Gorko-slatko

Nikad veći interes za učenjem hrvatskog jezika – ali izvan domovine

Jarun
Marko Prpić/Pixsell
02.03.2018.
u 09:22

Uime svih polaznika tečaja zahvalila sj stipendistica Ana Katarina Kinda iz Austrije koja je napomenula kako su dobili ne samo priliku učiti jezik svojih predaka već se i upoznati s bogatom hrvatskom kulturom i tradicijom

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u srijedu je održana svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli naknade/stipendije za učenje hrvatskoga jezika za polaznike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ugovore su potpisali potomci hrvatskih iseljenika iz Čilea, Argentine, Urugvaja, Brazila, Paragvaja, Bolivije, Perua, Venezuele, Mađarske, Austrije i Australije.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, izrazio je zadovoljstvo njihovim dolaskom u Lijepu Našu kako bi učili hrvatski jezik i upoznali domovinu svojih predaka. 

 "Zaista je dojmljivo ovdje u Hrvatskoj vidjeti vas, nove polaznike tečaja hrvatskog jezika, iz udaljenih zemalja svijeta koje su tijekom povijesti nastanili brojni Hrvati. Čestitam vam na dobivenoj stipendiji i želim istaknuti da Vlada Republike Hrvatske posvećuje osobitu pozornost očuvanju hrvatskog identiteta u svijetu, uz brigu i skrb za sve Hrvate i njihove potomke koji žive izvan granica suvremene hrvatske države. U tom je sklopu učenje hrvatskog jezika od neprocjenjive važnosti. Jezik odražava kulturno i povijesno naslijeđe, kao i stvarnost svakog naroda. Dragi polaznici tečaja hrvatskog jezika, želim vam mnogo uspjeha i ugodan boravak u vašoj domovini. Vi ste najbolji promicatelji i ambasadori hrvatske kulture i identiteta hrvatskog naroda u zemljama iz kojih dolazite", rekao je Milas.

Uime svih polaznika tečaja zahvalila se stipendistica Ana Katarina Kinda iz Austrije koja je napomenula kako su dobili ne samo priliku učiti jezik svojih predaka, već se i upoznati s bogatom hrvatskom kulturom i tradicijom. 

"Kažu da hrvatski jezik nije lagan za učiti, ali čvrsto vjerujem da ćemo svojim trudom i upornošću, a prije svega zbog ljubavi prema domovini, naučiti jezik te opravdati dodijeljenu stipendiju", naglasila je Kinda.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske za akademsku 2017./2018. godinu odobrio je ukupno 232 naknade/stipendije (88 zimskih i 134 ljetnih) za 170 polaznika koji će tečaj hrvatskog jezika pohađati na filozofskim fakultetima u Zagrebu (99 polaznika), Splitu (56 polaznika) i Rijeci (sedmero polaznika). 

Od ukupnog broja stipendija, deset naknada odobreno je za internetsko učenje hrvatskoga jezika (pet zimskih i isto toliko ljetnih). To je dosad uvjerljivo najveći broj odobrenih stipendija za jednu akademsku godinu od kada program postoji.

Programom učenja hrvatskoga jezika na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci, pripadnicima hrvatskog naroda iz cijeloga svijeta omogućuje se učenje i upoznavanje jezika, pisma i njegovanje hrvatske kulture nacionalnog identiteta te promicanje suradnje Republike Hrvatske s iseljenicima.

Istodobno se potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u domovinu, a onima koji su se već vratili kući, pomaže se u daljnjoj integraciji u gospodarski i društveni život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije