Intervju

U Zagreb stiže 1200 natjecatelja iz čak 31 zemlje

15.07.2017.
u 13:38

Igre su prilika za jače povezivanje matične domovine s Hrvatima iz svih dijelova svijeta – s iseljeništvom, Hrvatima u BiH i manjinom u 12 europskih zemalja

Zvonko Milas državni je tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u čijoj će se organizaciji, uz suradnju Hrvatskog svjetskog kongresa, od 18. do 22. srpnja 2017. u Zagrebu održati 4. hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta.

Razgovarali smo o ovom važnom događaju za koji intenzivne pripreme traju više od godinu dana.

Je li sve spremno i koji broj sudionika očekujete?

S obzirom na to da je Ured prvi put organizator, ponosan sam što se na ove, četvrte Igre prijavio najveći, rekordan broj sudionika. Gotovo 1200 natjecatelja iz Hrvatske i svijeta. Vjerujem da je to potvrda našeg dobrog rada, ali i neraskidivih veza. S obzirom na svoj globalni karakter, organizacija Igara zahtijevala je maksimalan angažman i nas u domovini i izvan nje. Zahvaljujem koordinatorima i vodstvu Hrvatskog svjetskog kongresa koji su također odradili sjajan posao. Organizirati okupljanje mladih Hrvata iz cijelog svijeta u tolikom broju dokaz je da imamo volju i želju za ovakvim i sličnim projektima, ali i da je trenutak da ponovimo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske koje smo imali tijekom stvaranja države.

Iz kojih sve zemalja dolaze natjecatelji?

Natjecatelji stižu zaista iz cijelog svijeta – iz 31 zemlje svijeta, s pet kontinenata. Od Tanzanije do Rumunjske, Angole, Australije, Sjeverne i Južne Amerike do Danske i Švedske. Naravno, dolaze nam Hrvati iz susjedne Bosne i Hercegovine, Italije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Srbije. Pomoću Igara Hrvati koji dolaze iz dale­kih kra­jeva moći će upoz­nati sve lje­pote naše domo­vine, hrvatsku kul­turu i povi­jest.

Osim neizostavnog sportskog dijela, što im još pripremate?

Hrvatske svjetske igre ne čine samo sportska natjecanja – Igre su prilika za jače povezivanje matične domovine s Hrvatima iz svih dijelova svijeta – s hrvatskim iseljeništvom, Hrvatima u BiH i s hrvatskom nacionalnom manjinom u 12 europskih zemalja. Zato smo, uz sport, pripremili druge sadržaje i brojna popratna događanja – od mladima omiljenih večernjih druženja, razgledavanja grada, vrijednih izložbi, upoznavanja s hrvatskim dizajnom, našim uspješnim gospodarstvenicima. Jer cilj je Igara, među ostalim, kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati im poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta i jačanja hrvatskog zajedništva u zemljama u kojima žive.

Koji su sve sportovi obuhvaćeni i odvijaju li se natjecanja po državama iz kojih potomci Hrvata dolaze?

Hrvatske svjetske igre amatersko su sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta predstavljajući državu u kojoj žive. Projekt neslužbeno nosi ime "Crolimpijada – Olimpijske igre s hrvatskim predznakom". Pripremili smo natjecanja u 17 sportskih disciplina – od nogometa, tenisa, odbojke, košarke, plivanja, rukometa do golfa – što je nova sportska disciplina na ovogodišnjim Igrama.

Koje su sve novine u odnosu na prošle Igre?

Iako četvrte po redu, prvi put Igre se organiziraju u zajedništvu domovinske Hrvatske i Hrvata izvan Lijepe Naše. Novost je i sudjelovanje mladih iz domovine. Taj njihov entuzijazam pokazatelj je da ne samo institucije, već i društvo želi snažniju suradnju izvandomovinske i domovinske Hrvatske.

Projekt je i organizacijski zahtjevan. Kolika je bila podrška drugih institucija?

Realizaciju Igara poduprle su sve institucije Republike Hrvatske – od predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i drugih. Tu su i volonteri koji će za vrijeme Igara biti na raspolaganju sudionicima i natjecateljima 24 sata dnevno – bit će pomoć oko smještaja, prehrane, rasporeda natjecanja, slobodnog vremena. Ponosni smo što se u Igre uključio rekordan broj volontera – 100 mladih iz studentskih i drugih udruga u Hrvatskoj koji će dati sve od sebe da svojim sunarodnjacima, koji su pristigli iz svih krajeva svijeta, osiguraju nezaboravne trenutke u zajedničkoj domovini. Zaista je maksimalan angažman svih uključenih u ovaj projekt. Cilj nam je da ove Igre za sve sudionike Igara budu nezaboravne i da iz Hrvatske ponesu najljepše uspomene.

