Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

'Snaga je u stvaranju novih prijateljstava i uspomena koje će ostati nakon Igara'

Više sam nego zadovoljan, riječ je o rekordnom broju natjecatelja, oko 1200 koji su s gotovo svih kontinenata i iz 31 zemlje
18. srpnja 2017. u 15:04 0 komentara 292 prikaza
Vinko Sabljo
Foto: Hrvatske svjetske igre

Četvrte Hrvatske svjetske igre ove godine organizira Hrvatski svjetski kongres i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Hrvatske svjetske igre Od 18. do 22. srpnja 2017. Ovogodišnje Hrvatske svjetske igre srušile sve rekorde

Tim povodom razgovarali smo s Vinkom Sabljom, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa i koordinatorom Igara.

Intenzivne pripreme su gotove, a trajale su više od godinu dana. Koja je bila uloga Hrvatskog svjetskog kongresa?

Do sada su Igre održane dvaput u Zadru i jednom u Zagrebu. Svaki put imamo sve više sudionika i taj se broj u kontinuitetu povećava. Organizacija je veliki posao. Uloga HSK-a bila je, prije svega, proširiti ovu ideju diljem svijeta te svojom mrežom dovesti u domovinu što veći broj natjecatelja. To smo i učinili preko dobro organizirane mreže sportskih koordinatora koji su bili zaduženi za natjecatelje u svojim zemljama. 

Vi ste ovoga puta i u funkciji glavnog koordinatora Igara. Iz kojih zemalja sve dolaze naši iseljenici i jeste li zadovoljni učinjenim poslom?

Više sam nego zadovoljan, riječ je o rekordnom broju natjecatelja, oko 1200 koji su s gotovo svih kontinenata i iz 31 zemlje. Natjecat će se u 16 sportova, ali prije svega dolaze u Zagreb iz ljubavi prema svojoj domovini, družiti se, upoznati nove prijatelje i povezati se kroz sport. Svaki put ponesu dobra iskustava, vrate se i dovedu sa sobom nekoga novoga. A to nam je i cilj. 

Projekt je organizacijski iznimno zahtjevan. Kolika je podrška drugih institucija i koje su novosti u odnosu na prošle Igre?

Veliki je angažman našeg Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je u organizaciji s Hrvatskim svjetskim kongresom, no ne smijemo zaboraviti i Grad Zagreb, ministarstva, državne institucije, Olimpijski odbor, ali i mnoge druge sponzore bez kojih se ovako veliki projekt s rekordnim brojem natjecatelja ne bi mogao održati. Novosti su popratni kulturni sadržaji te poseban program "Svijet na dlanu" koji je za Igre priredila Udruga studenta Grada Zagreba. Posebna je snaga Igara u spoju volonterstva i studenata. Snaga je u stvaranju novih prijateljstava i uspomena koje će ostati nakon Igara. 

Sudionici manifestacije najbolji su promotori Lijepe Naše u svojim zemljama. To je dodatna vrijednost Igara. Jesu li one još jedan poticaj za čvršću suradnju domovinske i iseljene Hrvatske?

Kada je Hrvatski svjetski kongres osmislio Igre i krenuo s tim projektom, željeli smo upravo kroz sport i druženje dovesti što više iseljenih Hrvata u domovinu kako bi, kada se vrate u zemlje u kojima žive, promovirali ljepotu koju su vidjeli. Oni su najbolji promotori jer to čine srcem i s velikom ljubavi. Naš slogan to i poručuje: "Jedno je srce, jedna je Hrvatska!" Tako doista i jest, sve ovo što će se vidjeti u Zagrebu bit će najbolji dokaz tome. Zato sa sigurnošću mogu reći da će na sljedećim Igrama broj natjecatelja nadmašiti ovogodišnji rekord.

Hrvatske svjetske igre Hrvatske svjetske igre Jedno je srce, jedna je Hrvatska Intervju U Zagreb stiže 1200 natjecatelja iz čak 31 zemlje Hrvatske svjetske igre Hrvatske svjetske igre Sport nas je pozvao, a domovina povezala
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.