Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Bečki Hrvati pazite snimaju vas kamere i 'šetači': Neki dobili kazne i od 540 eura

Ono na što su željeli ukazati mladi bečki Hrvati obraćanjem Večernjem listu nije bio protest protiv sankcioniranja prekršitelja, jer ako si pogriješio moraš platiti, nego protiv visine kazni.
15. listopada 2020. u 12:23 0 komentara 156 prikaza
Parking u Beču
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/2

Večernjem listu u Beču obratili su se nekoliko mladih bečkih Hrvata, imena poznata redakciji, koji su dobili ogromne kazne jer su parkirali na privatnom zemljištu benzinske stanice naftnog i plinskog BP koncerna u Beču, na Margareten Gürtel 43-45 u 5. bečkom stambenom okrugu. Tik uz McDonald`s, koji radi do 4 sata ujutro i gdje se u sitne noćne sate Bečani, pa tako i Hrvati svraćaju na jelo i piće.

VELEPOSLANIK GLUNČIĆ PRIMIO AHZ BEČ Šljivić Gale: 'Veleposlanstvo RH je naš Hrvatski dom, ovdje nismo gosti nego domaćini'

Donedavno i dva mlada bečka Hrvata M.O. i Z. P. koji su uglavnom prvo na navedenoj BP benzinskoj stanici  „natankali“ gorivom svoje automobile, te potom ih parkirali na platou u produžetku benzinske stanice kako bi otišli u McDonald´s. Naravno, ne sluteći da će im uskoro na vrata pokucati poštar i donijeti „čestitku“ za nedozvoljeno parkiranje na privatnom BP zemljištu. Bolje rečeno kaznu, od čije se visine mnogima na trenutak zaledi krv u žilama.

Uvidom u papire, odnosno rješenje o kazni koje je kod obojice Hrvata ispostavila privatna bečka tvrtka za nadgledanje parkirališnog prostora „T1 – Parkraumüberwachung“, riječ je kod osobe  M.O. o kazni u iznosu od 540 eura, a kod Z.P o 180 eura.

POVODOM EUROPSKOG DANA JEZIKA Gradišćanski Hrvati u Beču otkrili dvojezičnu ploču „Beč-Wien“

Kod  Z.P. piše da je rješenje o kazni izdano 01. 10. 2020., ali očito nije odmah poslano jer ga je primatelj dobio tek 05.10, a rok do kojeg iznos uplaćene kazne mora sjesti na bankovni račun tvrtke kod Oberbank bio je 08.10 . Znači u tri dana moraš nabaviti novac i platiti!  Ako to ne uspiješ u zadanom roku, iz bilo kojih razloga, protiv vlasnika vozila kao i zbog propusta plaćanja, kako se navodi na kraju rješenja, bit će podnesena sudska tužba za smetanje privatnog posjeda.

Ono na što su željeli ukazati mladi bečki Hrvati obraćanjem Večernjem listu nije bio protest protiv sankcioniranja prekršitelja, jer ako si pogriješio moraš platiti, nego protiv visine kazni. Nije li ipak kazna od 540 eura za nedozvoljeno parkiranje na privatnom zemljištu, ako je možda i trajalo sat, dva basnoslovno visoka? Ili u drugom slučaju 180 eura za 15, 20 minuta koliko je trajala kupnja Big Mac Hamburgera? Tko tu šutke i elegantno svakog dana zadovoljno trlja ruke i zarađuje?

Bal u Beču BAL SVIH BALOVA Ministar Horvat: Počašćen sam pozivom na ovu veliku austrijsku kulturnu manifestaciju

Ne bi li ipak uputnije i poštenije bilo znak zabrane parkiranja i naznake da se radi o privatnom zemljištu staviti na vidnije mjesto uz poruku „Pazite gdje parkirate!“ – Nadzorna kamera i „šetači“  vas snimaju, pa makar ostavili  automobil samo na par minuta dok „trknete“ u McDonald`s ili na brzinsku kavu. Mnogo pitanja bez odgovora. Zato poučeni neugodnim i skupim vlastitim iskustvom, bečki Hrvati poručuju svim ostalim Hrvatima da dobro pogledaju i paze gdje parkiraju, jer takav luksuz parkiranja nitko si  od naših ljudi ne može tako lako priuštiti. Ali ni njihovi znatno bogatiji austrijski prijatelji.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.