Ivana Šojat

Osječanka u Beču: Buduće generacije trebamo poštedjeti ratnih prizora

Ivana Šojat
Foto: Snježana Herek
1/5
21.02.2017.
u 09:27

Književnica Šojat prva je gošća manifestacije, svečano otvorene proteklih dana, na čijem je programu više od stotinu događanja

Prošlotjedni posjet Bečana književnom salonu u hrvatskom veleposlanstvu potvrda je o zanimanju koje je pobudilo gostovanje višestruko nagrađivane hrvatske književnice i prevoditeljice Ivane Šojat.

Ova svestrana Osječanka, kako je publika mogla čuti, uz pisanje je zainteresirana za matematiku i glazbu. 

Neobična žena i majka troje djece opisala je svoj životni put od djetinjstva i školovanja u vrijeme zlatnih osamdesetih, preko Domovinskog rata kada se s 20 godina kao dragovoljka uključila u obranu zemlje, do odlaska na studij francuskog jezika u Belgiji. 

Vratila se nakon osam godina izbivanja u Osijek bez kojega, kako je istaknula, ne može. Ustvrdila je kako je riječ o "depresivnom gradu kojeg napušta mnoštvo mladih".  

Bio je to uvod u njezin književni recital u kojem je Bečanima predstavila svoj bogati stvaralački opus.

Sve prisutne uvodno je pozdravila Sandra Sekulić, načelnica samostalnog sektora za odnose s javnošću, informiranje i javnu diplomaciju u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 

Istaknula je da je književnica Šojat prva gošća manifestacije, svečano otvorene proteklih dana, na čijem je programu više od stotinu događanja. 

>> Otvorena godina kulturne suradnje

"Godina kulture Austrija – Hrvatska prva je velika, prava kulturna manifestacija", rekla je Sekulić, uputivši na važnost javne diplomacije kao sastavnice hrvatske vanjske politike. 

Iznijela je mnoštvo pohvala organizatorima, posebno istaknuvši prisutnost hrvatske veleposlanice u Austriji dr. Vesne Cvjetković.

U razgovoru, koji je s osječkom književnicom vodio Domagoj Marić iz hrvatskog veleposlanstva u Austriji, Šojat je predstavljena kao plodna književnica čija su djela dobila brojne nagrade, između ostaloga i zbog "jedinstvenog načina sustavnog istraživanja onoga o čemu piše". 

Ivana Šojat, naglasio je Marić, uz to je i prevoditeljica s francuskog i engleskog jezika, pjevačica u zboru osječkog HNK, slikarica, urednica kazališnih izdanja...

Napisala je četiri romana: "Šamišiel" (2002.), "Understadt" (2009.), "Ničiji sinovi" (2012.) i "Jom Kipur" (2014.). Objavila je i cijeli niz priča, eseja, zbirka poezije, slikovnica za djecu...

Govoreći o svom romanu "Jom Kipur", autorica je napomenula da je to bio njezin obračun s Domovinskim ratom i svim demonima, traumama te košmarom koje je u njoj prouzročio, istaknuvši simboliku naslova romana (govori o židovskom blagdanu pomirenja i pokajanja). 

Naglasila je kako se Europa još uvijek obračunava s Prvim i Drugim svjetskim ratom i da mnogi do danas u svojim glavama nisu to raščistili.

Kada je bila riječ o višestruko nagrađivanom romanu "Understadt", za koji je autorica dobila i najvišu hrvatsku književnu nagradu "Vladimir Nazor" (2010.), a koji je uprizoren na kazališnim daskama u režiji Zlatka Svibena, Šojat je bila istodobno iznenađena i ponosna kada je iz publike čula da su ga čitatelji pročitali "u jednom dahu".  

U tome romanu na povijesni način progovara o Osijeku, koji su nekada zvali Mali Beč, o njegovu starom Donjem gradu – Understadtu i Gornjem gradu – Oberstadtu. 

"Taj dio grada nastanjivala su njemačka gospoda i tako je bilo sve do dolaska partizana kada su se počeli masovno iseljavati", naglasila je Šojat, pročitavši i nekoliko ulomaka iz knjige. 

Odgovarajući na brojna pitanja prisutnih, ugodnih i neugodnih, književnica je poručila kako buduće generacije trebamo poštedjeti ratnih prizora i zato već sada moramo "smoći hrabrosti i obračunati se s prošlošću". Također je ustvrdila kako obožava Matoša, a na Krležinim djelima i raspravama je odrasla. 

Najavila je svoj sljedeći povijesni roman o janjičarima u 16. stoljeću.

>> Drago Štambuk stihovima osvojio Beč

Komentara 2

OX
oxymoron
00:21 22.02.2017.

Bio na promociji knjige. Izuzetno zanimljiva žena i dobra knjizevnica.

SA
sani1
10:10 21.02.2017.

A jeli ovo promo HDZ-a za izbore?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije