Hrvatski iseljenik

U domovini je izgubio suprugu, a u Americi obojicu sinova: Otišao sam u svijet u jednom odijelu praznih džepova

Detroit
Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL
20.01.2017.
u 10:39

Najprije mu je u prometnoj nesreći nastradao stariji sin, a poslije, također nesretnim slučajem, poginuo je i drugi

Petar Rich rođen je 1889. u Karlovcu. Posljednje godine svoga života proveo je u Detroitu, ali i putujući po domovini.

Otišao je u svijet još početkom prošlog stoljeća, kako je rekao u intervjuu 1976. godine, u jednom odijelu praznih džepova, bez prtljage... 

Najprije je živio u St. Louisu, a poslije u Detroitu.

"Ostavio sam rodni kraj kao mladić, tek tri mjeseca oženjen", prisjetio se prvih iseljeničkih godina Petar Rich. 

"Nikada više nisam vidio svoju suprugu jer je ubrzo nakon mog odlaska iz domovine preminula od gripe zvane 'španjolka'. U Americi sam najprije dobio posao u pivovari, a poslije, 1915. godine, kupio sam farmu od sto jutara i to je bio pravi početak mojeg kasnijeg uspjeha", istaknuo je.

Ovaj vrijedni Karlovčanin osnovao je u Americi novu obitelj. Ali zatekla ga je tragična sudbina. 

Najprije mu je u prometnoj nesreći nastradao stariji sin, a poslije, također nesretnim slučajem, poginuo je i drugi. 

Nakon smrti sinova i supruge, sam je živio u Detroitu.

"Dobro mi je išao posao. Još 1940. otvorio sam kompaniju mlijeka koja je iz godine u godinu napredovala. Ipak, često sam mislio na rodni kraj. Sretan sam kad stupim na tlo svoga zavičaja, jer tu je prava ljepota. Veseli me i kad vidim kako se ovdje sve bolje i bolje živi. U Americi se viđam s našim ljudima, i to u umirovljeničkom klubu u Detroitu, gdje govorimo još uvijek po naški. Tako i danas, 56 godina nakon što sam napustio stari kraj, i dalje govorim svojim materinskim jezikom, kako mi vi kažete, kao da nikada i nisam odlazio iz svoga zavičaja", zaključio je Rich u intervjuu 1976. godine.

Komentara 1

NE
Neutralac
16:09 20.01.2017.

Pa da .. 1976. su jos uvijek govorili po "naški" kako je to u domovini objavljeno... covjek je valjda rekao "hrvatski" .... u to doba je Hrvatska Bratska Zajednica šurovala s komunistima u Jugi... ne znam kako stoje danas po stoje danas po tom pitanju????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije