Hrvatske misije

Trideset godina mise na hrvatskom jeziku u Bochumu

Foto: ktabkbih.net
1/4
19.10.2018.
u 09:04

Zajednica redovito sudjeluje na susretima s njemačkim vjernicima. Uz ostalo, misija je osnovala i nogometni klub "FC Domagoj"

Hrvatske katoličke misije Bochum i Gelsenkirchen aktivne su u pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija u sklopu Biskupije Essen. Od 2005. misije djeluju samostalno, ali ih obje vodi vlč. Vinko Delinac, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Obje emisije okupljaju oko četiri tisuće vjernika.

Bochum se nalazi u rurskom području u kojem su poznate tvrtke "Krup" i "Opel", a u Bochumu je i sveučilišni grad u kojem je Rursko sveučilište. 

U početku je pastoralnu brigu za Hrvate u tom gradu i okolici vodio svećenik iz Essena. Godine 1970. tadašnji mladomisnik vlč. Branko Šimović, svećenik biskupije Essen, pokrenuo je inicijativu za sazivanje konferencije svih hrvatskih svećenika koji su djelovali u biskupiji Essen. 

Prva konferencija održana je u siječnju, a druga u ožujku 1971. i predsjedao joj je pomoćni esenski biskup mons. Julius Angerhausen. Odlučeno je da se svi hrvatski svećenici – franjevci trećoreci i franjevci Provincije Bosne Srebrene uključe u hrvatsko dušobrižništvo na tome području. To se ubrzo i ostvarilo. 

Hrvatska katolička misija Bochum djeluje od 1973., a pastoralnu skrb u misiji od 1974. vodio je vlč. Branko Šimović. Misija je osnovana kao posljednja od šest hrvatskih katoličkih misija u biskupiji Essen. Tako su i druge hrvatske katoličke misije u biskupiji
Essen: u Lüdenscheidu, Duisburgu, Oberhausenu/Mülheimu i Gelsenkirchenu. 

Područje misije protezalo se na Bochum, Wattenscheid i Hattingen. Vlč. Šimović na njezinu čelu bio je od 1974. do 1993., a kako do 1978. godine u misiji nije bilo socijalne službe, vlč. Šimović obnašao je i službu socijalnog radnika. Socijalna služba u Bochumu utemeljena je 1978., a prestala je s djelovanjem 2004. Vodio ju je Jozo Kovačić. Kao pastoralne suradnice djelovale su: Bara Bogdanović (1973. – 1985.), Lucija Zovko (1983. – 2005.) i Ruža-Jelena Petković (2005. – 2008.) koja je službu obnašala u Bochumu i Gelsenkirchenu. 

Od 2008. do početka 2017. Josip Vukadin djelovao je kao pastoralni referent u Bochumu i Gelsenkirchenu. Od 2017. u tim misijama kao pastoralna suradnica djeluje Dragica Vidović. Tajnica je Ivanka Krause. Misiju od 1993. vodi svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Vinko Delinac koji se na poseban način trudi hrvatsku katoličku mladež uključiti u aktivnosti župe. 

Mise na hrvatskom jeziku gotovo trideset godina služile su se u crkvi sv. Marije u Bochumu. Nakon što je 2002. crkva zatvorena, Hrvati svoje mise slave nedjeljom i petkom u crkvi sv. Križa, na području župe sv. Petra i Pavla u Bochumu. 

Godine 2008. završeno je prestrukturiranje njemačkih župa u biskupiji pa je hrvatska zajednica pripojena velikoj Župi
sv. Petra i Pavla u Bochumu. Vjeronauk je u misijskim prostorijama. Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i potvrde. U misiji je aktivna skupina ministranata i čitača. Tu je i folklorna skupina koja vježba s misijom u Gelsenkirchenu. Misija 
već dugi niz godina ima aktivan i crkveni zbor. 

Zajednica redovito sudjeluje na susretima s njemačkim vjernicima. Uz ostalo, misija je osnovala i nogometni klub "FC Domagoj". Potom je počela djelovati i misijska folklorna skupina "Vatroslav Lisinski" i literarni forum "Stran", a tijekom duhovskih blagdana održavali su se "Susreti" hrvatskih studenata. 

Misija je u vrijeme Domovinskog rata bila posebno aktivna na humanitarnom području. Ovdje djeluje nogometni klub "Croatia" i dopunska Hrvatska škola. Cijelo rursko područje u početku je bilo u sastavu Hrvatske katoličke misije Essen. 

Kako su Hrvati pristizali u većem broju u to područje, a poglavito dolaskom hrvatskih franjevaca trećoredaca, osnovano je više hrvatskih misija, među kojima i ona u Gelsenkirchenu. Prije 1973. na širem je području misije djelovao član provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša sa sjedištem u Zagrebu fra Ivan Koščak. 

Misija je osnovana 1. siječnja 1973., a prvi njezin voditelj bio je fra Stojan Ravić (1973. – 1982.) koji je 1. siječnja 1973. preuzeo vodstvo utemeljene misije Gelsenkirchen/Gladbach. Nakon njega misiju je vodio fra Mirko Gregov (1982. – 1994.). Fra Božo Rimac dužnost voditelja obnašao je od 1994. do 2005., kada je voditeljem misije imenovan vlč. Vinko Delinac, koji od 1993. vodi i misiju Bochum. 

Kao pastoralne suradnice ovdje su djelovale Anica Trstenjak (1973. – 2005.), Ruža Petković (2005. – 2008.), a od 2008. pastoralni referent u misiji je Josip Vukadin. Nedjeljno euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku služi se u crkvi sv. Augustina u Gelsenkirchenu, a svakoga petka u misijskim prostorijama. 

Vjeronauk se drži subotom za vjeroučenike od 1. do 12. razreda. Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i potvrde. U misiji je aktivna ministrantska skupina. Tu je također skupina čitača. Aktivan je i folklor. Zbor u klasičnom smislu ne postoji, ali vjernici rado sudjeluju u liturgijskom pjevanju. 

Tijekom svibanjske i listopadske pobožnosti mladi nedjeljom prije mise predvode krunicu, a tijekom korizme prije mise se obavlja i pobožnost križnog puta. Pastoralno osoblje često posjećuje obitelji i bolesnike, a bolesnici se posjećuju i u bolnicama. Za Majčin dan, Nikolinje i Božić priređuju se priredbe u velikoj dvorani njemačke Župe sv. Augustina u Gelsenkirchenu. Izvodi se vjersko-kulturni program u kojem sudjeluju djeca i pjevači. 

Do 2002. u misiji je djelovao VIS "Vrapci" koji je redovito nastupao u raznim misijskim prigodama. Misija posebno dobro surađuje s onom u Bochumu, ali i drugim hrvatskim misijama na tome području. Redovito sudjeluju i na susretima s njemačkim vjernicima, posebno sa Župom sv. Augustina. Sudjeluju također na zajedničkoj procesiji za Tijelovo. Također se rado odazivaju i na proslavu Dana stranih sugrađana u Gelsenkirchenu. 

Tijekom Domovinskog rata misija je bila aktivna na humanitarnom području. Tada je djelovala humanitarna udruga "Pro Patria" koja je posebno bila povezana s njemačkom udrugom mladeži "Jugendamt" i njemačkim Caritasom.

Tijekom proteklih godina mladi su iz misije redovito sudjelovali na biblijskim olimpijadama, dok su 1978. osvojili prvo mjesto. Misijske prostorije nalaze se u zgradi "Altes Aloisianum". Vjernici svake godine na Duhovski ponedjeljak hodočaste u marijansko svetište Neviges i Kevelaer, a takođe u druga poznata svetišta: u francuski Lurd ili Banneux u Belgiji. 

Za vrijeme Domovinskog rata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na području misije bilo je smješteno oko 800 izbjeglica. Ovdje je dosad dvaput (1996. i 2002.) bila organizirana izložba pod nazivom "Hrvatski kulturni dani". Na području misije djeluje Nogometni klub "Zrinski", Hrvatski amaterski boćarski klub, a tu je i Hrvatska dopunska škola. U Gelsenkirchenu je djelovala socijalna djelatnica Anica Šango.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije