Naslovnica Vijesti

Bavarski Hrvati hodočastili u Altötting

Biskup Škvorčević spomenuo je vrijednost materijalnih dobara, ali je hodočasnicima pripomenuo kako se sreća ne ostvaruje po onom što imamo, nego po onom što jesmo
03. srpnja 2019. u 11:35 0 komentara 27 prikaza
Foto: IKA
Pogledajte galeriju 1/2

U prošlu nedjelju Hrvati u Bavarskoj hodočastili su 46. put u 530 godina staro Marijino svetište u Altötting. 

Vjerski život u dijaspori Tradicionalno 39. hodočašće Hrvata u marijansko svetište u Neviges

Okupilo se oko tri tisuće vjernika koji su stigli autobusima i osobnim vozilima, iz Münchena jedna skupina biciklima, a druga pješice. Bilo je vjernika i iz Austrije, koji žive u mjestima uz granicu prema Njemačkoj. Svečano hodočasničko euharistijsko slavlje u bazilici sv. Ane predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević. Sudjelovali su hrvatski dušobrižnici fra Boris Čarić iz Münchena, fra Frano Čugura iz Rosenheima, fra Ivan Čugura iz Freisinga, fra Vislav Krijan iz Traunreuta, fra Mate Logara iz Augsburga, don Filip Tomić iz Nürnberga, don Mato Križić iz Ingolstadta, vlč. Josip Antonac iz Regensburga i vlč. Josip Vidić, umirovljeni župnik iz biskupije Passau. Sve prisutne, a posebno biskupa Škvorčevića na početku slavlja pozdravio je fra Frano Čugura, župnik u Hrvatskoj katoličkoj župi u Rosenheimu i glasnogovornik hrvatskih dušobrižnika u Bavarskoj.

Biskup Škvorčević u svojoj uvodnoj riječi rekao je kako su hodočasnici u Altötting dio onog mnoštva vjernika koje u svetištima diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine iskazuje Presvetoj Bogorodici posebno poštovanje, odanost i zahvalnost. Istaknuo je da nas je u Altöttingu dočekala i primila ona ista Isusova Majka koja u našim svetištima stoljećima svjedoči koliko nas voli i pridružuje pobjedi svoga Sina nad smrću, a kojoj Hrvati zauzvrat iskazuju svoju ljubav. Rekao je da ovim slavljem želi sabrati u molitvu sve nevolje i poteškoće naših ljudi u Bavarskoj, napose onih koji su ovamo došli u novije vrijeme.

U homiliji je biskup Škvorčević na osnovi naviještenih svetih čitanja progovorio o Bogu saveza i njegovoj vjernosti čovjeku, o inicijativi da putem rođenja svoga Sina od Žene ostvari svoj naum spasenja, o ženi roditeljici i majci kojoj pripada posebno dostojanstvo i čast, o braku između muškarca i žene po čijem potomstvu život pobjeđuje smrt. Pozvao je Hrvate u Bavarskoj da se obnove u opredjeljenju za navedene vrijednosti te tako svjedoče u njemačkom društvu svoj hrvatski katolički identitet i mole da u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bude više rođenih nego umrlih. 

Rajnsko-majnsko pastoralno područje Hodočašće vjernika u svetište Gospe žalosne u Marienthalu

Spomenuo je vrijednost materijalnih dobara, ali je hodočasnicima pripomenuo kako se sreća ne ostvaruje po onom što imamo, nego po onom što jesmo. Ilustrirao je to iskustvom braka, gdje supružnici mogu imati najljepšu kuću ili stan, opremljene dragocjenim predmetima, a da u srcu ostanu prazni, ili ispunjeni nemoći sebičnosti i mržnje te im međusobna fizička blizina postaje nepodnošljiva i sve završi rastavom. Napomenuo je da će bračni drugovi koji znaju kleknuti i moliti da ih Bog ispuni ljubavlju kojom je Isus na križu pobijedio smrt, biti po tom daru Božjem daleko snažnije međusobno povezani nego po bilo kakvom materijalnom imanju, "jer mi na koncu živimo od onoga što jesmo u srcu i čime je ono ispunjeno". Roditeljima je poručio da to imaju na pameti dok nastoje svojoj djeci osigurati bolji život i budućnost. Istaknuo je da se s Isusom i njegovim darom Duha ljubavi i pobjede nad smrću može izrasti do one mjere čovjeka za koju nas je Bog stvorio. Povjerio je Isusovoj Majci da pomogne bavarskim Hrvatima ići tim putem te s Bogom budu blagoslovljeni.

Na kraju mise vlč. Josip Antonac, odgovoran za organiziranje hodočašća, zahvalio je biskupu za predvođenje slavlja kao i svima onima koji su pomogli da ono bude lijepo i dostojno te je pozvao vjernike da na izlazu iz bazilike Sv. Ane daju svoj novčani prilog za pomoć siromašnim obiteljima s brojnom djecom u zapadnoj Slavoniji. Misno slavlje pripremila je Hrvatska katolička misija u Münchenu na čelu sa župnikom fra Borisom Čarićem i orguljašicom s. Nikolinom Bilić s mješovitim pjevačkim zborom i orkestrom, mladima u narodnim nošnjama i ministrantima.

Hodočašće je završilo poslijepodne pjevanjem Večernje u čast BDM i blagoslovom s Presvetim sakramentom, koje je predvodio biskup Škvorčević, a pobožnost su pripremili Mirko Kapetanović, orguljaš i pastoralni suradnik u Rosenheimu, Josip Vrdoljak u Traunreutu i fra Filip Mimica, župni vikar u Münchenu.

Gospi u Birnau Tradicionalno 47. hodočašće hrvatskih katoličkih misija s njemačkog govornog područja

Na kraju je biskup Škvorčević blagoslovio krunice i ostale nabožne predmete, te je prisutnima rekao da vjeruje kako su se na hodočašću zagovorom Isusove Majke s Bogom razumjeli i sporazumjeli o onome što će nastojati ostvarivati u svojoj svakodnevici.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.