Naslovnica Priče

U Južnoj Africi radio 24 godine pa zarađeni novac uložio u Orašju. Je li se pokajao?

Projekt je to, tvrdi, više od običnog posla jer donosi radost
27. lipnja 2019. u 09:17 0 komentara 2929 prikaza
Foto: VL BIH

Jedina ustanova za smještaj starih osoba u općini Orašje, Dom za starije i nemoćne osobe "Revira", središnji je za šire posavsko područje, a broj njegovih štićenika respektabilan je. Svake godine pomiču ljestvicu kada je riječ o uvjetima smještaja osoba treće životne dobi pa i nepokretnih osoba.

Ivo Klarić Otišao iz BiH s ruksakom na leđima, ostvario veliku karijeru i sada se vratio kući

Prenamijenili ga 

Umirovljenici imaju hotelske uvjete smještaja jer, zapravo, objekt je i bio hotel, no kako se broj gostiju smanjivao, vlasnici su na vrijeme preorijentirali projekt u smještaj starih i nemoćnih osoba. Za samo nekoliko godine rada broj umirovljenika koji žele provoditi svoju treću životnu dob udvostručen je, pa je broj od oko 50 štićenika iz šire posavske regije respektabilan. 

Poduzetnik Martin Jurić, jedan od suvlasnika doma, povratnik je iz Južne Afrike koji se nakon 24-godišnjeg rada vratio rodnom kraju sa svojim najvećim blagom – suprugom Karmen, Brazilkom španjolske krvi, i dvjema kćerima. I danas, kaže nam, nije se pokajao zbog povratka, a još manje zbog ulaganja u Orašju. Projekt je to, tvrdi, više od običnog posla jer donosi radost. 

Povratnici Mladi povratnici Gastarbajteri se vraćaju kući: Ovdje je Amerika, samo puno naših ljudi to još ne vidi

Karmen, osobito dolaskom u oraški dom, donosi prirodnu ležernost i vedar brazilski osmijeh koji sve obraduje. Martin je pak osoba s potrebnom dozom ozbiljnog organizatora vrlo zahtjevnog posla. 

"To je užitak kad ovim ljudima pružaš boravak dostojan njihovih godina. Pokazujemo im da nisu odbačeni, već u zajednici koja vodi brigu o njima kad su proživjeli radni vijek. Naši stariji sugrađani imaju pravo osigurati si kvalitetno starenje kroz našu brigu o njihovu zdravlju i integraciji u društvo da bi se što bolje zadovoljile njihove potrebe na svim područjima života", istaknuo je Martin. 

fra Željko Barbarić Bravo, mladiću! Hrvat iz BiH diplomirao na prestižnom sveučilištu u New Yorku

Voditeljica "Revire" Marica Topić, iako blage naravi, uspješno drži sve konce zahtjevnog zadatka jer štićenici su, kaže nam, ponekad u svojoj dječjoj mašti razigrani, treba ih njegovati, čuvati, razgovarati, ali i veseliti se kad su blagdani. Ekipa zaposlenika u domu ne zaboravlja ni njihove rođendane. 

Ne moramo spremati, kuhati 

I dok smo boravili u toj ustanovi, u "Reviri" se užurbano radilo na pripremama za još jedno slavlje. 

Svoj na svome Napustio Ameriku i vratio se u Sanski Most: Ovdje se može živjeti od poljoprivrede

"Svaki rođendan ovdje se obilježava tako da se okupimo u TV dvorani, počastimo, bude tu i pjesme, kola i plesa. Ovog puta proslavili smo 90. rođendan naše bake Eve Pranjić i iznenadili je tortom. Bilo je i suza i radosnica pa neka nam još dugo poživi s dobrim zdravljem", poručili su djelatnici "Revire", a štićenici ovoga oraškog doma jednoglasno su i bez iznimke naglasili: "Bolje nam je nego kod kuće. Ne moramo spremati, kuhati, sve nam je baš kao u hotelu."

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.