Odaziv sudionika na Igrama ruši sve rekorde. Je li to znak veće zainteresiranosti hrvatskog iseljeništva za Hrvatsku?

Vjerujem da su upravo potencijali naše države kao i otvoreniji pristup i suradnja s hrvatskim iseljeništvom rezultat jače zainteresiranosti i za ove 4. Hrvatske svjetske igre. Podsjećam da je u posljednjih godinu dana upravo na području jačanja veza s Hrvatima izvan Hrvatske napravljeno puno pomaka – od čvršće i učestalije komunikacije s našim zajednicama i udruženjima u inozemstvu do jačanja programa učenja hrvatskog jezika. Vlada je nedavno osnovala i Vijeće za učenje i poučavanje hrvatskoga kao drugoga, stranog i nasljednog jezika. Povećali smo i broj studentskih stipendija za Hrvate u BiH te smo i znatno povećali iznos financijskih sredstava za programe i projekte koje također radimo u BiH. Hrvatskoj nacionalnoj manjini u europskim, posebno susjednim zemljama, pružamo sustavnu podršku u jačanju i ostvarivanju što sveobuhvatnijih manjinskih prava na području država u kojima žive. Isto tako, Vladina porezna reforma donijela je olakšice za brojne umirovljenike/ povratnike. Puno je toga napravljeno. Puno toga se još radi i priprema.

Sudionici Igara zasigurno će biti najbolji promotori Hrvatske u svojim zemljama?

Naravno, poznato je da je naše iseljeništvo prvi ambasador hrvatskog turizma i donositelj suvremenih turističkih trendova u Hrvatsku, od stvaranja države pa do danas. Većina sudi­onika nakon što se vrati u svoje domove govorit će o Hrvat­skoj i svim lije­pim stva­rima i iskustvima koje su doži­vjeli. Vje­ru­jemo kako će tako potak­nuti i svoje sugra­đane na posjet Lije­poj Našoj. Također, dodatna vrijednost Igara ne iscrpljuje se samo u tome, prijateljstva koja se stvaraju na Igrama nakon Igara zapravo predstavljaju novu globalnu mrežu studenata i mladih profesionalaca, vrhunski socijalni kapital.

Mogu li Hrvatske svjetske igre biti poticaj za čvršću suradnju iseljene i domovinske Hrvatske?

One to jesu. Mladi se upoznaju, stvaraju svoje mreže upoznajući istodobno i prilike koje se u Hrvatskoj nude. Time se otvara prostor za znanstvenu, gospodarsku i kulturnu suradnju, a sve se to temelji na zajedničkom hrvatskom podrijetlu i identitetu. Uvjeren sam da Igre doprinose ostanku mnogih mladih ljudi u domovini svojih očeva i djedova. Takvih primjera bilo je i dosad – neki su ostali studirati tu, neki su se za vrijeme igara zaljubili i zasnovali obitelji upravo u Hrvatskoj. Budući da smo pripremili i dodatni program koji uključuje posjet uspješnim hrvatskim poduzetnicima, Igre su sjajna prilika da se mladima koji ne žive u RH pokaže ne samo turistička ponuda kojom Zagreb i Hrvatska obiluju, već i vrijednost hrvatskih proizvoda te mogućnosti gospodarskog i investicijskog povezivanja. 

Pripremili ste i svečani program za samo otvorenje Igara. Što tu možemo očekivati?

Svečani program počinje svečanim misnim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje će predvoditi mons. Mijo Gorski, a na otvaranju Igara bit će prisutni državni predstavnici, diplomati i vodeći gospodarstvenici koji su također iskazali potporu projektu. U programu svečanog otvaranja sudjeluju mnogi poznati hrvatski izvođači. Bit će to spoj tradicije i novih, modernih trendova, spoj kulture i sporta. Želja nam je tog prvog dana od srca svima njima zaželjeti i pokazati toplu dobrodošlicu u Zagreb, glavni grad zajedničke nam domovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije