Moja američka priča

'Studij u Americi odlično je iskustvo i preporučio bih ga svakome!'

Matej Žagar
Foto: Privatni album
1/4
30.03.2018.
u 09:35

Rochester je treći grad po veličini u saveznoj državi New York i udaljen je samo šest sati vožnje od New Yorka. Matej se oduševio gradom i namjerava se vratiti

Kraj je ožujka. I dok dubrovački i zagrebački studenti RIT Croatije, jedinog američkog koledža u Hrvatskoj, pohađaju predavanja na kampusima u Hrvatskoj, njihov kolega od siječnja nastavu prati iz gotovo sedam tisuća kilometara udaljenog kampusa RIT-a u Rochesteru.

"Zovem se Matej Žagar i student sam RIT Croatije u Zagrebu. Na trećoj sam godini studija Informacijskih tehnologija / Web and Mobile Computing. U Rochester sam došao sredinom siječnja. Stvarno mi je odlično i oduševljen sam svime, osim što zima predugo traje. Zadovoljan sam načinom rada, organizacijom i angažiranošću profesora. Studiranje i način rada gotovo je isti kao u Zagrebu jer RIT Croatia ispunjava norme koje Rochester zahtijeva od ostalih globalnih kampusa. Sviđa mi se studentski život na kampusu, veliki broj studenata i veliki izbor zajedničkih aktivnosti na jednom mjestu. Ima puno prilika za stjecanje iskustava i znanja, samo treba imati volje".

Naš sugovornik jedan je od studenata RIT Croatije koji imaju priliku iskusiti studij na pravom američkom kampusu. RIT Croatia međunarodni je kampus prestižnog privatnog američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology i u Hrvatskoj djeluje od 1997. godine. Danas broji više od 850 studenata te na kampusima u Dubrovniku i Zagrebu provodi američke visokoobrazovne programe. Studenti gradivo i nastavu pohađaju na engleskom jeziku, a nakon uspješnog završetka studija stječu američku i hrvatsku diplomu.

RIT Croatia: Different from Day 1

"Za RIT Croatiju znao sam i prije upisa jer je moj stariji brat studirao International Business na zagrebačkom kampusu", nastavlja svoju priču Matej, dodavši, "uz to sam čuo da imaju odličan IT studij. Odlučio sam upisati RIT i nisam požalio. Puno mi se više sviđa američki sustav nego onaj s državnih fakulteta. Sviđa mi se primjerice što se tijekom cijelog semestra rade razne zadaće, projekti, ispiti i provjere, što sve utječe na konačnu ocjenu. Imam i dojam da se tako stječe i više praktičnog znanja. Još jedna odlična stvar ovdje je da svaki student mora odraditi stručnu praksu od minimalno 800 radnih sati. Bez toga nema diplome! Tako se dodatno steknu vještine koje će svakom studentu trebati kada bude tražio posao".

Iako na kampusima prevladavaju studenti iz Hrvatske, u prosjeku, tijekom akademske godine, na RIT Croatiji boravi oko 30 posto studenata koji dolaze iz inozemstva. Većina ih dolazi iz Sjeverne Amerike, bilo da je riječ o američkim studentima RIT-a ili pak hrvatske dijaspore iz gradova kao što su San Jose, San Pedro, Los Angeles, Chicago, Boston, New York, Toronto, Mississauga, Cleveland...

Uz praktična znanja i studij u međunarodnom okružju, svi studenti imaju priliku provesti jedan do dva semestra na drugim kampusima RIT-a. Naš sugovornik iskoristio je priliku i pošao u Rochester: "Oduvijek sam htio studirati barem jedan semestar u inozemstvu i sada mi se to konačno ostvarilo! Glavni kampus nalazi se u gradu Rochesteru, u saveznoj državi New York. Kampus je ogroman i odlično organiziran, s velikim brojem smjerova, predmeta, aktivnosti, usluga... Taj cijeli sustav jako dobro funkcionira. Mnogo je prilika za rad na fakultetu, i to je jako dobro organizirano. Plaće, čak i one minimalne, za sve studentske poslove su odlične za hrvatske pojmove. Ovdje studiram i radim studentske poslove: počeo sam raditi za catering službu jednog restorana na kampusu gdje pomažem u organizaciji raznih događanja".

Nakon studiranja planiram početi raditi možda baš u Americi!

Matej živi na kampusu, u apartmanu za međunarodne studente koji dijeli s još tri RIT Croatia studenta iz Hrvatske: "Odlično se slažemo i dobro smo društvo. Upoznali smo i druge ljude te u ovo kratko vrijeme stekli prijatelje iz raznih krajeva svijeta!"

Dan započinje predavanjima na fakultetu; kampus se proteže na više od 520 hektara pa je većina predavanja udaljena deset minuta hoda od apartmana. Nakon predavanja ovaj mladi student radi zadaće ili na projektima. U slobodno vrijeme se druži s cimerima, igra biljar i društvene igre, PlayStation ili gleda TV.

"Iz Hrvatske mi najviše nedostaje naša hrana i onaj hrvatski gradski život", priznaje naš sugovornik, naglasivši: "Nedavno je završio Spring break koji sam iskoristio te otputovao u Houston kako bih posjetio obitelj. Uz to sam protekli vikend otišao do New Yorka na nekoliko dana." 

Rochester je treći grad po veličini u saveznoj državi New York i udaljen je svega šest sati vožnje od New Yorka. Matej se oduševio gradom i namjerava se vratiti. Nakon završetka studija razmišlja o nastavku obrazovanja, ali i o zaposlenju: "Možda čak i u Americi". 

Za kraj, poruka svima koji razmišljaju o studiju izvan Hrvatske: "Definitivno bih svakome preporučio da provede barem semestar na fakultetu u Americi. Stvarno je odlično iskustvo i donosi mnoge prednosti!"

Za više informacija o studijima i prednostima studiranja na RIT Croatia posjetite www.croatia.rit.edu ili nas kontaktirajte putem elektroničke pošte (admissions@croatia.rit.edu).

Komentara 1

LU
lunar777
10:09 03.04.2018.

Upravo tako kako ste i nazvali, sponzorirani članak... s tim da vi novinari tako pišete i džabe... Ima li kakvog posla tamo vani za novinare?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije