku političku poruku 

Milijan Brkić (HDZ) složio se da je potrebno jedinstvo, zajedništvo i suglasje svih političkih stranaka oko Deklaracije kao jaka politička poruka iz Hrvatske kako Hrvatima u Hrvatskoj, tako i Hrvatima diljem svijeta i svim političkim predstavnicima u BiH i međunarodnoj zajednici, ali i istaknuo da se Deklaracijom mora poslati jasna i nedvosmislena politička poruka tražeći vraćanje dijela teksta iz prijašnje verzije.

"Ne zanosim se time da će ova Deklaracija nešto krucijalno promijeniti, ali će poslati jaku političku poruku i bilo bi dobro da se donese što prije. Ali ja sam pobornik toga da je bolje da se ne donosi ovakva bez strasti, bez emocije, bez ičega, nego da se donese ovakva", istaknuo je Brkić. 

Kolinda Grabar-Kitarović Ponosna na iseljenike Predsjednica u New Yorku o problemu dvostrukog oporezivanja

Brkić predlaže vraćanje u tekst Deklaracije  koji se odnosi na presudu Ustavnog suda u predmetu Ljubić, a koja nalaže izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnim narodima na svim administrativnim razinama. Također traži vraćanje dijela koji ističe važnost izmjene izbornog zakona BiH, te dio u kojem se daje potpora pravu pripadnika sva tri konstitutivna naroda na izbor jezika, pisma i obrazovnog programa. 

Zauzeo se i za potporu pravu svih konstitutivnih naroda na javni RTV servis na nacionalnom jeziku te za naglašavanje uloge i značaja HVO-a u obrani BiH i Hrvatske, kao i za nastavak rješavanja egzistencijalnih pitanja braniteljske populacije. 

Posebno je istaknuo i pravo glasa Hrvata u BiH i diljem svijeta zauzevši se za uvođenje dopisnog i elektronskog glasovanja. 

Glas dijaspore Hrvatski svjetski kongres traži uvođenje dopisnog glasovanja za Hrvate izvan domovine

"Izbori su festival demokracije, dok nažalost Hrvati u BiH i izvan Hrvatske prolaze festival diskriminacije, a mi šutimo nad tom činjenicom", naglasio je Brkić koji je pozvao da se od Hrvata izvan Hrvatske ne rade građani drugog reda.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.