Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Šljivić Gale: 'Veleposlanstvo RH je naš Hrvatski dom, ovdje nismo gosti nego domaćini'

Predstavnici AHZ-a Beč na čijem je čelu novoizabrani predsjednik Zlatko Šljivić Gale, u izuzetno konstruktivnom razgovoru iznijeli su ne samo svoje planove za budućnost nego i razne probleme i dileme koji ih muče, posebice u vrijeme koronakrize.
06. listopada 2020. u 13:01 0 komentara 297 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić primio je u ponedjeljak u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču predstavnike Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport (AHZ), krovne udruge koja već tri desetljeća u austrijskom glavnom gradu uspješno okuplja više kulturnih i sportskih društava i klubova i most je povezivanja između Austrije i Hrvatske.

Organizatorice Silwija Galić i Kristina Čavar s hrvatskim veleposlanikom Danielom Glunčićem NA POMOLU NOVI GLAZBENI SPEKTAKL Pripremite se! – „Opća Opasnost“ uskoro stiže u Beč

Predstavnici AHZ-a Beč na čijem je čelu novoizabrani predsjednik Zlatko Šljivić Gale, u izuzetno konstruktivnom razgovoru iznijeli su ne samo svoje planove za budućnost nego i razne probleme i dileme koji ih muče, posebice u vrijeme koronakrize.

Uz čelništvo krovnog AHZ-a sastanku su nazočili i predsjednici hrvatskih kulturnih društava te sportskih klubova koje okuplja ova Zajednica. I svi oni su također imali priliku reći što ih tišti i što bi rado htjeli kod Austrijanaca postići svojim aktivnostima kojima je središnji cilj, kako su rekli, očuvanje hrvatskog identiteta, jezika, kulture i  tradicije u višejezičnom i multietničkom austrijskom prostoru. 

„Radite sa srcem kao i do sada. Iza vas su veliki uspješni projekti i priredbe. Nastavite taj put zajedništva i međusobnog povezivanja Hrvata. A što se tiče problema i trzavica, gledajte uvijek spustiti tenzije kada do njih dođe. Koristite svoje bogato iskustvo i ne dajte se smetati na svom putu. Jednostavno, gradite i dalje zajedništvo na dobro svih Hrvata u Austriji i Hrvatskoj“, rekao je veleposlanik Glunčić. Glunčić je također istakao kako je izuzetno važno da se Hrvati uspješno integriraju u austrijsko društvo, ali ne i asimiliraju poručivši: „Budite marljivi i zajedno s domicilnim narodom izgrađujte Austriju, ali nemojte zaboraviti svoje hrvatske korijene, tko ste, što ste i odakle dolazite“.

 | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Predstavnici AHZ-a zamolili su veleposlanika Glunčića da im Veleposlanstvo RH u Beču pomogne pri koordinaciji raznih aktivnosti, slanju informacija i povezivanju s austrijskim institucijama u gradu Beču zainteresiranim za kulturu, sport i integraciju stranaca. S obje su strane izneseni razni prijedlozi i mogući oblici unapređenja suradnje, koji će uskoro biti razmotreni.

Kardinal Vinko Puljić predvodi misno slavlje Voditelj HKM Beč fra Josip Koren 'Svijeće Hrvati mogu svugdje paliti, ali pjevati i moliti na materinskom jeziku, mogu samo u Hrvatskoj crkvi'

U dvaipol sata dugoj i izuzetno zanimljivoj, a ponekad i burnoj raspravi,  gotovo svi predstavnici Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport iznijeli su da ih, iako muku muče s financijama zbog koronakrize i nemogućnosti organiziranja raznih priredbi i koncerata koji su AHZ-u godinama bili izvor zarade, ne zanima pod svaku cijenu „lova do krova“ niti ljudi koji to nude. Unatoč tome što su im neki, kao primjerice KSKD Raščica otišli iz Krovne udruge radi prostora za vježbanje.

Oni žele, barem kako su istakli, nastaviti kontinuitet svog uspješnog 30-godišnjeg rada, graditi zajedništvo i svojim priredbama, prvenstveno Hrvatskim balom, koji slijedeće godine proslavlja 30. rođendan, zajednički se proveseliti i dati oduška svom srcu koje kuca za Hrvate, ma gdje oni bili. A na bečkom sastanku su uglavnom bili oni iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojima je Austrija postala druga domovina. Stoga s pravom očekuju od Grada Beča da im uskoro na raspolaganje stavi već im obećan prostor za druženje i priredbe.

 | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Nadu u bolje sutra budi i izjava novog predsjednika AHZ-a Šljivić Galea koji je za Večernji list rekao kako put kojim korača AHZ „nije jednostavan, ali da je napredak Zajednice, unatoč podjelama i raznim mišljenjima, moguć i nužan“.

POVODOM EUROPSKOG DANA JEZIKA Gradišćanski Hrvati u Beču otkrili dvojezičnu ploču „Beč-Wien“

„Danas smo otvoreno razgovarali s veleposlanikom. Veleposlanstvo je naš Hrvatski dom, ovdje nismo gosti već domaćini s istim interesima, a to je boljitak Hrvata koji ovdje žive i rade“, istakao je predsjednik AHZ-a Šljivić Gale izrazivši zanimanje za unapređenje suradnje.  

Na kraju sastanka vidno zadovoljstvo nazočnih ovjekovječeno je i zajedničkom slikom, ali ovoga puta po korona propisima.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.