Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Zbog napada 11. rujna 2001. bila je odgođena operacija Hrvatice u Washingtonu

"Mislila sam, onako još mamurna od pripreme za anesteziju, da je netko pustio neki akcijski film. Nisam shvaćala što se događa"
11. rujna 2018. u 09:59 0 komentara 1973 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

"Ovaj datum i dan 11. rujna 2001. neću nikad zaboraviti u svom životu", započinje svoje prisjećanje Danica Ramljak koja je tada u Washingtonu bila znanstvenica na Lombardi Cancer Centru na Sveučilištu Georgetown gdje je predavala nekoliko predmeta na doktorskom studiju iz istraživanja tumora i onkologije.

Anne Pavlich Bila je hrvatska princeza u Washingtonu, a s 86 godina vozila je automobil čak do Toronta

"Ležala sam u bolnici na Sveučilištu Georgetown i to jutro trebala sam biti operirana. Već sam bila u pripremi za anesteziju kada su dotrčali liječnici i sestre te sve nas, čije su operacije mogle biti odgođene za drugi dan, zamolili da napustimo bolnicu kako bi mogli prihvatiti ranjene zbog napada terorista na Pentagon", otkriva naša sugovornica koja je uživo pratila rušenje blizanaca na CNN-u...

Delegacija Vremeplov Delegacija hrvatskih svećenika u Washingtonu kod predsjednika Eisenhowera

"Mislila sam, onako još mamurna od pripreme za anesteziju, da je netko pustio neki akcijski film. Nisam shvaćala što se događa. Oko mene ljudi su bili u suzama i panici. To je bio užasan dan u Americi kada su nastradali mnogi nevini ljudi. Nikad ga neću zaboraviti", zaključuje Danica Ramljak.

Alojzije Stepinac Već 68 godina Odakle kardinal Stepinac usred New Yorka?

Od simbola Sjedinjenih Američkih Država 17 godina poslije nije ostalo ništa osim tišine, boli i uspomena. Dvije reflektirajuće fontane nalaze se na istom mjestu gdje su nekad bili Blizanci. Muzej je smješten između njih, ispod zemlje, i čuva gorka sjećanja. Na fontanama su ispisana imena 2982 osobe koje su poginule 11. rujna 2001. u New Yorku, Pennsylvaniji i Pentagonu te 26. veljače 1993. u bombaškom napadu na World Trade Center, a među kojima je bilo i djece.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.