Koncert za pamćenje

Hrvatski komorni orkestar ispraćen ovacijama u Beču i Salzburgu

Hrvatski komorni orkestar
Foto: Hrvatski komorni orkestar
1/3
28.02.2018.
u 11:07

Koncerti Komornog orkestra u Beču i Salzburgu bili su doživljaji za pamćenje, kako za austrijske glazbene znalce tako i za bečke i salzburške Hrvate

Mnoštvo pohvala austrijskih glazbenih znalaca dobio je Hrvatski komorni orkestar iz Zagreba pod ravnanjem šefa dirigenta Mirana Vaupotića.

Međunarodni solisti, sopranistica Eunsie Hong, mezzosopranistica Sofia Tumanyan, tenor Moises Molin, bas-bariton Steven Scheschareg i violončelistica Youngeun Kim te Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci" prošli tjedan su i u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina i u glasovitom salzburškom Mozarteumu ispraćeni ovacijama razdragane publike.

Na bečkom koncertu bili su hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, državna tajnica Katarina Ivanković Knežević i hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

Hrvatski komorni orkestar i maestro Vaupotić oduševili su Austrijance praizvedbom djela poznatog hrvatskog skladatelja Blagoja Berse "Smrt dvorske lude" koju je skladao u Grazu 1903. godine, "Rokoko varijacijama" Petra Iljiča Čajkovskog te genijalnim Mozartovim "Requiemom".

Za publiku u Salzburgu, Komorni orkestar je uz Bersinu "Smrt dvorske lude" veličanstveno izveo i dva djela Wolfganga Amadeusa Mozarta – "Koncert za dva glasovira u Es-duru" i "Requiem".

Koncerti Komornog orkestra u Beču i Salzburgu bili su doživljaji za pamćenje, kako za austrijske glazbene znalce tako i za bečke i salzburške Hrvate. Stoga su se mnogi čudili da je u 30 godina umjetničkog djelovanja sjajnog Hrvatskog komornog orkestra, ovo bio njihov prvi nastup u Musikvereinu u Beču. Ali po onome što su pokazali u obje austrijske glazbene metropole, očito ne i posljednji.

Komentara 1

VA
vapor
19:00 28.02.2018.

Normalno da je ova vijest sakrivena negdje pri kraju. Da je tulila Severina njene uratke tipa "Gas, Gas..." bila bi prva vijest. Oduševiti u Salzburgi i Beču, ej!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije