Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Tradicionalno 47. hodočašće hrvatskih katoličkih misija s njemačkog govornog područja

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor HKM Singen-Villingen pod ravnanjem i orguljskom pratnjom misijskog pastoralnog suradnika Darija Mrnjavca
28. svibnja 2019. u 10:21 0 komentara 43 prikaza
Foto: IKA

Tradicionalno 47. hodočašće hrvatskih katoličkih misija s njemačkog govornog područja Bodenskog jezera Gospi u Birnau održano je u nedjelju 26. svibnja. Brojni vjernici iz Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen te okolnih misija iz Njemačke, Austrije i Švicarske uz molitvu i pjesmu ispunili su hodočasničku baziliku u Birnau. Misu, uz koncelebraciju voditelja HKM Singen-Villingen fra Dinka Grbavca, predvodio je fra Ivan Penavić.

hodošasnici Gradišćanski Hrvati Deseci vjernika na hodočašću kod Putujuće Celjanske Marije

Prije početka mise sve je hodočasnike kao domaćin pozdravio o. Bruno Metzler, O. Cist. Potom je fra Dinko uime pridošlih hodočasnika zahvalio cistercitima opatije Wettingen-Mehrerau, napose prioratu u Birnau na još jednom srdačnu gostoprimstvu i iskazanoj dobrodošlici. 

U homiliji je predvoditelj slavlja govorio o zaštitnici toga svetišta, Blaženoj Djevici Mariji, kao praliku novoga Saveza, svezi novih odnosa uspostavljenih između Boga i čovjeka činom utjelovljenja. Marijin se fiat – neka mi bude (po Riječi tvojoj) ozaruje u sakramentu krštenja izricanjem krsnih obećanja i svakodnevnom njihovom obnovom u osobnoj i obiteljskoj molitvi te zaključnim usklikom Amen – tako neka bude! Realizacija toga Amen – oživljavanje usmenih molitava u životnoj svakodnevici, suobličavanje naših svagdana, ponekad veselih i bezbrižnih, a ponekad tako teških i mučnih, smislu i biti molitvenih zaziva koje često ponavljamo – bilo bi umijeće kršćanskoga življenja koje je Marija iz Nazareta s misli i riječi uspjela pretočiti i na ravan djela. Ona, žena nepokolebljiva i pred nesnosnim životnim iskušenjima, jest model i izazov kako cjelokupnoj Crkvi tako i pojedinačno svakoj kršćanskoj obitelji i u ovom našem, suvremenu, užurbanu, katkad neuhvatljivu stilu življenja.

Tradicija od 1975. Hrvatska katolička misija Moers na hodočašću u Banneuxu

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor HKM Singen-Villingen pod ravnanjem i orguljskom pratnjom misijskog pastoralnog suradnika Darija Mrnjavca te uz tamburašku pratnju Andreja Vučića, dok su misna čitanja čitale vjernice obučene u tradicionalnu hrvatsku narodnu nošnju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.